Rýchle, ľahké, chutné a výživné 🙂
Toto zeleninové rizotko je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Ľahký obed plný chutnej zeleninky to je moje. Pridala som doň aj hríbiky, šošovicu a ovsené vločky, aby bolo sýte aj pre hladnejšie brušká. Zelené superpotraviny borkolica a hrášok sa postarajú o výbornú chuť a aj dávku chlorofylu. No a nesmie chýbať moja milovaná kurkuma ❤ Je veľký antioxidant, mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s nádychom pomarančov a zázvoru. Pôsobí proti voľným radikálom, ktoré majú za vinu predčasné starnutie a oslabenie buniek v tele. Jej hlavnou zložkou je kurkumín, ktorý dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Dokonalá a výživná kombinácia chutí 😘 Vychutnajte si ju.
Množstvo | Príprava |
2-3 porcie | 10 min. |
Doba varenia |
15 min. |
|
|
Toto zeleninové rizotko je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Ľahký obed plný chutnej zeleninky to je moje. Pridala som doň aj hríbiky, šošovicu a ovsené vločky, aby bolo sýte aj pre hladnejšie brušká. Zelené superpotraviny borkolica a hrášok sa postarajú o výbornú chuť a aj dávku chlorofylu. No a nesmie chýbať moja milovaná kurkuma ❤ Je veľký antioxidant, mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s nádychom pomarančov a zázvoru. Pôsobí proti voľným radikálom, ktoré majú za vinu predčasné starnutie a oslabenie buniek v tele. Jej hlavnou zložkou je kurkumín, ktorý dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Dokonalá a výživná kombinácia chutí 😘 Vychutnajte si ju.
|
Čo budeme potrebovať
- 1 plátok maslo
- 2 strúčiky cesnak
- 1/3 ks pór
- 5 ks biele šampióny
- 1/2 ks mrkva nastrúhaná
- 1 hrsť mladý hrášok
- 1/3 ks brokolica
- 1 PL červená šošovica
- 1 PL ovsené vločky
- 200 gram ryža
- kurkuma, drvená rasca, himalájska soľ
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Pór aj cesnak si nasekáme najemno. Na panvici so zvýšeným okrajom (alebo v hrnci) si na masle minútku orestujeme nadrobno nasekaný cesnak a pór. Pridáme drvenú rascu, nastrúhanú mrvku, pokrájané šampióny, čerstvý mladý hrášok (ak nemáme, použijeme neskôr mrazený), červenú šošovicu a ovsené vločky. Premiešame a restujeme cca 1-2 minútky.
- Pridáme kurkumu, himalájsku soľ, ryžu, dolejeme vriacou vodou z kanvice (cca 1-2 cm nad povrch zmesi) prikryjeme pokrievkou a na najmenšom ohni dusíme cca 10-12 min., resp. dokým sa nám nevyparí voda a ryža je vláčna. Ak je ryža tvrdá dolejem ešte trošku vody. Ak je ryža hotová a nemali sme čerstvé struky hrášku, teraz je ten správny čas prisypať mrazený spolu s brokolicou. Zamiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 1 minútu. Vypneme, vhodíme plátok masla a necháme dôjsť pod pokrievkou cca 5 min. Premiešame, dosolíme a podávame 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Famozne! Podlievala som este vyvarom a sampiony som vynechala, dieta ich este neje.
Dnes som navarila toto rizoto, a je vážne výborné, dokonca aj manžel ho zjedol aj mu chutilo :-). Tento recept si ukladám medzi svoje obľúbené.
aku ryzu pouzivate na tieto rizota? Arborio?