rýchly, chrumkavý recept s vláčnou striedkou <3
U nás v rodine bola tradícia na fašiangy vždy robiť tvarohové fánky. Milovala som ich, vnútri nafúknuté ako balónik a na povrchu neskutočne chrumkavé. Expresne pripravené, bez droždia či kysnutia a samé zdravé ingrediencie. Recept od mojej nebohej zemianskej babky z Párnice, ktorá bola jedna úžasná dáma a vedela aj neskutočne variť. Babi posielam ti do neba modlitbu, verím, že sa pozeráš a máš z nás radosť❤️
Množstvo | Príprava |
cca 100 ks | 10 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
60 min | 0-24 hodín |
|
|
U nás v rodine bola tradícia na fašiangy vždy robiť tvarohové fánky. Milovala som ich, vnútri nafúknuté ako balónik a na povrchu neskutočne chrumkavé. Expresne pripravené, bez droždia či kysnutia a samé zdravé ingrediencie. Recept od mojej nebohej zemianskej babky z Párnice, ktorá bola jedna úžasná dáma a vedela aj neskutočne variť. Babi posielam ti do neba modlitbu, verím, že sa pozeráš a máš z nás radosť❤️
|
Čo budeme potrebovať
- 220 gram špaldová hladká múka
- 50 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 60 gram maslo 82% tné zmäknuté
- 2 ks vajcia
- 250 gram tučný tvaroh hrudkovitý
- 1 čl sóda bicarbóna
- šťipka himalájska soľ
- na vyprážanie a obalovanie kokosový olej/bravčová masť a pomletý trstinový cukor
Množstvo: ks
Postup prípravy
- Všetky ingrediencie okrem kokosového oleja a trstinového cukru si zmiešame dokopy a vypracujeme ručne alebo robotom v mierne lepivé cesto. Ak sa bude veľmi lepiť, trochu pomúčime. S cestom môžete pracovať ihneď, ale ak ich dáte odležať na 24 hodín do chladničky, budú chutiť lepšie.
- Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Ak by sa vám zvrchu lepilo na valček, pomúčte. Vyvaľkáme do obdĺžnika, naozaj na tenko na 3-5 milimetrov. Radielkom prejdeme po ceste zhora nadol a vytvoríme tak pásiky. Následne prejdeme aj dokríža a vytvoríme tak kosoštvorce o veľkosti 3-4 centimetre. Do každého kosoštvroca spravíme jeden alebo dva zárezy, aby mal kade unikať vzduch.
- Do menšieho hrnca s pevnejším dnom si dáme rozhorúčit kokosový olej alebo masť na výšku asi pol centimetra. Je lepší hrniec ako panvica, netreba potom použiť toľko oleja. Olej neprepalujte, držte na takej polovičnej až malej teplote a vkladajte kosoštvorce. Pozor na to, aby sa vám nepripálili hotové sú naozaj expresne rýchlo. V momente ako sa nafúknu hore sú z tej strany hotové, otočíme a opečieme na druhej. Opečieme dozlatova za pár sekúnd z oboch strán a dáme na papierovú utierku, aby odtiekol tuk a ihneď posypeme pomletým trstinovým cukrom.
- K fánkam výborne chutí šípková alebo malinová pena. Stačí vyšľahať šľahačku a zamiešať do nej lyžičku dve obľúbeného džemu ?
Poznámka k receptu
TIP : do cesta môžete pridať aj trochu rumu 🙂 cesto po odstáti v chlade zostane mierne sivé, je to v poriadku, to len zoxidovala sóda bicarbóna 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Milá Tinko,
už delší dobu sleduju Váš blog a několikrát už jsem podle Vás vařila i pekla. Vždy chutnalo MOC!!! A stejně tak i tyto fánky jsou vynikající. Dělala jsem je poprvé v životě. U nás – v Čr se v masopustu dělají koblihy.
Moc díky za recept. Jsou skvělé!!!
Tinka, Vynikajúce fánky, ľahučké na žalúdok i keď v masti smažené.. ďakujem za recept
Je možné pridať namiesto hrudkoviteho tvarohu termínovaný? Dakujem
Ja som dala tučný roztierateľný z Lidla a podarilo sa. 🙂
Su vyborne. Odporucam vsetkymi desiatimi. Deti nemaju velmi radi tvaroh ale po tonto sa len zaprasilo.
Tinka a cukor do cesta si zabudla?
Nie, cukrom sa len posypu na konci po vyprazeni.
Vôbec nie je treba cukor do cesta, ten navrchu, do ktorého sa fanky na konci obalia bohato postačí
Ja som skusala tento recept uz 3x a nikdy mi fanky nevzrastli ani o 1 mm. Nevieme mi poradit preco? Dakujem
Výborné fánky pripravené rýchlosťou svetla. Ďakujem za recept
Tinka mozem pouzit len celozrnu spaldovu muku ? Momentalne mam doma len tu, tak preto sa pytam. Dakujem 🙂