jednoduchý recept z babičkinej kuchyne
Množstvo | Príprava |
3 porcie | 15 minút |
Doba varenia |
45 minút |
|
|
Chrumkavé pečené zemiačky s roztečenou bryndzou, skaramelizovanou cibuľkou a opečenou slaninkou. Predvčerom som ich robila aj s dupľou, včera som ich robila opäť a keby môžem robím ich aj dnes. Fantastické sú. Úplne jednoduché jedlo, na ktorom si naozaj gurmánsky pochutíte. A takmer z jedného pekáča ☺️ Už len nabrať kapusku zo súdka a vychutnávať. Recept nájdete aj v mojej novej rodinnej knihe TRR3.
|
- 10 ks zemiaky
- 250 gram bryndza
- 1 ks červená cibuľa
- 100 gram domáca slaninka
- na dochutenie petržlenová sňať, soľ, rasca, med, sójová omáčka, trstinový cukor
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov bez ventilátora.
- Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska - chipsy. Polejeme olivovým olejom, osolíme, pridáme rascu a premiešame. Plech si vymažeme maslom, rozložíme zemiaky a dáme piecť na 40 minút.
- Upečené chrumkavé zemiaky vyberieme, rozmrvíme na ne bryndzu a dáme zapiecť ešte na 5 minút.
- Slaninku si nakrájame na menšie kúsky a opečieme na suchej panvici dochrumkava. Dáme odtiecť na kuchynskú utierku. Cibuľku si nakrájame nadrobno alebo na polkolieska a osmahneme na masti, ktorú nám vytopila slaninka dozlatova. Ochutíme trochou trstinového cukru, soli a sójovou omáčkou.
- Hotové zemiačky posypeme skaramelizovanou cibuľkou, chrumkavou slaninkou a posekanou petržlenovou vňaťou.
TIP: K zemiakom môžete pridať aj na kolieska nakrájanú mrkvu, bataty, alebo tekvicu. Ak máte radi bryndzovejšie, pridajte dvojnásobok bryndze, alebo si spravte z druhej bryzdne topping - bryndzovú tatarku a s tým polejte zemiaky. Výborne k zemiačkom chutí aj kyslá kapusta. Výborne chutia aj len tak s bryndzou. Ak máte nové zemiaky, nemusíte ich šúpať, môžete ich nakrájať aj so šupkou. Namiesto petržlenovej vňate môžete pridať kôpor.
Práve sme to dojedli a aj náš štvorročný syn, ktorý obvykle všetko nové odmieta… Vynikajúce…. Ďakujem za recept ☺️
Proste skvelé a chutné 😉 Pridala som ešte čerstvý nakrájaný pór zo záhradky a je super, že sa k tomu dajú nakombinovať rôzne prílohy a chute 😉 Chutilo všetkým z 3 generácií 🙂
Teším sa na ďalšie recepty, hlavne vege 😉
Famózne. Ta cibulka tomu doda neskutocnu chut. U nas sice bez slaninky ale aj tak chutia uzasne.
My to mame neskutocne radi, fakt je to mnamka. Vacsinou zmizne vsetko, celý plech, a co zostane to vykvarujeme. A cibulka je perfektna samozrejme.
Rada by som sa opýtala na med uvedený ako dochutenie. Dávate ho tiež? Ďakujem za odpoveď.
Ja dávam trošku cukru a je to výborné..dodá tú správnu chuť ?
Ďalší recept o Vás vyskúšaný, sú výborné už sa teším na knižku, dnes mi prišla správa od kuriéra, že ju prevzal 🙂
dnes som ich robila po velmi dlhom case 🙂 mne teda piect zemiaky len na 180 stupnov – a aby boli chrumkave, teda vobec nefunguje.
piekla som na 200. Su vynikajuce