zimný chlebík 🙂
Cvikla - kráľovná zazimovanej zeleninky ? Chlebík celošpaldový, krásne nadýchaný a okatý, chrumkavý po vlašských orechoch a navyše veľmi jednoduchý, vhodný aj pre začiatočníkov ?. Chutí výborne, vláčna striedka, chrumkavá kôrka ?Cvikla je skutočne zázračná zelenina, pôsobí silno detoxikačne, naštartuje metabolizmus k látkovej výmene a aj ku chudnutiu ? Pre naše telo pôsobí ako silné antibiotikum a antiseptikum ☝️. Chráni naše telo najmä v zime a v čase chorôb
Množstvo | Príprava |
1 kg chlieb | 30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
20+40 min | 90 min |
|
|
Cvikla - kráľovná zazimovanej zeleninky ? Chlebík celošpaldový, krásne nadýchaný a okatý, chrumkavý po vlašských orechoch a navyše veľmi jednoduchý, vhodný aj pre začiatočníkov ?. Chutí výborne, vláčna striedka, chrumkavá kôrka ?Cvikla je skutočne zázračná zelenina, pôsobí silno detoxikačne, naštartuje metabolizmus k látkovej výmene a aj ku chudnutiu ? Pre naše telo pôsobí ako silné antibiotikum a antiseptikum ☝️. Chráni naše telo najmä v zime a v čase chorôb
|
Čo budeme potrebovať
- 300 gram pyré z uvarenej cvikle
- 500 gram špaldová chlebová múka
- 15 gram himalájska soľ
- 2 čl olivový olej
- 200 ml teplá voda
- 42 gram čerstvé droždie
- 1/2 PL med
- 1 hrsť vlašské orechy
Množstvo: kg chlieb
Postup prípravy
- Cviklu si vcelku uvaríme vo vode 30-45 minút, závisí od veľkosti. Môžete si ju aj upariť v parnom hrnci. Do cvikly pichneme vidličkou a podľa toho zistíme, či už je hotová. Variť dajte viac 320-330 gram, varom stratí trochu na váhe a my potrebujeme 300 gram pyré. Keď sa cvikla uvarí, vodu zlejeme, cviklu ošúpeme a rozmixujeme na pyré. Vobchodoch je dostať už aj predvarená, tým si uľahčíte prácu a rovno ju len rozmixujete.
- Do vody si rozmrvíme droždie, pridáme med, zamiešame a necháme chvíľu postáť. Medzitým, si do misky navážime múku, pridáme soľ a zamiešame. Pridáme pyré z cvikly, olivový olej, orechy, vodu s kvasnicami a ručne zamiešame dokopy. Prikryjeme dvomi utierkami a necháme hodinu vykysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trochu poprekladáme, ako obálku, aby sa nelepilo a dáme späť do misky ešte pol hodinky podkysnúť.
- Medzitým si rozhorúčime rúru na 190 stupňov aj s nádobou, v ktorej chlebík budeme piecť. Ja som piekla v podlhovastej tortovej forme, môžete použiť aj jenskú misu. Nádoba musí byť rozhorúčená, aby sa nám cesto na ňu neprilepilo a chlebík sa dal krásne vyklopiť. Keď máme rúru vyhriatu a nádobu horúcu, opatrne ju vytiahneme a chlebík do nej vyklopíme, pofrkáme vodou, posypeme ovsenými, špaldovými, ľanovými, alebo akýmikoľvek obľúbenými semiačkami a dáme piecť na 40 min resp. pokým nezozlátne.
- Upečený chlebík vyklopíme z formy a dáme ho vychladnúť na mriežku, aby nám krásne aj zo spodnej strany chladol a nezadusil sa. Chlebík nekrájame až do úplného vychladnutia, ideálne 2 hodiny, aby sa nám nezadusilo vnútro. Najlepší je chuťovo na druhý deň ?
Poznámka k receptu
zdroj neznámy autor , internet
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Jediny sposob ako do nojich deti dostat cviklu. Vyborny receptik. Dakujem 🙂
Tento chlebík som jedla prvýkrát v júni na dovolenke v Turecku a bol vynikajúci, vďaka za recept, vyskúšam