zdravá alternatíva kupovaného
Vynikajúca, zdravá a prírodna náhrada umelých kupovaných sirupov :* Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
púpava lekárskaPúpavu ideálne zbierať po daždi (deň, dva) keď je čistá a v čase od 12-14 h vtedy je najviac otvorená a má najviac živín v sebe. Púpavu zbierame z čistého prostredia, aby sme ju nemuseli umývať a nestratili tým cenný peľ.
Vynikajúca, zdravá a prírodna náhrada umelých kupovaných sirupov :* Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu : púpava lekárskaPúpavu ideálne zbierať po daždi (deň, dva) keď je čistá a v čase od 12-14 h vtedy je najviac otvorená a má najviac živín v sebe. Púpavu zbierame z čistého prostredia, aby sme ju nemuseli umývať a nestratili tým cenný peľ. |
Čo budeme potrebovať
- 450 ks púpavový kvet
- 2 liter prevarená vychladnutá voda
- 1 ks citrón
- 1 ks limetka
- 50 listov bylinky
- 800 gram trstinový cukor až kilo, podľa vašej chuti a sladivosti
- 1 kopcovitá čl kyselina ascorbova
Množstvo:
Postup prípravy
- Najprv si dáme prevariť vodu a necháme ju úplne vychladnúť. Precedíme cez gázu, aby sa nám zachytil vodný kameň, ktorý sa nám vytvoril na povrchu.
- Kvety púpavy si odtrhneme od lôžka podkvetia a pridáme do prevarenej a vychladnutej vody. Dľa chuti môžeme pridať aj bylinky - medovku, mätu, alebo šalviu. Pridať môžeme aj pastiersku kapsičku. Vyžmýkame citrón aj limetku, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať na 24 hod do špajze.
- Vyluhovanú vodu s kvetmi púpavy, bylinkami si precedíme cez sitko. Prisypeme cukor a kyselinu ascorbovú a v momente ako dosiahne sirup 72-74 stupňov oheň úplne znížime a necháme povariť 3 minúty. Toto je proces pasterizácie, kedy sa vám nestratia zo sirupu cenné vitamíny, určite sirup neprevárajte ani dlhšie, ani na viac stupňoch, bolo by to škoda. Obsahuje kopec vitamínu C.
- Naplníme do dobre umytých a odkvapkaných fliaš. Počas celého procesu dodržiavame naozaj prísny sterilný režim. Nechutnajte sirup prstami, neolizujte lyžice, akonáhle áno, umyte pod vodou. Aby sa nám sirup nepokazil. Ja dokonca hrdlo flaše aj trochu vnútro prejdem s kozmetickým tampónom s našou domácou hruškovicou.
- Takto pripravený sirup vám vydrží v chladnejšej špajzi, pivnici, alebo chladničke aj rok. Prípadne skladujte v chladničke.
Poznámka k receptu
Zdroj obrázka : http://www.catstripe.co.uk/2008_04_01_archive.html
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Po dlhom čase som našla veľmi zaujímavú stránku.
betka verim, ze sa bude pacit aj nadalej, vela zdravia a inspiracie prajem :*
Púpavová med robím každý rok je veľmi dobrý do čaju teraz skúsim aj fermentovaný a tiež sirup
Super vyskúšam asi med …ten fermentovaný mi viete poskytnúť recept,ďakujem
Vynikajúci zdravý sirup. Vďaka za recept 😊
Dobrý deň prajem, nerozumiem : 50 listov bylinky – akej, púpavové listy alebo nejaké iné bylinky ??
napr. 50 listov medovky alebo mäty