Špaldová domáca knedľa

Niet nad skvelú domácu knedličku 😀

Špaldová domáca knedľa
Špaldová domáca knedľa
Hodnotienie: 23
Hodnotenie: 4.48
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Doteraz som si myslela, akú dobrú knedľu viem robiť 😀 No opäť raz sa mi podaril jeden môj malý kuchynský zázrak. Prezradím vám, že je celošpaldová, dokonca s celozrnnou múkou, no stále jemná a nadýchaná. V čom tkvie to kúzlo? Ovsené vločky, moji milí 😉 Krásne drží tvar a chutí neskutočne. A ten pocit, keď držíte v rukách niečo, čo ste doteraz kupovali len v obchode 🙂 PS: Robila som ju k pečenej teryiaki krkovičke, s karamelizovanou kapustou a feniklom. Neskutočné jedlo, vychutené, sťavnaté. Mám čo robiť, keď vám o tom píšem 😀
Množstvo Príprava
1 menšia knedľa 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 1 hodina
Množstvo Príprava
1 menšia knedľa 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 1 hodina
Špaldová domáca knedľa
Špaldová domáca knedľa
Hodnotienie: 23
Hodnotenie: 4.48
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Doteraz som si myslela, akú dobrú knedľu viem robiť 😀 No opäť raz sa mi podaril jeden môj malý kuchynský zázrak. Prezradím vám, že je celošpaldová, dokonca s celozrnnou múkou, no stále jemná a nadýchaná. V čom tkvie to kúzlo? Ovsené vločky, moji milí 😉 Krásne drží tvar a chutí neskutočne. A ten pocit, keď držíte v rukách niečo, čo ste doteraz kupovali len v obchode 🙂 PS: Robila som ju k pečenej teryiaki krkovičke, s karamelizovanou kapustou a feniklom. Neskutočné jedlo, vychutené, sťavnaté. Mám čo robiť, keď vám o tom píšem 😀
Množstvo Príprava
1 menšia knedľa 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 1 hodina
Množstvo Príprava
1 menšia knedľa 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 1 hodina
Čo budeme potrebovať
Množstvo: menšia knedľa
Postup prípravy
  1. Najprv si urobíme kvások z mlieka, vody, cukru a rozdrobeného droždia. Necháme cca 10 minút vykysnúť.
  2. Múku si zmiešame so soľou, do stredu pridáme vajce a vykysnutý kvások. Ingrediencie zamiešame a necháme postáť 10 minút, aby sa tekutiny vsiakli. Vypracujeme cesto, pomúčime ho, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 30 minút. Musí zdvojnásobiť objem. Ak chceme dvojfarebný knedlík, pred vykysnutím si cesto rozdelíme na polovicu a do jednej polky pridáme asi 1 čl kurkumy. Zapracujeme do cesta a oba bochníky dáme vykysnúť.
  3. Keď je vykysnuté, ešte raz ho poprekladáme (ako obálku), vytvarujeme do tvaru knedle, prikryjeme a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Ak robíme dvojfarebný, obe časti si vyvaľkáme do obdĺžnika, na spodok položíme biele cesto, na to položíme žlté cesto a zrolujeme dokopy. Kraje zahneme a necháme 10 minút podkysnúť.
    Keď je vykysnuté, ešte raz ho poprekladáme (ako obálku), vytvarujeme do tvaru knedle, prikryjeme a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Ak robíme dvojfarebný, obe časti si vyvaľkáme do obdĺžnika, na spodok položíme biele cesto, na to položíme žlté cesto a zrolujeme dokopy. Kraje zahneme a necháme 10 minút podkysnúť.
  4. V parnom hrnci (môj je na plynák) si necháme zovrieť vodu, dno potrieme maslom, aby sa nám knedľa neprilepila, položíme knedľu a zavrieme. Paríme 20 minút. Nikdy počas parenia neotvárame pokrievku, inak knedľa spľaskne. Po 20 minútach otvoríme pokrievku a rýchlo do knedle asi 5 až 6-krát pichneme špajdlou, aby sa uvoľnil vzduch.
  5. Knedľu vyberieme a servírujeme 🙂
    Knedľu vyberieme a servírujeme :)
Poznámka k receptu

TIP : Pre kváskovú verziu: do misky pridajte múky, vločky, zohriate mlieko s vodou, soľ, vajce, 1/2 čl med a 100g rozkvasu lievito madre. Nechať vypracovať cesto, prikryť kúpacou čiapkou a nechať 2-3 h vykysnút. Vytvarovať knedľu a dať do vymasteného parného hrnca podkysnúť ešte hodinku-a pol. Následne dať upariť.

Ak nemáte parný hrniec, použite parák na knedle. Ten však potrite maslom, aby sa knedľa neprilepila. Ja mám parný hrniec na plynák, ale tiež som potrela maslom, aby sa neprilepila. Knedľa je veľká asi ako polovica klasickej z obchodu, možno trošku viac. Je z nej cca 12 kúskov. Ak chcete viac, treba zdvojnásobiť množstvo. Knedľa v paráku zväčší objem 3-násobne, treba s tým rátať.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 8 Hodnotenie: 4.63 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

23 komentárov

  1. Ahoj,chcem urobit manzleovi tuto knedlu:)a chcem sa spytat,ze ci ju mozem aj do parneho hrnca dat?Este nikdy som knedlu nerobila:)Dakujem za odpoved:)

  2. Teraz som ju dokončil , robil som ju z dvojitej dávky. Robieval som špaldové knedle už niekoľko podľa iných receptov, ale táto je SUPER!!!.
    Ďakujem

  3. Tak tento recept doporučujem, super cesticko a tá chuť výborná ukladam recept… zvládne aj začiatočník ako aj všetky tinkine recepty vďaka jej podrobnemu popisu postupu. Tinka opäť ďakujem.

  4. Bala som sa tej celornnej muky, ale kasne sa vydarila, drzi tvar:) Urobila som rovno 2 x davku a z polovice narobila parene buchty plnene domacim dzemom a tie boli uplne top 🙂 (urobila som ich v mini vydani)

  5. Tak toto bola pre mňa výzva. Nikdy som predtým knedlu nepripravovala. Robila som jednofarebnú a z dávky 1 + 1/2 mi vyšli dve menšie knedle. Najťažšie bolo nepozerať sa 20 minút do hrnca 🙂 .Ale vyšla úžasne, určite najbližšie skúsim aj s kurkumovou časťou. Ďakujem za recept.

  6. Toto je tak úžasná knedľa. Dnes na nej opäť pracujem. A podľa toho koľko času mám tak robím farebnú alebo obyčajnú. A dnešná otázka mojej dcérky „bude aj dúhová“? Dnes bez dúhy. Tinka ďakujem za tvoje úžasné recepty

  7. Tinka vzdy som si myslela ze mam super recept na.knedlu a ze lepsia.nie.je ale zila.som v omyle 😉 lepsiu knedlu som nejedla a.nerobila perfektnaaaa dakujem ze si a za.tvoje uzasne recepty 😉

  8. Prosím dá sa potom zohriať nad parou?
    Dakujem

  9. Knedľa je fantastická.Podľa tohto postupu sa aj ja cítim ako šikovná kuchárka 🙂 len som rozmýšľala nad verziou s kváskom

  10. Knedla je naozaj vyborna vsetkym chutila aj detom. ?

  11. Ivana Števanková

    Knedľa je fantastická, chutila aj mojich „juniorom“ čo nemajú radi novinky 🙂 Zdvihnutá, nadýchaná, okatá :), presne podľa receptu. Super, palec hore :))

  12. Vynikajúca knedľa! A k tomu pečená teriyaki krkovička s karamelizovanou kapustou. Prvotriedny obed. Ďakujem, Tinka.

  13. Skvela knedlicka,ktoru robim ku svieckovej alebo koprovke.

  14. A kedy sa tam daju vlocky? 🙂

  15. S radostou som sa do toho pustila ale ako vzdy u mna ked je.nieco 1x nevyslo to..?? vsetko bolo fajn cesto sa mi zdalo trosku lepive ale nie velmi ale po 20min knedla krasne narastla vsetko ale bola este ako.surova ..skusala som doparit este rozkrajanu ale to.uz zbytocne kde mohla byt xyba ale ako to zaxranit?? vdaka

  16. Tinka, vsetky Vase recepty su perfektne a tato knedla nieje vynikou uzasna je ?dakujem

  17. Mozno dobra ale preco do kvaskovej knedle davate aj drozdie. Myslim ze kazdy ked vidi v kvaskovom recepte drozdie z neho odskoci.
    To je skoda casu na spekulovanie s kvaskom, to drozdie tam urobi skody aj bez kvasku.

  18. Prosím Vás Tinka, môžem namiesto čerstvého droždia použiť aj sušené? Ďakujem

  19. Dala by sa pripadne v recepte pouzit namiesto mlieka voda?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.