Domov / Recept / Kurkumové rizoto so zeleninou

Kurkumové rizoto so zeleninou

rýchle, ľahké, chutné a výživné 🙂

Kurkumové rizoto so zeleninou
Kurkumové rizoto so zeleninou
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Zbožňujem kurkumu, je to také indické zlato, alebo indický šafrán. Kurkuma je veľký antioxidant, Je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s nádychom pomarančov a zázvoru. Kurkuma pôsobí proti voľným radikálom, ktoré majú za vinu predčasné starnutie a oslabenie buniek v tele. Dá "kopačky" rakovine. Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín, ktorý dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Nepodporujem tzv práškové "superpotraviny" tejto doby, ale toto korenie je podľa mňa nesmrteľné. Vyskúšajte, v kombinácii so zeleninou, šošovicou, ovsenými vločkami a drvenou rascou je to dokonalá a výživná kombinácia chutí 🙂
Množstvo Príprava
2-3 porcie 10 min
Doba varenia
15 min
Množstvo Príprava
2-3 porcie 10 min
Doba varenia
15 min
Kurkumové rizoto so zeleninou
Kurkumové rizoto so zeleninou
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Zbožňujem kurkumu, je to také indické zlato, alebo indický šafrán. Kurkuma je veľký antioxidant, Je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s nádychom pomarančov a zázvoru. Kurkuma pôsobí proti voľným radikálom, ktoré majú za vinu predčasné starnutie a oslabenie buniek v tele. Dá "kopačky" rakovine. Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín, ktorý dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Nepodporujem tzv práškové "superpotraviny" tejto doby, ale toto korenie je podľa mňa nesmrteľné. Vyskúšajte, v kombinácii so zeleninou, šošovicou, ovsenými vločkami a drvenou rascou je to dokonalá a výživná kombinácia chutí 🙂
Množstvo Príprava
2-3 porcie 10 min
Doba varenia
15 min
Množstvo Príprava
2-3 porcie 10 min
Doba varenia
15 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Pór aj cesnak si nasekáme najemno. Na panvici so zvýšeným okrajom (alebo v hrnci) si na masle minutku orestujeme nadrobno nasekaný cesnak a pór. Pridáme drvenú rascu, nastrúhanú mrvku, pokrájané šampióny, čerstvý mladý hrášok (ak nemáme použíjeme neskôr mrazený) červenú šošovicu a ovsené vločky. Premiešame a restujeme cca 1-2 minutky.
    Pór aj cesnak si nasekáme najemno. Na panvici so zvýšeným okrajom (alebo v hrnci) si na masle minutku orestujeme nadrobno nasekaný cesnak a pór. Pridáme drvenú rascu, nastrúhanú mrvku, pokrájané šampióny, čerstvý mladý hrášok (ak nemáme použíjeme neskôr mrazený) červenú šošovicu a ovsené vločky. Premiešame a restujeme cca 1-2 minutky.
  2. Pridáme kurkumu, himalájsku soľ, ryžu, dolejeme vriacou vodou z kanvice (cca 1-2 cm nad povrch zmesi) prikryjeme pokrievkou a na najmenšom ohni dusíme cca 10-12 min, resp. dokým sa nám nevyparí voda a ryža je vláčna. Ak je ryža tvrdá dolejem ešte trošku vody. Ak je ryža hotová a nemali sme čerstvé struky hrášku, teraz je ten správny čas prisypať mrazený spolu s brokolicou. Zamiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 1 minutu. Vypneme, vhodíme plátok masla a necháme dôjsť pod pokrievkou cca 5 min. Premiešame, dosolíme a podávame 🙂
    Pridáme kurkumu, himalájsku soľ, ryžu, dolejeme vriacou vodou z kanvice (cca 1-2 cm nad povrch zmesi) prikryjeme pokrievkou a na najmenšom ohni dusíme cca 10-12 min, resp. dokým sa nám nevyparí voda a ryža je vláčna. Ak je ryža tvrdá dolejem ešte trošku vody. Ak je ryža hotová a nemali sme čerstvé struky hrášku, teraz je ten správny čas prisypať mrazený spolu s brokolicou. Zamiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 1 minutu. Vypneme, vhodíme plátok masla a necháme dôjsť pod pokrievkou cca 5 min. Premiešame, dosolíme a podávame :)
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Krémové paradajkové rizoto

letné, lahodné a krémové Krémové paradajkové rizoto Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 4.5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

Jeden komentár

  1. Famozne! Podlievala som este vyvarom a sampiony som vynechala, dieta ich este neje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.