šťavnatá bezlepková
Dávno sme tu nemali tortičku ? Túto som pripravila aj do knižočky a je celá bezmúčna ? Myslela som aj na vás s intoleranciou lepku, aby ste si mohli pochutiť ? Kombinácia jemného korpusu, kyselkavý čerešňový krém a zjemnená šľahačkou ? A zasýti aj jeden kúsok ? Recept som pridala aj na web, nech nemusíte čakať do vianoc❤️ Nech vám chutí ?
Množstvo | Príprava |
26 cm priemer | 30 minút |
Doba varenia |
35 minút |
|
|
Dávno sme tu nemali tortičku ? Túto som pripravila aj do knižočky a je celá bezmúčna ? Myslela som aj na vás s intoleranciou lepku, aby ste si mohli pochutiť ? Kombinácia jemného korpusu, kyselkavý čerešňový krém a zjemnená šľahačkou ? A zasýti aj jeden kúsok ? Recept som pridala aj na web, nech nemusíte čakať do vianoc❤️ Nech vám chutí ?
|
Čo budeme potrebovať
- na korpus
- 300 gram modrý mak alebo biely
- 5 ks vajcia
- 100 gram maslo 82% tné
- 120 gram domáci med
- 100 gram smotanový jogurt 10% alebo kyslá smotana
- 1 čl bezfosfátový prášok do pečiva
- štipka soli
- na dokončenie
- 150 gram maslo 82% tné
- 500 ml 33% šľahačková smotana
- 1 pohár zavárané čerešne alebo višňe
- 2 PL pudingový prášok
- 2 PL trstinový cukor
Množstvo: cm priemer
Postup prípravy
- Rúru si zapneme na 160 stupňov, teplovzduch.
- Roztopíme maslo. Vajcia rozdelíme. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh a postupne zapracovávame med.
- Pomelieme mak a zmiešame ho s práškom do pečiva. Pridáme žĺtky, med, roztopené maslo, jogurt a ručne zamiešame. Následne pridáme sneh z bielkov a zľahka zamiešame.
- Na dno tortovej formy zacvikneme papier na pečenie, vylejeme naň cesto, uhladíme ho a dvakrát buchneme o stôl pre zbavenie sa prebytočných bubliniek. Pečieme 30 - 40 minút. Kontrola špajľou. Ak by nám cesto zvrchu priháralo, prekryjeme ho papierom na pečenie. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme si krém na plnku. Čerešňe zlejeme zo šťavy a pripravíme si z nej klasický puding. Tri PL šťavy si necháme na vrchnú časť korpusu, ktorú ňou pokvapkáme. Tri štvrtiny tekutiny dáme do hrnca a privedieme do varu. Do zostatku si rozmiešame pudingový prášok, prilejeme a za stáleho miešania necháme zhustnúť. Dáme vychladnúť.
- Vyšľaháme si šľahačku. Zvyšné maslo izbovej teploty našľaháme so zvyškom cukru. Postupne zapracovávame vychladnutý puding a vyšľaháme krém.
- Vychladnutý korpus prerežeme na dve polovice. Spodnú časť natrieme krémom a naukladáme odkôstkované čerešne. Tri PL šťavy z višní si necháme na korpus. Vrchnú časť korpusu tou šťavou pokvapkáme zo spodnej strany, navrstvíme čerešne a prenesieme na spodný korpus. Vrch aj boky potrieme šľahačkou. Koláč ozdobíme posypaným makom.
Poznámka k receptu
TIP: Ovocie môžete použiť akékoľvek - aj čerstvé, sezónne, alebo iné. Ak sa vám nechce zdržovať s krémom, môžete na celú tortu použiť len šľahačku.
Zdroj inšpirácie: www.jemine.sk
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Ten bod č.6 nie je jasné napísaný
Na čo robím šľahačku keď ju nikde nepoužijem?
Ako nikde ? Ved slahacka sa pouziva na celu tortu na vrch aj boky 🙂
Mne to cesto vobec nenakyslo, zostala z toho len tenka placka. Sla som podla postupu 🤷🏻♀️