zdravá fit torta, ktorá bude chutiť malým aj veľkým
Najlepší kakaový korpus, aký sa mi v živote podaril. Ľahunký, nadýchaný, láska na prvý dotyk aj pohľadenie na jazýčku. Jemný odľahčený osviežujúci fit krém s ricottou vhodný aj pre malé deťúrence a aj pre vás dámy, čo nechcete priberať z mascarpone. A tie svieže jahody tam, hmmm? Celá sa rozplýva na jazyku. Zamilujte sa tak, ako my doma 🙂
Množstvo | Príprava |
26 cm forma, cca 14 kúskov | 60 min |
Doba varenia |
20 min |
|
|
Najlepší kakaový korpus, aký sa mi v živote podaril. Ľahunký, nadýchaný, láska na prvý dotyk aj pohľadenie na jazýčku. Jemný odľahčený osviežujúci fit krém s ricottou vhodný aj pre malé deťúrence a aj pre vás dámy, čo nechcete priberať z mascarpone. A tie svieže jahody tam, hmmm? Celá sa rozplýva na jazyku. Zamilujte sa tak, ako my doma 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- na korpus
- 4 ks vajcia
- 5 PL trstinový cukor
- 3 PL veľkým kopcom špaldová hladká múka
- 1 PL veľkým kopcom špaldová celozrnná hladká múka
- 1 PL veľkým kopcom holandské kakao
- 3 PL rozpustené maslo
- 1/2 ks bezfosfátový prášok do pečiva
- štipka sóda bicarbóna
- na krém
- 250 gram jemný termizovaný tvaroh alebo jemný hrudkovitý
- 250 gram ricotta
- 250 ml 33% šľahačková smotana
- 4 PL pomletý trstinový cukor
- 1 PL citrónová šťava
- 50 gram čokoláda na varenie min 52%
- na dozdobenie
- 35 cca čerstvé jahody
Množstvo: cm forma, cca 14 kúskov
Postup prípravy
- Úspech korpusu tkvie v tom, že necháte vajcia ideálne 60 minút vonku na linke, aby sa dostali na úplnú izbovú teplotu. Budete nadšení, keď zbadáte z toho tie našlahané bielka.
- Rúru si rozohrejeme na 160 stupňov hore a dole. Ak máte slabšiu rúru zapnite k tomu teplovzduch.
- Bielka si do misky oddelíme od žĺtok. K bielkom pridáme štipku soli a necháme v mixéri šľahať do tuhého snehu cca 5 minút. Postupne pridávame po lyžičiach cukor a necháme úplne zapracovať asi 3 minúty.
- Medzitým si roztopíme v hrnčeku maslo. Suché zmesy si zmiešame dokopy: múky, kakao, prášok do pečiva a sódu a ručne metličkou prevzdušníme.
- Do tuhého snehu po jednom pridávame žĺtka a necháme chvíľku zapracovať. Následne pridáme po lyžiciach maslo a necháme spojiť. Vypneme robot a na dvakrát pridáme múku tak, že ju sypeme z misky, akoby sme chceli cesto posypať. Opatrne, jemne zapracujeme špatulou dokopy.
- Tortovú formu si vymažeme maslom a vysypeme celorznnou múkou. Korpus vylejeme do formy a pobúchame 3x po stole. Dáme piecť na 18-20 minút. Keď zavonia kakao, je hotové. Korpus necháme úplne vychladnúť.
- Keď je korpus úplne vychladnutý, odrežeme vrch korpusu, akoby sme ho chceli zarovnať. A opatrne lyžicou vydlabeme vnútro. Vydlabte len tak 1 cm cca, na spodu aby zostalo z korpusu dostatok. Vydlabaným vnútrom budeme posýpavať krém.
- Tvaroh, ricottu, cukor, citrón si ručne špatulou zamiešame. Vyšľaháme si dotuha šľahačku, pridáme k tvarohu, nastrúhame najemno čokoládu a zľahka spolu premiešame. Z jahôd si odrežeme kúsok zvrchu a reznou stranou otočíme nadol. Takto naukladáme jahody po celom obvode. Jahody ukladajte trošku ďalej od kraja, nechajte kúsok.
- Krém navrstvíme na jahody a vytvoríme z neho akoby kopček - krtinec. Na krém rozmrvíme zvyšný korpus, nie úplne nadrobno, nechajte aj kúsky, aby vám to moc nepadalo po bokoch. Rukami vytvarujte do želaného tvaru, nebojte sa toho. Vrch môžete posypať ešte lyofilizovanými jahodami, aby to bolo farebnejšie, alebo kde tu prekrojiť jahodu a pridať mätový lístok. Môžete si aj vytlačiť krtkovu fotku, nalepiť ju na kartón, na paličku a máte krásnu výzdobu. Tortu dajte zachladiť aspoň na 3 hodinky do chladničky. Najlepšie chutí na druhý deň.
Poznámka k receptu
TIP: Ovocie môžete použiť vaše obľúbené.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Privítal by som, keby boli množstvá surovín uvadzané v gramoch. Tie lyžice sú dosť mätúce. Určite nemám doma také polievkové lyžice ako vy. Mám 3 druhy polievkových lyžíc a každé sú iné. Ktorá je tá správna?…
Tinka keď som pridala roztopene maslo cely sneh mi zomrel, ostalo len niečo tekuté, čo som urobila zle?
Oprava s olejom miesto masla už bola skvela a doma sa oblizovali ďakujem za receptik.
Za mna tento recept nie. Podobne ako panie vyssie spominaju, meranie na lyzice je zmatocne a sneh po pridani dalsich ingrediencii spadol. Tym padom v rure poriadne nenarastol a nie je moc z coho vydlabavat, budem musiet orezat kraje. Nabuduce by som robila radsej klasiku – bielky zvlast, maslo s cukrom a zltkami zvlast a bielky donho s mukou atd. primiesat nakoniec. Aj doba pecenia je urcite dlhsia, ako je uvedene. Mne to trvalo cca 27 min na 170st., ale to zalezi od rury.
Uplne v pohode sa to meralo lyzicami, roztopene maslo tiez v poriadku, urcite ho tam netreba davat priamo zo sporaku, roztopenie masla bol moj prvy krok, aby potom nebolo prilis horuce. Sneh padol len naozaj jemne a to je normalne, ked pridate tukove suroviny, zaklad je, slahat ho predtym naozaj dlho do tuha. Lahucky recept, s vybornou chutou i dizajnom.