Sirup, ktorý sa nevarí, prekvasený, veľmi dobrý a účinný v chorobe. Pripravuje sa rovnako ako smrečky, naložením do cukru alebo medu. Skorocel je výborný na astmu, zápaly priedušiek a pľúc, na vykašliavanie, spolu s púpavou výborný na trávenie, na črevá. Púpava obsahuje vit. A,B,C,D, kremík, draslík, vápnik, železo, púpava je okrem trávenia výborná aj na angínu a bolesti v hrdle.
Sirup, ktorý sa nevarí, prekvasený, veľmi dobrý a účinný v chorobe. Pripravuje sa rovnako ako smrečky, naložením do cukru alebo medu. Skorocel je výborný na astmu, zápaly priedušiek a pľúc, na vykašliavanie, spolu s púpavou výborný na trávenie, na črevá. Púpava obsahuje vit. A,B,C,D, kremík, draslík, vápnik, železo, púpava je okrem trávenia výborná aj na angínu a bolesti v hrdle.
Kvety skorocelu aj púpavy zozbierame ideálne dva dni po daždi a ďaleko od cesty. Keď púpavu neumyjeme, získame dôležitý peľ. Následne necháme rozložené na papiery, aby povychádzali chrobáčiky.
Príprava sirupu je veľmi jednoduchá. Púpavové kvety si pomiešame so skoroceľovými listami a vrstvíme do aspoň 4 litrového zaváraninového pohára - vrstva kvetov, vrstva cukru (alebo medu), opäť vrstva kvetov a takto až tesne pod hrdlo pohára. Posledná vrstva, ktorou končíme je vrstva cukru (medu).
Na pohár dáme celofán, ktorý pár krát hore poprepichujeme a upevníme gumičkou. Položíme na parapetu na slnko za sklo a necháme fermentovať 2-3 týždne. Cukor alebo med sa nám bude pomaly premieňať na sirup. Sirup sa bude usadzovať v dolnej casti pohára a do hornej sa budú tlačiť bylinky. Preto je potrebné, každý deň aj 2-3x denne ich stláčať naspäť do sirupu... V opačnom prípade môžu začať na povrchu plesnivieť a nedôjde k dostatočnému vylúhovaniu.
Po 14 dňoch zlejeme, poriadne vyžmýkame, prelejeme do pohára a skladujeme v chladničke. Ked zlejeme do pohárov a uložíme do chladničky môže nám sirup ešte dokvasiť a bude sa nám postupne čistiť. Usadenina na spodku pohára nie je na závadu, ale po čase môžme sirup znovu prefiltrovať. V čase choroby dávkujeme dospelí : 3x denne čajovú lyžičku, pre deti polovičnú dávku a pre veľmi malé deti tretinovú. V chlade vydrží aj pol roka až rok.
Pri fermentácii pozor na sterilitu, neoblizovať, nechytať, ísť do masy len čistou lyžičkou, aby nám nezačala kaziť.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Tinka, ako prve mas napisane v postupe, ze kvety skorocelu a pupavy…. asi si chcela listy skorocelu 🙂
skorocelové listy sa možu zberat už teraz, nie len počas kvitnutia?
Tinka,kolko odhadom nazbierat?az doma pri plneni neziatim, zr mam malo.dakujem