Keď som dnes upiekla pitu chlieb, preniesla som sa o vyše 20 rokov v čase a pripomenula som si, ako úžasne chutila v Izraeli, kde som ho prvýkrát ochutnala. Placka bola tenká, jemná a chrumkavá, naložená zeleninou a falafelom chutila úžasne. Prezradím vám recept, zo špaldovej múky a ovsených vločiek, ako si tento zdravší street food pripraviť doma 🙂 Príprava je rýchla a naozaj nenáročná.
Keď som dnes upiekla pitu chlieb, preniesla som sa o vyše 20 rokov v čase a pripomenula som si, ako úžasne chutila v Izraeli, kde som ho prvýkrát ochutnala. Placka bola tenká, jemná a chrumkavá, naložená zeleninou a falafelom chutila úžasne. Prezradím vám recept, zo špaldovej múky a ovsených vločiek, ako si tento zdravší street food pripraviť doma 🙂 Príprava je rýchla a naozaj nenáročná.
Najprv si zarobíme cesto, bude nám odpočívať. Do misky od robota si vlejeme teplú vodu z vodovodu, pridáme kvasnice, zamiešame a počkáme 10 min. Kvasnice nám vzídu na povrch v podobe malých fliačkov. Vsypeme hladkú špaldovú múku, soľ a necháme zapracovať robotom asi minútku. Pridáme celozrnnú múku, vločky a necháme vypracovať cesto. Cesto sa lepí, čiže prisypávajte ešte pomaly múku navyše asi tak jednu-dve hrsti hladkej špaldovej múky. Stroj vypneme, poriadne si pomúčime ruky aj cesto a vyberieme ho na dosku. Cesto musí byť veľmi veľmi vláčne a jemné. Je to dôležité, kvôli konzistencii a chuti. Budete potrebovať na všetko múku, na ruky, ktoré poriadne a viackrát pomúčite, dosku, valček, najmä aby cesto zostalo vnútri elastické a vláčne (je naozaj veľmi vláčne) no zároveň zvonku nelepilo.
Cesto si rozdelíme na 5 kúskov veľkých ako dlaň, vyvaľkáme na také 3-4 milimetre a vyvaľkáme do jemného oválu. Prikryjeme dvoma utierkami a necháme podkysnúť 30 min. Z cesta si môžete urobiť aj žemle. Rozdeľte ho na 4 časti a vyvaľkajte nahrubšie na 5 milimetrov.
Medzitým si pripravíme marinádu na mäsko. Mäsko si nakrájame na menšie kúsky alebo slížiky, pridáme kečup, dijon, sójovku, vajce, koreniny a zamiešame. Ak nemáte korenie na kebab, pridajte granulovaný cesnak (čerstvý), mletú papriku, drvenú racsu, oregano a rozmarín. Odložíme do chladničky. Minimálne na 20 min až na 48 hodín. Čím dlhšie bude v chlade tým lepšie.
Kapustu, mrkvu a petržlen si buď nastrúhame, alebo nasekáme najemno, pridáme trochu cukru/medu a premiešame. Pridáme aj tatarku, smotanu, soľ, citrón šťavu, podľa chuti dosolíme, okoreníme a necháme postáť.
Rúru si predhrejeme na 220 stupňov bez ventilátora aj s plechom. Podkysnuté pita chleby si podberačkou podoberieme a vhadzujeme na vrelý plech. Keď pitu podoberiete, na plech ju prehoďte tak, aby vrchná strana ako kysla išla dole. (dajte pozor, aby ste sa nepopálili). Pečieme 10-11 min. Necháme mierne vychladnúť a naplníme. Pity skladujeme v uzavretej nádobe, na vzduchu by nám veľmi vyschli. Žemle pečieme 14-15 min.
Ak chcete mať pita chlieb úplne tenký, napuchnutý a chrumkavý, rozdelte cesto na 6 kúskov a vyvaľkajte úplne natenko na také 2 milimetre.
Cesto vyvaľkané na 3-4 milimetre.
Cesto vyvaľkané na 5 milimetrov - žemla. Do žemle treba pred pečením 3x špáratkom pichnúť, aby mala kam unikať para.
A robená na suchej panvici. Najprv si panvicu vypeckujeme, vhodíme placku a znížime na stredný plameň. 5 min z jednej a 5 z druhej.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Tinka, prosim Ta, to namarinovane maso potom iba osmahnes na panvici? Aj dusis? Pita mi uz kysne :o)))
Dakujem :o)
Tinka, pokial pouzijem cerstve drozdie, kolko asi a aky je tam postup, tam treba uz to cesto nechat ale predom nakysnut nie ? Kolko asi ?
Dakujem!
Tinka moje pita chleby boli veľmi tvrdé,kde robím chybu?