Povedzte, čo je viac ako pekáč plný dukátových buchtičiek s pudinčekom, ktoré vám rozvoňajú vanilkou celý byt a vy sa prenesiete spomienkami do svojho detstva? Chutia lepšie ako zo školskej jedálne, čestné slovo. Zvonku chrumkajú a vnútri sú hebulilinké a vláčne. S cestom sa výborne pracuje a na plechu ich máte pripravené za 5 minút, žiadne robenie každej buchtičky zvlášť. Nadšená som..Navyše zdravšie zo špaldy a aj celozrnne výživné.
Povedzte, čo je viac ako pekáč plný dukátových buchtičiek s pudinčekom, ktoré vám rozvoňajú vanilkou celý byt a vy sa prenesiete spomienkami do svojho detstva? Chutia lepšie ako zo školskej jedálne, čestné slovo. Zvonku chrumkajú a vnútri sú hebulilinké a vláčne. S cestom sa výborne pracuje a na plechu ich máte pripravené za 5 minút, žiadne robenie každej buchtičky zvlášť. Nadšená som..Navyše zdravšie zo špaldy a aj celozrnne výživné.
Mlieko aj cukor si dáme do hrnčeka, miešame, aby sa cukor rozpustil a mlieko jemne ohrejeme, aby bolo teplé. Pozor, aby nebolo horúce, zabije sa droždie. Rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme 5 minút nabobtnať.
Medzitým si do misky navážime múky, pridáme štipku soli a metličkou zamiešame. Tak sa nám múka prevzdušní a nemusíme ju preosievať. Do múky rozbijeme jedno vajíčko a vlejeme mlieko s droždím. Do toho istého hrnčeka si pridáme maslo a rozpustíme ho. Vlejeme do zmesi a robotom, alebo ručne vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí, pridajte trochu múky. Zakryjeme dvomi utierkami a necháme 45-60 min vykysnúť.
Rúru si zapneme na 160 stupňov.
Pekáč ci poriadne vymažeme maslom. Vykysnuté cesto jemne vyberieme z misky, dáme na pekáč a rukami jemne roztlačíme rovnomerne po plechu. Zoberieme si radielko a rozrežeme cesto na 7 pásikov vodorovne a 7 zvisle, aby sme dosiahli malé buchtičky.
Zvyšné maslo si roztopíme a nalejeme do zárezov cesta. Zárezy ešte jemne prejdeme nožom, aby maslo stieklo až dole medzi buchtičky. (pozor nepoškriabte si plech). Necháme podkysnúť 15 min a následne upečieme dozlatova cca 15 - 20 minút.
Puding si pripravíme redší s viac mlieka podľa návodu. Do mlieka pridáme aj vnútro vanilkového lusku. Upečené buchtičky polejeme pudingom a vychutnávame 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Perfektné. Cesto mi chuťou pripomína trošku makovník len bez maku:)) naozaj chutne. Vláčne. Jednoducho vynikajúce. Volila som recept prave kvoli zdravšej verzii a veru neľutujem. Ukladám medzi svoje obľúbené!
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Perfektné. Cesto mi chuťou pripomína trošku makovník len bez maku:)) naozaj chutne. Vláčne. Jednoducho vynikajúce. Volila som recept prave kvoli zdravšej verzii a veru neľutujem. Ukladám medzi svoje obľúbené!
Tinka, úžasný recept.
Len sa chcem spýtať: V bode 5 máte, že zvyšné maslo roztopíme – zvyšné z vymazania pekáča alebo ide do cesta menej?
Dakujem 🙂
Ďakujem za skvelý recept, robievame pravidelne 🙂 manžel na v obľube sladké jedlá, ale tieto buchtičky si pýta veľmi často 🙂
Dobry den, dal by sa tento recept spravit aj zo sucheho drozdia? Dakujem.
Najlepšie dukátky, robievam ich často naposledy len s hladkou špald.múkou. Aj po zamrazení sú super. Odporúčam