pravá, poctivá domáca, plná mäsitej chuti.
Poctivá Veľkonočná šunčička <3 Žiadne dusitany, žiadna rýchlosoľ ani zvýrazňovače chuti. Len chuť čistého šťavnatého mäska :) Nikdy som takú dobrú šunku nejedla, čestné slovo. Nech vám chutí tak, ako nám :*
Množstvo | Príprava |
1 kg šunky | 30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
2 hodiny | 24-48 hod |
|
|
Poctivá Veľkonočná šunčička <3 Žiadne dusitany, žiadna rýchlosoľ ani zvýrazňovače chuti. Len chuť čistého šťavnatého mäska :) Nikdy som takú dobrú šunku nejedla, čestné slovo. Nech vám chutí tak, ako nám :*
|
Čo budeme potrebovať
- 500 gram kuracie vykostené stehná
- 500 gram morčacie prsia pomleté
- 1 deci voda
- 18 gram himalájska soľ
- 1 čl med
- 1 zarovnaná čl kurkuma
- 1 zarovnaná čl červená mletá paprika
Množstvo: kg šunky
Postup prípravy
- Kuracie stehná umyjeme, stihaneme kožu a najkrájame si na malé kúsky/kocky. Ak chcete šunku naozaj čistú, dávajte preč aj blany, prípadne šlachy. Morčacie mäsko si pomelieme a zmiešame dokopy s kuracím.
- Pripravíme si roztok - vodu, soľ, med, kurkumu a papriku spolu zamiešame a vlejeme k mäsku. Celú zmes dáme hnietiť do robota na 10 min hnietacím hákom. Je to dôležité, nakoľko sa z mäsa uvoľní lepkavá bielkovina a krásne mäsko spojí.
- Zmes preložíme do šunkovaru. Zakaždým poriadne natlačíme. Ak máte umelohmotný tescoma šunkovar, nemusíte dávať sáčok, šunku dávkujete priamo doňho. Ak máte nerezový, dajte sáčok a mäsovú zmes doňho natlačte. Vždy plníme 1 cm pod okraj. Ak nemáte šunkovar, dá sa použiť aj plechovka napríklad, do ktorej dáte opäť sáčok. Takto natlačenú šunku dáme vyzrieť do chladničky na 24-48 hodín.
- Po odležaní vložíme šunkovar do hrnca s vodou 1 cm pod uzatvárací otvor a varíme/dusíme 2 hodiny pri teplote vody 80 stupňov. Teplota by nemala klesnúť pod 75 stupňov a presiahnuť teplotu 85 stupňov.
- Po uvarení preložíme šunku ešte v šunkovare ihneď do nádoby so studenou vodou ma 5 min a ja som šupla následne aj do mrazničky asi na 15 min - tá šoková terapia potom tú šunku urobí úplne šťavnatou, je to veľmi kľúčový krok.
- Následne šunku vyberieme zo šunkovaru, viac ho už nebudeme potrebovať. Šunku si predelíme na 3-4 časti, jednu necháme a zvyšok dáme do sáčku do mrazničky. Šunka bez rýchlosoli vydrží v chladničke 3-4 dni, tak aby sa vám nepokazila. Mraznička jej na chuti neuberie, práve naopak. Zostane stále šťavnatá.
Poznámka k receptu
TIP : Týmto spôsobom si môžete urobiť aj zajačiu či hovädziu šunku.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Vdaka za recept. Co robit ak nemam robot na hnietenie?