Domáci a chrumkavý 🙂
Takú veľkú chuť som mala na tento domáci chrumkavý posúch, že som si ho proste musela upiecť 😀 Ako inak špaldový, oživený šťavnatou balsamicovou cibuľkou, rascou a hrubozrnnou soľou. K čerstvému šalátiku ako stvorený. Niet nad domáce "pečivo".
Množstvo | Príprava |
28 cm | 15 min. |
Doba varenia |
15 min. |
|
|
Takú veľkú chuť som mala na tento domáci chrumkavý posúch, že som si ho proste musela upiecť 😀 Ako inak špaldový, oživený šťavnatou balsamicovou cibuľkou, rascou a hrubozrnnou soľou. K čerstvému šalátiku ako stvorený. Niet nad domáce "pečivo".
|
Čo budeme potrebovať
- 200 ml voda
- 10 gram čerstvé droždie
- 1 čl pomletý trstinový cukor/med
- 200 gram špaldová hladká múka
- 50 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 100 ml olivový olej
- 2 ks červená cibuľa
- rasca
- soľ
Množstvo: cm
Postup prípravy
- Do misky si dáme vlažnú až teplú vodu. Rozmrvíme do nej kvasnice, pridáme cukor alebo med a zamiešame. Postupne pridávame múku a miešame vareškou, až kým ju celú zapracujeme. Vrch cesta pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme cca hodinku nakysnúť, kým cesto zdvoj-trojnásobí objem.
- Rozpálime si rúru na 220-230 stupňov bez ventilátora.
- V tomto štádiu je cesto veľmi lepivé, tak trošku trpezlivosti. Pripravte si podložku, ktorú poriadne vysypte múkou. Drevenú varešku si potrite olivovým olejom a cesto uvoľňujte zo stien. Vykydnite ho na podložku a poriadne polejte olejom. Natrite si olejom aj ruky a cesto trochu poprekladajte. Od krajov do stredu, akoby ste skladali obálku. Aby sa doňho olej poriadne vpil. Ak sa cesto začne lepiť, znovu pridajte olej.
- Na plytký plech si dajte papier na pečenie a preneste naň cesto. Rukami cesto ponaťahujte do strán tak, že budete doňho prstami akoby ďobať a robiť jamky, aby malo priemer cca 28 cm .
- Cibuľu si ošúpte a rozrežte napoly. Nakrájajte ju na polmesiačiky a polejte poriadne balsamico octom a posoľte. Rukami ju rozmrvte, a zároveň votrite balsamico a soľ. Rozvrstvite ju rovnomerne na cesto, posypte rascou a hrubozrnnou soľou. Platí pravidlo, čím viac cibule, tým viac chuti 😀 Dajte piecť na 15-20 min., pokým okraje budú zlatavé.
Poznámka k receptu
Receptom som sa inšpirovala u môjho obľúbeného talianskeho kuchára Emanuella Ridiho :
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Focaccia
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Fantastickééé, ďakujem moc za receptík, veľmi nám chutilo – perfektná večera so šalátikom 🙂
Objavila som Vás Tinka len nedávno a som tomu hrozne rada 🙂 Pekný deň 🙂
Mnam, velmi namchutilo