Špaldové lupačky

spravte si domáce nadýchané a zdravé pečivo 🙂

Špaldové lupačky
Špaldové lupačky
Hodnotienie: 10
Hodnotenie: 3.8
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Nikdy by som nepovedala, že akékoľvek špaldové pečivo dokáže byť také chutné, nadýchané a jemné <3 Predstavujem vám lupačky celé zo zdravých surovín, špaldovej aj celozrnnej múky, s ovsenými vločkami, proste dokonalé :) Veľmi jednoduché s minimom práce. Vyskúšajte, zamilujete si rovnako ako ja :* Veľmi pekne ďakujem Aďke adkas-tastyfood za výborny recept z ktorého som čerpala inšpiráciu :*
Množstvo Príprava
8 ks 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
10 min 2 hodiny
Množstvo Príprava
8 ks 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
10 min 2 hodiny
Špaldové lupačky
Špaldové lupačky
Hodnotienie: 10
Hodnotenie: 3.8
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Nikdy by som nepovedala, že akékoľvek špaldové pečivo dokáže byť také chutné, nadýchané a jemné <3 Predstavujem vám lupačky celé zo zdravých surovín, špaldovej aj celozrnnej múky, s ovsenými vločkami, proste dokonalé :) Veľmi jednoduché s minimom práce. Vyskúšajte, zamilujete si rovnako ako ja :* Veľmi pekne ďakujem Aďke adkas-tastyfood za výborny recept z ktorého som čerpala inšpiráciu :*
Množstvo Príprava
8 ks 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
10 min 2 hodiny
Množstvo Príprava
8 ks 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
10 min 2 hodiny
Čo budeme potrebovať
Množstvo: ks
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások. Mlieko si dáme do hrnca aj s cukrom a jemne zohrejeme, aby sa nám rozpustil cukor. Pozor mlieko musí byť teplé, ak bude moc horúce, zabijeme kvasnice. Do teplého mlieka rozmrvíme kvasnice, zamiešame a necháme ich vzísť cca 10 min.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky (meliem na elektrickom kávovom mlynčeku), pridáme soľ a zamiešame. Pridáme vajce a vzídený kvások. Maslo dáme do hrnca kde bol kvások a na malom plyne ho rozpustíme. Pridáme k ostatným surovinám a necháme robotom vypracovať vláčne, mierne lepivé cesto. Trvá to cca 5 minút. Ak sa cesto moc lepí, že sa nevypracoval bochník, pridajte ešte trochu múky.
  3. Pripravíme si dosku, alebo podložku, ktorú pomúčime. Pomúčime si aj ruky a vyberieme cesto z misky na podložku. Trochu rukami zapracujeme - poprekladáme akoby chcete z papiera urobiť obálku. Cesto z krajov prekladáme dostredu. Rukou upravíme do bochníka. Misku si pomúčime, vložíme do nej cesto, prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo hodinu vykysnúť. Nešvindľujte a nechajte naozaj hodinu, musí strojnásobiť objem.
  4. Po vykysnutí si cesto rukou oddelíme od misky po celom obvode a prenesieme ho na pomúčenú podložku. Vyvaľkáme ho do kruhu na veľkosť 32x32 cm, cca 7 mm výšku by malo mať. Rezátkom ho prekrojíme na osem kúskov, akoby ste krájali pizzu. Pozdĺžne, vodorovne a ešte dokríža. Každý jeden kúsok od kraja do stredu zrolujeme do tvaru rožka a prenesieme na plech s pečiacim papierom. Spoj dajte vždy na spodok, aby nebol navrchu. Mierne ich stočíme do tvaru U - lupačiek. Takto zrolujeme všetky trojuholníky. Na plechu nechávame rozostupy, oni ešte poriadne podrastú. Opäť ich prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo 3/4 hodinu až hodinu vykysnúť.
    Po vykysnutí si cesto rukou oddelíme od misky po celom obvode a prenesieme ho na pomúčenú podložku. Vyvaľkáme ho do kruhu na veľkosť 32x32 cm, cca 7 mm výšku by malo mať. Rezátkom ho prekrojíme na osem kúskov, akoby ste krájali pizzu. Pozdĺžne, vodorovne a ešte dokríža. Každý jeden kúsok od kraja do stredu zrolujeme do tvaru rožka a prenesieme na plech s pečiacim papierom. Spoj dajte vždy na spodok, aby nebol navrchu. Mierne ich stočíme do tvaru U - lupačiek. Takto zrolujeme všetky trojuholníky. Na plechu nechávame rozostupy, oni ešte poriadne podrastú. Opäť ich prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo 3/4 hodinu až hodinu vykysnúť.
  5. Po 30 tich minútach kysnutia zapneme rúru na 180 stupňov hore dole bez ventilátora. Pripravíme si zmes na potieranie. Žĺtko, 1 čl trstinového cukru a 1 čl vody si ručne vymiešame metličkou.
  6. Nakysnuté lupačky potrieme poriadne vajíčkom a posypeme modrým aj bielym makom. Dáme piecť na 10-12 min podľa toho, ako vám pečie rúra, musia byť dozlatava. Upečené lupačky vyberieme, dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
    Nakysnuté lupačky potrieme poriadne vajíčkom a posypeme modrým aj bielym makom. Dáme piecť na 10-12 min podľa toho, ako vám pečie rúra, musia byť dozlatava. Upečené lupačky vyberieme, dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Poznámka k receptu

Inšpiráciu som čerpala z pôvodného receptu tu : http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/2016/05/briosky.html

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 8 Hodnotenie: 4.63 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

3 komentáre

  1. Mala miluje lupacky z obchodu,ale len velmi nerada jej ich kupujem, vzhladom na ich zlozenie.Toto je skvela alternativa a dcerke velmi chutia, co je u nej vzacne,kedze zije prevazne zo vzduchu 🙂

  2. Výborné. Ďakujem za recept, chutili celej rodine a podľa staršej dcéry vraj lepšie ako z obchodu.

  3. Vynikajúce odporúčam, chutia celej rodinke. Plním Ich lekvarom. ❤️

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.