svätojánsky orechový likér
Milujem slovenské tradície. Ctím ich, uznávam, ohromne rada pripravujem a potom hostím návštevu ❤Fantastický svätojánsky likér z mladých orechov. Najhoršie na týchto likéroch je, že ich naložíte a musite na ne jednoducho "zabudnút" na dva mesiace. Ale tá výsledná chuť je potom dokonalá, stoji to za to. Ja ho raz určite dám do barikového sudu a zakopem do zeme aspoň na 5 rokov. Tento rok som oživila náš recept a spravila ho ešte voňavejším.
Milujem slovenské tradície. Ctím ich, uznávam, ohromne rada pripravujem a potom hostím návštevu ❤Fantastický svätojánsky likér z mladých orechov. Najhoršie na týchto likéroch je, že ich naložíte a musite na ne jednoducho "zabudnút" na dva mesiace. Ale tá výsledná chuť je potom dokonalá, stoji to za to. Ja ho raz určite dám do barikového sudu a zakopem do zeme aspoň na 5 rokov. Tento rok som oživila náš recept a spravila ho ešte voňavejším. |
Čo budeme potrebovať
- 15-20 ks zelené orechy
- 2 ks pomaranč
- 1/2 ks limetka alebo citrón
- 1 ks vanilkový lusk
- 1 ks škoricový struk
- 10 ks klinčeky
- 15-20 ks zrniečka kávy
- 15 ks lístky čerstvá mäta alebo medovka
- 1 liter biely rum alebo domáca pálenka
Množstvo:
Postup prípravy
- Orechy si umyjeme a osušíme. Prekrojíme napoly a ešte napoly, aby boli štvrtinky. Pomaranče a limetku si ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Pridáme vanilku, kávu, klinčeky, celú škoricu, mätu a zalejeme alkoholom. Necháme macerovať 8 týždňov niekde na parapete okna na slnku zavreté vzduchotesne.
- Ak si ho chcete nechať ako digestívum a liek, len zlejte a užívate v malých dávkach. Je to skutočne všeliek proti anémii, hlienom, zlepšuje krvotvorbu, funkciu štítnej žlazy, trávenie i pečeň. Môžete si z neho spraviť aj likér, stačí ak si spolu zvaríme sirup 500 gram trstinového cukru alebo medu so 250 ml vody. Necháme vychladnúť a zamiešame do precedeného likéru. Chutí fantasticky. Tak nazdravie :*
Poznámka k receptu
TIP: Likér po tých orechoch úplne sčernie, nebojte sa je to tak v poriadku.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Super recept, len otázka…., ten pomer vody a cukru, resp. medu na sirup nemá byť opačný? T.j. 500ml vody a 250g sladidla?
Asi anoo ja robim podobne s medíkom https://lindamahelova.cz/lahodna-orechovka-s-medem/
Načo toľko vody?
Orechovica hotova, ale viete prosim poradit, ci sa daju aj tieto orechy este nejako vyuzit alebo len vyhodit?
Dakujem
Zdravím vraj usušiť pomlieť a použiť do zákuskou neviem neskúšala som to len môj manžel hovorí ale mňa by zaujímalo že či ten pomer sirupu ide na 1liter alkoholu lebo mi sme zarobili viac a muž vraví z3 to je na 4l ten sirup mne sa to nezdá
Alkohol z tých orechov vylúhoval všetko užitočné. Ľudia, pochopte, že zero waste neexistuje! Niečo treba aj vrátiť prírode na zrecyklovanie.
Mne to nesčernelo celkom, myslím, že to citrusy vyťahali. Je to tak v poriadku? Nemohlo sa to pokaziť?
Keď sú už po 8 tyzdnoch orechy dávam ich variť.do troška vody s cukrom variť do mäkka. Používam na bolesť.zaludka .Orechy zjesť. mne to chuti.robievala to.moja mama a robím.kazdy rok.
Ja by som sa chcela opýtať či je v poriadku ak sú pomaranče sivo-čierne.? Ďakujem za radu
Do orechového likéru zásadne žiadny citrus lebo zmení krásnu tmavú farbu likeru na svetlú.
nielen farbu, hlavne chut. Minuly rok som ho robil, nikdy viac.
Mne zakaždým veľmi chutí, Robím už tretí krát. Koľko ľudí, toľko chutí.