Maková bábovka s citrónovým coulis

Vôňa a chuť detstva 🙂

Maková bábovka s citrónovým coulis
Maková bábovka s citrónovým coulis
Hodnotienie: 17
Hodnotenie: 3.71
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Bábovka je vôňa, chuť a spomienky z detstva. Vynikajúca, rýchla, bez väčsej námahy a ešte aj zdravá. Tentokrát som mala chuť na jemnú bábovku rozplývajúcu sa na jazyku s chrumkajúcim makom pod zubami. K maku mi neodmyslitelne patrí aj chuť citrónu, ktorá ju celú osvieži. Ochutnáte? 🙂 Bez cukru, celošpaldová :*
Množstvo Príprava
1 bábovková forma 15 min.
Doba varenia
45 min.
Množstvo Príprava
1 bábovková forma 15 min.
Doba varenia
45 min.
Maková bábovka s citrónovým coulis
Maková bábovka s citrónovým coulis
Hodnotienie: 17
Hodnotenie: 3.71
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Bábovka je vôňa, chuť a spomienky z detstva. Vynikajúca, rýchla, bez väčsej námahy a ešte aj zdravá. Tentokrát som mala chuť na jemnú bábovku rozplývajúcu sa na jazyku s chrumkajúcim makom pod zubami. K maku mi neodmyslitelne patrí aj chuť citrónu, ktorá ju celú osvieži. Ochutnáte? 🙂 Bez cukru, celošpaldová :*
Množstvo Príprava
1 bábovková forma 15 min.
Doba varenia
45 min.
Množstvo Príprava
1 bábovková forma 15 min.
Doba varenia
45 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: bábovková forma
Postup prípravy
  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov bez ventilátora.
  2. Do robota si dáme 3 celé vajcia, med a necháme šľahať 10 min. do riadne hustej peny. Medzitým si v miske odvážime múku. Mak som použila pol na pol biely s modrým. Ak nemáte biely môžete len modrý. Pol dávky maku pomelieme s trochou múky v elektrickom kávovom mlynčeku. Meliem tak na 3x po 10-15 sek., aby bol krásne pomletý. Zvyšok maku pridáme v celosti. Mak s múkou premiešame, nastrúhame kôru z jedného citróna, pridáme prášok do pečiva a poriadne zamiešame. Keď sú vajcia napenené, prilejeme šľahačkovú smotanu a postupne po častiach pridávame sypkú zmes. Necháme poriadne minútku zapracovať. Bábovkovú formu si vymastíme olejom a vysypeme špaldovou múkou. Masu nalejeme do formy.
  3. Bábovku pečieme 30 minút, potom teplotu zvýšime na 180 stupňov a pečieme ešte 15-20 min. Kontrola špajlou, ak ešte nie je suchá, necháme v trúbe dopiecť. Vyberieme z trúby a necháme 10 minút postáť a až potom vyklopíme. Bábovku necháme aspoň hodinu vychladnúť, až potom ju krájame.
  4. Citrónové coulis si urobíme nad parou nasledovne: na plyn si dáme vyšší hrniec, doňho trochu vody. Keď začne voda vrieť, znížíme oheň a nad hrniec dáme nádobu buď hlinenú, alebo smaltovú. Do nádoby dáme žĺtok, med, šťavu z citróna, vodu a pomaly miešame metličkou, aby sa nám nespravila praženica, cca 3 min. by mala byť hustá. Ak je moc hustá, prilejeme ešte trochu vody.
  5. Vychladnutú bábovku polejeme citrónovým coulis a posypeme makom.
    Vychladnutú bábovku polejeme citrónovým coulis a posypeme makom.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 10 Hodnotenie: …

2 komentáre

  1. Tinka, máte skvelé recepty, rada blúdim po vašej stránke a rozmýšľam čo z toho urobím =), páčia sa mi aj príspevky, ktoré dávate na FB, proste rada si pozriem hocičo nové od vás pre spríjemnenie voľných chvíľ. Táto maková bábovka vyzerá super, hneď ako budem mať nový sporák s el. rúrou, bude to jedna z prvých vecí, ktoré pripravím =) Mám však jednu poznámku, med necukornateje, med KRYŠTALIZUJE, med je výlučne produktom včiel. Med nemá pridaný žiaden cukor. Tie ochutené cukrové (sacharozovo-glukozovo-fruktozove) zafarbené potravinárske produkty (ani neviem ako to nazvať) nie sú medom. A teda, treba čítať zloženie produktov, ktoré kupujeme, treba si nájsť dobrého včelára, alebo sa ním proste stať (1-2 včelie rodiny by mali byť schopné vyprodukovať dosť medu na celý rok pre ľudskú rodinu – samozrejme záleží od spotreby medu). Prepáčte, no som z rodiny včelárov a mám silnú potrebu šíriť informácie =D

  2. Dobry den,

    rada by som sa spytala, ci toto Citrónové coulis po case na babovke zaschne, alebo ostane makke, lepkave. Chcela by som totiz vyuzit tento skvelo vyzerajuci recept na upecenie minibaboveciek na cestu a nechcem prist o citronove osviezenie ale nebola by som rada, keby boli deti od nich polepene az za usami 🙂
    Vasej stranke fandim a sirim ju uspesne dalej medzi kolegynami. Dakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.