jednoduchý recept z babičkinej kuchyne

| Množstvo | Príprava |
| 3 porcie | 15 minút |
| Doba varenia |
| 45 minút |
|
|
![]() | Chrumkavé pečené zemiačky s roztečenou bryndzou, skaramelizovanou cibuľkou a opečenou slaninkou. Predvčerom som ich robila aj s dupľou, včera som ich robila opäť a keby môžem robím ich aj dnes. Fantastické sú. Úplne jednoduché jedlo, na ktorom si naozaj gurmánsky pochutíte. A takmer z jedného pekáča ☺️ Už len nabrať kapusku zo súdka a vychutnávať. Recept nájdete aj v mojej novej rodinnej knihe TRR3.
|
- 10 ks zemiaky
- 250 gram bryndza
- 1 ks červená cibuľa
- 100 gram domáca slaninka
- na dochutenie petržlenová sňať, soľ, rasca, med, sójová omáčka, trstinový cukor
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov bez ventilátora.
- Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska - chipsy. Polejeme olivovým olejom, osolíme, pridáme rascu a premiešame. Plech si vymažeme maslom, rozložíme zemiaky a dáme piecť na 40 minút.
- Upečené chrumkavé zemiaky vyberieme, rozmrvíme na ne bryndzu a dáme zapiecť ešte na 5 minút.
- Slaninku si nakrájame na menšie kúsky a opečieme na suchej panvici dochrumkava. Dáme odtiecť na kuchynskú utierku. Cibuľku si nakrájame nadrobno alebo na polkolieska a osmahneme na masti, ktorú nám vytopila slaninka dozlatova. Ochutíme trochou trstinového cukru, soli a sójovou omáčkou.
- Hotové zemiačky posypeme skaramelizovanou cibuľkou, chrumkavou slaninkou a posekanou petržlenovou vňaťou.
TIP: K zemiakom môžete pridať aj na kolieska nakrájanú mrkvu, bataty, alebo tekvicu. Ak máte radi bryndzovejšie, pridajte dvojnásobok bryndze, alebo si spravte z druhej bryzdne topping - bryndzovú tatarku a s tým polejte zemiaky. Výborne k zemiačkom chutí aj kyslá kapusta. Výborne chutia aj len tak s bryndzou. Ak máte nové zemiaky, nemusíte ich šúpať, môžete ich nakrájať aj so šupkou. Namiesto petržlenovej vňate môžete pridať kôpor.
Tinkine recepty Všetci, ktorí chcete zdravo variť, piecť, skúšať nové, ale aj osvedčené z tradičnej kuchyne a ochutnávať zážitkovú gastronómiu.
Práve sme to dojedli a aj náš štvorročný syn, ktorý obvykle všetko nové odmieta… Vynikajúce…. Ďakujem za recept ☺️
Proste skvelé a chutné 😉 Pridala som ešte čerstvý nakrájaný pór zo záhradky a je super, že sa k tomu dajú nakombinovať rôzne prílohy a chute 😉 Chutilo všetkým z 3 generácií 🙂
Teším sa na ďalšie recepty, hlavne vege 😉
Famózne. Ta cibulka tomu doda neskutocnu chut. U nas sice bez slaninky ale aj tak chutia uzasne.
My to mame neskutocne radi, fakt je to mnamka. Vacsinou zmizne vsetko, celý plech, a co zostane to vykvarujeme. A cibulka je perfektna samozrejme.
Rada by som sa opýtala na med uvedený ako dochutenie. Dávate ho tiež? Ďakujem za odpoveď.
Ja dávam trošku cukru a je to výborné..dodá tú správnu chuť ?
Postupovala som presne podľa vášho receptu a zo zemiakov neboli chrumkave zemiačky ale doslova blato na plechu🤦🏻♀️
Ďalší recept o Vás vyskúšaný, sú výborné už sa teším na knižku, dnes mi prišla správa od kuriéra, že ju prevzal 🙂
Peťka velmi záleží od typu zemiakov. Žiaľ sú zemiaky ktore spravi blato 🥲 mrzi ma ze ste si nepochutili
dnes som ich robila po velmi dlhom case 🙂 mne teda piect zemiaky len na 180 stupnov – a aby boli chrumkave, teda vobec nefunguje.
piekla som na 200. Su vynikajuce
Prosim vas preco je toto v sekcii vege?