Rybky sú ľahko stráviteľné s celou radou tých správnych tukov a navyše chutné
Grilovaný pstruh s petržlenovým pyré
Hodnotienie: 3 Hodnotenie: 3.33 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Ryby, rybky, rybičky <3 Ľahko stráviteľné s celou radou tých správnych tukov a navyše chutné. Dostala som krásneho slovenského mega pstruha tak som si ho ugrilovala. Výborne ho zjemnilo moje milované petržlenové pyré. Dávajte si pozor na to, odkiaľ máte ryby. Zakaždým keď chodím v reťazcoch medzi mrazenými rybami tak doslova plačem nad kvalitou. Odchované v poľsku, odchované v nórsku, zamorené lovné oblasti fukušimou či najviac znečistené moria fao 61 a 67. Výlov vlečnými sieťami 🙁 kedy zahynie na palube lode tisícka rýb, ktorá čístí ekosystém a následne je vyhodená mŕtva do vody 🙁 Najlacnejšia a ryba Pangasius, ktorá na seba viaže toxický odpad, žralok, ktorý obsahuje vela kadmia či tilapia odchovaná v číne. Veru, nájsť dobrú rybu je tažko. Preto preferujem sladkovodné slovenské ryby - ulovené, kapor, pstruh, sumček, tolstolobik, zubáč, ostriež. Alebo lovené ryby ideálne fao 21 alebo 27 (atlantik). Z tejto oblasti pochádza výborná lovená treska biela aj tmavá. Pražma je výborná ryba. Fao č. 31 či 34 tiež čisté, ale aj iné. Taktiež krevety pozerajte neglazúrované.
Ryby, rybky, rybičky <3 Ľahko stráviteľné s celou radou tých správnych tukov a navyše chutné. Dostala som krásneho slovenského mega pstruha tak som si ho ugrilovala. Výborne ho zjemnilo moje milované petržlenové pyré. Dávajte si pozor na to, odkiaľ máte ryby. Zakaždým keď chodím v reťazcoch medzi mrazenými rybami tak doslova plačem nad kvalitou. Odchované v poľsku, odchované v nórsku, zamorené lovné oblasti fukušimou či najviac znečistené moria fao 61 a 67. Výlov vlečnými sieťami 🙁 kedy zahynie na palube lode tisícka rýb, ktorá čístí ekosystém a následne je vyhodená mŕtva do vody 🙁 Najlacnejšia a ryba Pangasius, ktorá na seba viaže toxický odpad, žralok, ktorý obsahuje vela kadmia či tilapia odchovaná v číne. Veru, nájsť dobrú rybu je tažko. Preto preferujem sladkovodné slovenské ryby - ulovené, kapor, pstruh, sumček, tolstolobik, zubáč, ostriež. Alebo lovené ryby ideálne fao 21 alebo 27 (atlantik). Z tejto oblasti pochádza výborná lovená treska biela aj tmavá. Pražma je výborná ryba. Fao č. 31 či 34 tiež čisté, ale aj iné. Taktiež krevety pozerajte neglazúrované.
S akoukoľvek rybou pracujem, vždy si ju naprv namočím do mlieka. Krásne vytiahne pachuť rybaciny a mäso zostane jemné a maslíčkové. Ak nemáte veľa času stačí aj pol hodina, ak máte, ideálne z večera do rána. Rybu si dáme do pekáča. 3 deci mlieka (deci si necháme na pyré) si zmiešame s trochou soli, šťavou z jedného citróna, zamiešame a vylejeme na rybu. Rybu 3-4 krát počas marinovania otočíme a dbáme na to, aby sa mlieko dostalo aj dovnútra.
Rúru si predhrejeme na funkciu gril na 220 stupňov.
Pripravíme si pyré. Ošúpeme si zemiaky aj petržlen a nakrájame na menšie kúsky, aby sa nám čím skôr uvarili. Pridáme strúčik cesnaku a necháme variť cca 20-25 min. Vypneme, vylejeme vodu, vyberieme cesnak, pridáme kus masla, deci ohriateho mlieka a ručným pučítkom pripravíme pyré. Dochutíme soľou, muškátovým orieškom, trochou citrónovej šťavy a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Pstruha si omyjeme poriadne od mlieka, rovnomerne potrieme olivovým olejom. Dovnútra dáme 2-3 plátky masla a 2-3 plátky citrónu. Celú rybu si okoreníme pizza korením od vitany. Áno pizza korenie a priamo od Vitany. Má zloženie bez glutamanu sodného a chutí neskutočne. Výborná kombinácia byliniek lepšie ako korenie na ryby. Ak máte radi čerstvé, pridajte do ryby tymián.
Na dno zapekacej misky (sklenenej misky alebo plechu) si dáme dve varešky (resp. viac, podľa toho koľko rýb idete piecť) aby sa nám ryba neprichytila a dobre sa nám dala otočiť. Varešky potrieme olivovým olejom a položíme naň ryby. Vrch ešte pokvapkáme oliváčom a dáme do rúry. Pečieme 10 min, potom rybu otočíme, pokvapkáme olejom, posypeme korením, znížime na 200 stupňov a grilujeme do chrumkava ešte 15-20 min. Ak nemáte funkciu gril dajte režim hore dole ale bez ventilátora. Ryba by bola suchá.
Rybu vyberieme, poriadne pokvapkáme citrónom, a podávame na listovom šaláte so zálievkou z olivového oleja, soli a citrónovej šťavy. Petržlenové pyré môžeme servírovať ako knedlíky, ktoré vytvoríme pomocou dvoch polievkových lyžíc tak, že pyré naberiete jednou a druhou sa akoby snažíte to pyré zoškrabnúť a urobiť mu želaný tvar slzičky.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Dobrý deň, hore píšete, že oblasť 21 a 27 sú ok čisté a zároveň píšte, že nórsky odchov nie čo si predsa odporuje keď nórske more je v oblasti 27 ???
Ďakujem pekne Lucia
Dobry den,
moze funkcia gril aj s ventilatorom ci bez?
Dakujem