svätojánsky orechový likér
Milujem slovenské tradície. Ctím ich, uznávam, ohromne rada pripravujem a potom hostím návštevu ❤Fantastický svätojánsky likér z mladých orechov. Najhoršie na týchto likéroch je, že ich naložíte a musite na ne jednoducho "zabudnút" na dva mesiace. Ale tá výsledná chuť je potom dokonalá, stoji to za to. Ja ho raz určite dám do barikového sudu a zakopem do zeme aspoň na 5 rokov. Tento rok som oživila náš recept a spravila ho ešte voňavejším.
Milujem slovenské tradície. Ctím ich, uznávam, ohromne rada pripravujem a potom hostím návštevu ❤Fantastický svätojánsky likér z mladých orechov. Najhoršie na týchto likéroch je, že ich naložíte a musite na ne jednoducho "zabudnút" na dva mesiace. Ale tá výsledná chuť je potom dokonalá, stoji to za to. Ja ho raz určite dám do barikového sudu a zakopem do zeme aspoň na 5 rokov. Tento rok som oživila náš recept a spravila ho ešte voňavejším. |
Čo budeme potrebovať
- 15-20 ks zelené orechy
- 2 ks pomaranč
- 1/2 ks limetka alebo citrón
- 1 ks vanilkový lusk
- 1 ks škoricový struk
- 10 ks klinčeky
- 15-20 ks zrniečka kávy
- 15 ks lístky čerstvá mäta alebo medovka
- 1 liter biely rum alebo domáca pálenka
Množstvo:
Postup prípravy
- Orechy si umyjeme a osušíme. Prekrojíme napoly a ešte napoly, aby boli štvrtinky. Pomaranče a limetku si ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Pridáme vanilku, kávu, klinčeky, celú škoricu, mätu a zalejeme alkoholom. Necháme macerovať 8 týždňov niekde na parapete okna na slnku zavreté vzduchotesne.
- Ak si ho chcete nechať ako digestívum a liek, len zlejte a užívate v malých dávkach. Je to skutočne všeliek proti anémii, hlienom, zlepšuje krvotvorbu, funkciu štítnej žlazy, trávenie i pečeň. Môžete si z neho spraviť aj likér, stačí ak si spolu zvaríme sirup 500 gram trstinového cukru alebo medu so 250 ml vody. Necháme vychladnúť a zamiešame do precedeného likéru. Chutí fantasticky. Tak nazdravie :*
Poznámka k receptu
TIP: Likér po tých orechoch úplne sčernie, nebojte sa je to tak v poriadku.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Super recept, len otázka…., ten pomer vody a cukru, resp. medu na sirup nemá byť opačný? T.j. 500ml vody a 250g sladidla?
Asi anoo ja robim podobne s medíkom https://lindamahelova.cz/lahodna-orechovka-s-medem/
Načo toľko vody?
Orechovica hotova, ale viete prosim poradit, ci sa daju aj tieto orechy este nejako vyuzit alebo len vyhodit?
Dakujem
Zdravím vraj usušiť pomlieť a použiť do zákuskou neviem neskúšala som to len môj manžel hovorí ale mňa by zaujímalo že či ten pomer sirupu ide na 1liter alkoholu lebo mi sme zarobili viac a muž vraví z3 to je na 4l ten sirup mne sa to nezdá
Alkohol z tých orechov vylúhoval všetko užitočné. Ľudia, pochopte, že zero waste neexistuje! Niečo treba aj vrátiť prírode na zrecyklovanie.
Mne to nesčernelo celkom, myslím, že to citrusy vyťahali. Je to tak v poriadku? Nemohlo sa to pokaziť?
Keď sú už po 8 tyzdnoch orechy dávam ich variť.do troška vody s cukrom variť do mäkka. Používam na bolesť.zaludka .Orechy zjesť. mne to chuti.robievala to.moja mama a robím.kazdy rok.
Ja by som sa chcela opýtať či je v poriadku ak sú pomaranče sivo-čierne.? Ďakujem za radu
Do orechového likéru zásadne žiadny citrus lebo zmení krásnu tmavú farbu likeru na svetlú.