Moji milí, opäť ďalšia sladká maškrta k víkendovej kávičke. Milujem tvarohové koláče a milujem toto cesto. Chutí ako poctivý kysnutý závin, nádherne vypečený a pritom jemné a mäkulinké cesto s tou najšťavnatejšou plnkou. Každej tvarohovej plnke dodá chuťový šmrnc pridaný kokos. Vyskúšajte aj v iných, svojich obľúbených receptoch.
Moji milí, opäť ďalšia sladká maškrta k víkendovej kávičke. Milujem tvarohové koláče a milujem toto cesto. Chutí ako poctivý kysnutý závin, nádherne vypečený a pritom jemné a mäkulinké cesto s tou najšťavnatejšou plnkou. Každej tvarohovej plnke dodá chuťový šmrnc pridaný kokos. Vyskúšajte aj v iných, svojich obľúbených receptoch.
Ak máte pripravený vždy pripravený v chladničke svoj LM rozkvas, stačí ak ho vyberiete a necháte v izbovej teplove ohriať cca 30 až 60 min. Ak rozkvas nemáte, odoberiete zo svojho kvásku LM 100 gramov, pridáte 50 gramov vody a rozmiešate najlepšie ako sa vám dá. Prisypete 100 gramov múky s ktorou dokrmujete a vypracujete tuhý bochník pripomínajúci cesto. Navrchu narežete do krížika, prestrčíte cez hrdlo 7 decového pohára, prikryjete viečkom a počkáte cca 4-6 hodín, pokým narastie a zväčší 3 násobne objem. Potom z neho odoberiete 120 gramov, ktoré treba do cesta a zvyšok opäť prikŕmiť spôsobom 100/50/100, do pohára, uzavrieť a buď na linke nechať narásť, alebo do chladničky.
Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame. Mlieko aj s cukrom dáme do hrnca mierne zohriať a miešame, aby sa cukor rozpustil. Mlieko nesmie byť horúce. Prilejeme k múke, nahrubo nastrúhame maslo, pridáme vajce, kvások, vanilku a robotom vypracujeme vláčne jemne lepivé plastelínové cesto. Necháme vykysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote, ideálne dáme zvečera do rána do chladničky.
Ak nám cesto kyslo v chladničke, necháme ho ohriať pri izbovej teplote 30-60 minút. Ak cesto kyslo na linke, ihneď s ním pracujeme. Cesto môžete nechať vcelku na 1 mega veľký závin, alebo ho rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme do obdĺžnika na hrúbku 0,5 cestimetra.
Pripravíme si plnku. Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Jahody odstopkujeme, umyjeme, prekrojíme napoly a ak sú veľké tak ešte na štvrtky. Do misky pridáme tvarohy, vajíčka, cukor, kokos, citrónovú šťavu a dobre lyžičkou zamiešame - opakom postláčame dokopy. Do plnky pridáme nakrájanú rebarboru.
Plnku rovnomerne rozvrstvíme po strede závinu, kraje necháme voľné, z každej strany asi 5 centimetrov. Plnky je veľa, je to v poriadku, závin bude úžasne šťavnatý, nebojte sa toho a dajte ju tam celú. Kraje následne narežeme na hrubšie pásiky, konce preložíme dovnútra, aby nám nevytiekla plnka. Protiľahlé strany zoberieme a prekrížime cez plnku do stredu. Takto zapletieme celý závin a necháme zakryté hlbokým plechom vykysnúť ešte jednu hodinku.
Vykysnutý závin si potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou a dáme piecť do rúry na cca 20 minút. Ak máte radi sladšie, upečený posypte pomletým práškovým cukrom.
Poznámka k receptu
TIP: Namiesto tvarohu môžete použiť aj ricottu, alebo jemný tvaroh. Ak práve nemáte jahody, výbornú chuť dodajú aj čerešne, višne, hrozienka. Rebarboru v recepte môžete aj vynechať.
Ak nemáte kvások lievito madre, môžete si ho pripraviť aj z ražného kvásku. Na rozkvas zoberiete 60 gramov ražného kvásku, 30 gramov vody a 70 gramov špaldovej múky. Zamiešate, narežete a necháte vykysnúť. Použijete požadované množstvo.
Ak nemáte kvások, závin si môžete pripraviť aj z kvasníc takto:
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.