spravte si domáce nadýchané a zdravé pečivo 🙂
Nikdy by som nepovedala, že akékoľvek špaldové pečivo dokáže byť také chutné, nadýchané a jemné <3 Predstavujem vám lupačky celé zo zdravých surovín, špaldovej aj celozrnnej múky, s ovsenými vločkami, proste dokonalé :) Veľmi jednoduché s minimom práce. Vyskúšajte, zamilujete si rovnako ako ja :* Veľmi pekne ďakujem Aďke adkas-tastyfood za výborny recept z ktorého som čerpala inšpiráciu :*
Množstvo | Príprava |
8 ks | 30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
10 min | 2 hodiny |
|
|
Nikdy by som nepovedala, že akékoľvek špaldové pečivo dokáže byť také chutné, nadýchané a jemné <3 Predstavujem vám lupačky celé zo zdravých surovín, špaldovej aj celozrnnej múky, s ovsenými vločkami, proste dokonalé :) Veľmi jednoduché s minimom práce. Vyskúšajte, zamilujete si rovnako ako ja :* Veľmi pekne ďakujem Aďke adkas-tastyfood za výborny recept z ktorého som čerpala inšpiráciu :*
|
Čo budeme potrebovať
- 300 gram špaldová hladká múka T 630
- 100 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 50 gram pomleté ovsené vločky
- 1/2 ČL himalájska soľ
- 70 gram trstinový cukor
- 30 gram maslo
- 1/2 ks čerstvé droždie
- 280 ml mlieko 3,5%
- 1 ks vajce
- na potretie žĺtko, cukor, voda
Množstvo: ks
Postup prípravy
- Najprv si pripravíme kvások. Mlieko si dáme do hrnca aj s cukrom a jemne zohrejeme, aby sa nám rozpustil cukor. Pozor mlieko musí byť teplé, ak bude moc horúce, zabijeme kvasnice. Do teplého mlieka rozmrvíme kvasnice, zamiešame a necháme ich vzísť cca 10 min.
- Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky (meliem na elektrickom kávovom mlynčeku), pridáme soľ a zamiešame. Pridáme vajce a vzídený kvások. Maslo dáme do hrnca kde bol kvások a na malom plyne ho rozpustíme. Pridáme k ostatným surovinám a necháme robotom vypracovať vláčne, mierne lepivé cesto. Trvá to cca 5 minút. Ak sa cesto moc lepí, že sa nevypracoval bochník, pridajte ešte trochu múky.
- Pripravíme si dosku, alebo podložku, ktorú pomúčime. Pomúčime si aj ruky a vyberieme cesto z misky na podložku. Trochu rukami zapracujeme - poprekladáme akoby chcete z papiera urobiť obálku. Cesto z krajov prekladáme dostredu. Rukou upravíme do bochníka. Misku si pomúčime, vložíme do nej cesto, prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo hodinu vykysnúť. Nešvindľujte a nechajte naozaj hodinu, musí strojnásobiť objem.
- Po vykysnutí si cesto rukou oddelíme od misky po celom obvode a prenesieme ho na pomúčenú podložku. Vyvaľkáme ho do kruhu na veľkosť 32x32 cm, cca 7 mm výšku by malo mať. Rezátkom ho prekrojíme na osem kúskov, akoby ste krájali pizzu. Pozdĺžne, vodorovne a ešte dokríža. Každý jeden kúsok od kraja do stredu zrolujeme do tvaru rožka a prenesieme na plech s pečiacim papierom. Spoj dajte vždy na spodok, aby nebol navrchu. Mierne ich stočíme do tvaru U - lupačiek. Takto zrolujeme všetky trojuholníky. Na plechu nechávame rozostupy, oni ešte poriadne podrastú. Opäť ich prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo 3/4 hodinu až hodinu vykysnúť.
- Po 30 tich minútach kysnutia zapneme rúru na 180 stupňov hore dole bez ventilátora. Pripravíme si zmes na potieranie. Žĺtko, 1 čl trstinového cukru a 1 čl vody si ručne vymiešame metličkou.
- Nakysnuté lupačky potrieme poriadne vajíčkom a posypeme modrým aj bielym makom. Dáme piecť na 10-12 min podľa toho, ako vám pečie rúra, musia byť dozlatava. Upečené lupačky vyberieme, dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Poznámka k receptu
Inšpiráciu som čerpala z pôvodného receptu tu : http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/2016/05/briosky.html
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Mala miluje lupacky z obchodu,ale len velmi nerada jej ich kupujem, vzhladom na ich zlozenie.Toto je skvela alternativa a dcerke velmi chutia, co je u nej vzacne,kedze zije prevazne zo vzduchu 🙂
Výborné. Ďakujem za recept, chutili celej rodine a podľa staršej dcéry vraj lepšie ako z obchodu.
Vynikajúce odporúčam, chutia celej rodinke. Plním Ich lekvarom. ❤️