Špaldové moravské koláče

Tradičná slovenská kuchyňa zdravo a chutne 🙂

Špaldové moravské koláče
Špaldové moravské koláče
Hodnotienie: 25
Hodnotenie: 3.76
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chuťovo neskutočne dobré, jemná oriešková chuť po špalde, nízke, chrumkavé, no zároveň šťavnaté vďaka tvarohovo-lučinovej zmesi s výrazným podtónom malín. S cestom sa vynikajúco pracuje, je vláčne a elastické. Tradičná slovenská kuchyňa zdravo a chutne 🙂
Množstvo Príprava
36 ks 30 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15-20 min. 60 min.
Množstvo Príprava
36 ks 30 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15-20 min. 60 min.
Špaldové moravské koláče
Špaldové moravské koláče
Hodnotienie: 25
Hodnotenie: 3.76
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chuťovo neskutočne dobré, jemná oriešková chuť po špalde, nízke, chrumkavé, no zároveň šťavnaté vďaka tvarohovo-lučinovej zmesi s výrazným podtónom malín. S cestom sa vynikajúco pracuje, je vláčne a elastické. Tradičná slovenská kuchyňa zdravo a chutne 🙂
Množstvo Príprava
36 ks 30 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15-20 min. 60 min.
Množstvo Príprava
36 ks 30 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15-20 min. 60 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: ks
Postup prípravy
  1. Najprv si urobíme kvások. Do teplej smotany zamiešame med a rozmrvíme kvasnice. Dáme bokom. Medzitým si preosejeme múky (otruby, čo nám zostanú po preosiatí v sitku z celozrnnej múky nevyhadzujeme, pridáme k múkam), pridáme vodu, žĺtka, rozpustené maslo, štipku soli, už zídený kvások a necháme robotom vypracovať vláčne, poddajné a elastické cesto. Posypeme múkou, prehodíme cez misku utierku a necháme nakysnúť 30-40 min. Musí strojnásobiť objem.
  2. Z tvarohu, lučiny, cukru, limetkovej šťavy, vajka, škrobu a vanilky si vyšľaháme metličkovým mixérom jemný krém. Ak máte jemný tvaroh, stačia metličky, ak hrudkovitý, použite ponorný mixér.
  3. Mrveničku si urobíme nasledovne : mandle pomelieme, pridáme trstinový cukor, plátok masla a ručne to spojíme. Musí to byť vláčne až mokré.
  4. Keď nám cesto vykyslo, silikónovú podložku/drevenú dosku si pomúčime a rozvaľkáme cesto na 3 mm. My máme radi koláče, nízke a šťavnaté. Ak máte radi vyššie mäsitejšie, vyvaľkajte nahrubšie. Vykrajovala som okrúhlym kovovým vianočným vykrajovátkom. Ak nemáte, použite pohár s ostrými hranami, aby sa vám to dobre vykrajovalo. Hrnček nie.
  5. Vyvaľkané cesto povykrajujeme na kruhy a poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom. Na jeden plech nám vyjdu 3 rady po 4-5 kusy, čiže 12-15 koláčov. Do každého koláča prstami vytlačíme v strede jamku, necháme obruč len jemne po okrajoch. Okraje potrieme rozmiešaným žĺtkom. Do stredu dáme 1 čl tvarohovej zmesi, do stredu zmesi džem a zatlačíme, aby sa nám zmes pekne rozvinula až po okraje. Vrch posypeme mrveničkou. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov bez ventilátora na 15-20 min.
    Vyvaľkané cesto povykrajujeme na kruhy a poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom. Na jeden plech nám vyjdu 3 rady po 4-5 kusy, čiže 12-15 koláčov. Do každého koláča prstami vytlačíme v strede jamku, necháme obruč len jemne po okrajoch. Okraje potrieme rozmiešaným žĺtkom. Do stredu dáme 1 čl tvarohovej zmesi, do stredu zmesi džem a zatlačíme, aby sa nám zmes pekne rozvinula až po okraje. Vrch posypeme mrveničkou. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov bez ventilátora na 15-20 min.
Poznámka k receptu

TIP : Nenechajte sa odradiť veľkým množstvom surovín 🙂  Je to šup-šup. A v miske to ani nevyzerá, že je toho veľa 🙂 Ak nemáte hrubú múku, použite polohrubú alebo pridajte na gramáži celozrnnú múku. Vločky sú dôležité! Sú na odľahčenie špaldy, aby koláče neboli hutné. Kto neľúbi posýpku, spraví bez, aj tak sú chutné 😉

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 10 Hodnotenie: …

2 komentáre

  1. Najozaj super cesto!Chutne a dobre,len odporucam.

  2. Tinka, ak nemám spaldovu hrubú múku tak môžem ju nahradiť celozrnnou. Dobre som to pochopila? Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.