Tradičná slovenská kuchyňa zdravo a chutne 🙂
Chuťovo neskutočne dobré, jemná oriešková chuť po špalde, nízke, chrumkavé, no zároveň šťavnaté vďaka tvarohovo-lučinovej zmesi s výrazným podtónom malín. S cestom sa vynikajúco pracuje, je vláčne a elastické. Tradičná slovenská kuchyňa zdravo a chutne 🙂
Množstvo | Príprava |
36 ks | 30 min. |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
15-20 min. | 60 min. |
|
|
Chuťovo neskutočne dobré, jemná oriešková chuť po špalde, nízke, chrumkavé, no zároveň šťavnaté vďaka tvarohovo-lučinovej zmesi s výrazným podtónom malín. S cestom sa vynikajúco pracuje, je vláčne a elastické. Tradičná slovenská kuchyňa zdravo a chutne 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 150 ml 12%-ná smotana na varenie
- 150 ml teplá voda
- 20 gram čerstvé droždie
- 1 PL med
- CESTO
- 250 gram špaldová hladká múka
- 100 gram špaldová celozrnná múka
- 100 gram špaldová hrubá múka pd sokolce (kaufland)
- 50 ml ovsené vločky pomleté
- 2 ks žĺtka
- 100 gram maslo rozpustené
- plnka
- 200 gram tvaroh
- 150 gram lučina
- 1/2 ks limetová šťava
- 2-3 PL pomletý trstinový cukor príp. med
- pravá vanilka
- 1 čl kukuričný/zemiakový škrob
- 1 ks vajce
- 3/4 pohár malinový džem iný hustý džem
- POSÝPKA
- 1 hrsť mandle pomleté
- 1 PL trstinový cukor
- 1 pásik maslo
Množstvo: ks
Postup prípravy
- Najprv si urobíme kvások. Do teplej smotany zamiešame med a rozmrvíme kvasnice. Dáme bokom. Medzitým si preosejeme múky (otruby, čo nám zostanú po preosiatí v sitku z celozrnnej múky nevyhadzujeme, pridáme k múkam), pridáme vodu, žĺtka, rozpustené maslo, štipku soli, už zídený kvások a necháme robotom vypracovať vláčne, poddajné a elastické cesto. Posypeme múkou, prehodíme cez misku utierku a necháme nakysnúť 30-40 min. Musí strojnásobiť objem.
- Z tvarohu, lučiny, cukru, limetkovej šťavy, vajka, škrobu a vanilky si vyšľaháme metličkovým mixérom jemný krém. Ak máte jemný tvaroh, stačia metličky, ak hrudkovitý, použite ponorný mixér.
- Mrveničku si urobíme nasledovne : mandle pomelieme, pridáme trstinový cukor, plátok masla a ručne to spojíme. Musí to byť vláčne až mokré.
- Keď nám cesto vykyslo, silikónovú podložku/drevenú dosku si pomúčime a rozvaľkáme cesto na 3 mm. My máme radi koláče, nízke a šťavnaté. Ak máte radi vyššie mäsitejšie, vyvaľkajte nahrubšie. Vykrajovala som okrúhlym kovovým vianočným vykrajovátkom. Ak nemáte, použite pohár s ostrými hranami, aby sa vám to dobre vykrajovalo. Hrnček nie.
- Vyvaľkané cesto povykrajujeme na kruhy a poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom. Na jeden plech nám vyjdu 3 rady po 4-5 kusy, čiže 12-15 koláčov. Do každého koláča prstami vytlačíme v strede jamku, necháme obruč len jemne po okrajoch. Okraje potrieme rozmiešaným žĺtkom. Do stredu dáme 1 čl tvarohovej zmesi, do stredu zmesi džem a zatlačíme, aby sa nám zmes pekne rozvinula až po okraje. Vrch posypeme mrveničkou. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov bez ventilátora na 15-20 min.
Poznámka k receptu
TIP : Nenechajte sa odradiť veľkým množstvom surovín 🙂 Je to šup-šup. A v miske to ani nevyzerá, že je toho veľa 🙂 Ak nemáte hrubú múku, použite polohrubú alebo pridajte na gramáži celozrnnú múku. Vločky sú dôležité! Sú na odľahčenie špaldy, aby koláče neboli hutné. Kto neľúbi posýpku, spraví bez, aj tak sú chutné 😉
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Najozaj super cesto!Chutne a dobre,len odporucam.
Tinka, ak nemám spaldovu hrubú múku tak môžem ju nahradiť celozrnnou. Dobre som to pochopila? Ďakujem