Chuťovo neskutočne dobré, jemná oriešková chuť po špalde, nízke, chrumkavé, no zároveň šťavnaté vďaka tvarohovo-lučinovej zmesi s výrazným podtónom malín. S cestom sa vynikajúco pracuje, je vláčne a elastické. Tradičná slovenská kuchyňa zdravo a chutne 🙂
Chuťovo neskutočne dobré, jemná oriešková chuť po špalde, nízke, chrumkavé, no zároveň šťavnaté vďaka tvarohovo-lučinovej zmesi s výrazným podtónom malín. S cestom sa vynikajúco pracuje, je vláčne a elastické. Tradičná slovenská kuchyňa zdravo a chutne 🙂
Najprv si urobíme kvások. Do teplej smotany zamiešame med a rozmrvíme kvasnice. Dáme bokom. Medzitým si preosejeme múky (otruby, čo nám zostanú po preosiatí v sitku z celozrnnej múky nevyhadzujeme, pridáme k múkam), pridáme vodu, žĺtka, rozpustené maslo, štipku soli, už zídený kvások a necháme robotom vypracovať vláčne, poddajné a elastické cesto. Posypeme múkou, prehodíme cez misku utierku a necháme nakysnúť 30-40 min. Musí strojnásobiť objem.
Z tvarohu, lučiny, cukru, limetkovej šťavy, vajka, škrobu a vanilky si vyšľaháme metličkovým mixérom jemný krém. Ak máte jemný tvaroh, stačia metličky, ak hrudkovitý, použite ponorný mixér.
Mrveničku si urobíme nasledovne : mandle pomelieme, pridáme trstinový cukor, plátok masla a ručne to spojíme. Musí to byť vláčne až mokré.
Keď nám cesto vykyslo, silikónovú podložku/drevenú dosku si pomúčime a rozvaľkáme cesto na 3 mm. My máme radi koláče, nízke a šťavnaté. Ak máte radi vyššie mäsitejšie, vyvaľkajte nahrubšie. Vykrajovala som okrúhlym kovovým vianočným vykrajovátkom. Ak nemáte, použite pohár s ostrými hranami, aby sa vám to dobre vykrajovalo. Hrnček nie.
Vyvaľkané cesto povykrajujeme na kruhy a poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom. Na jeden plech nám vyjdu 3 rady po 4-5 kusy, čiže 12-15 koláčov. Do každého koláča prstami vytlačíme v strede jamku, necháme obruč len jemne po okrajoch. Okraje potrieme rozmiešaným žĺtkom. Do stredu dáme 1 čl tvarohovej zmesi, do stredu zmesi džem a zatlačíme, aby sa nám zmes pekne rozvinula až po okraje. Vrch posypeme mrveničkou. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov bez ventilátora na 15-20 min.
Poznámka k receptu
TIP : Nenechajte sa odradiť veľkým množstvom surovín 🙂 Je to šup-šup. A v miske to ani nevyzerá, že je toho veľa 🙂 Ak nemáte hrubú múku, použite polohrubú alebo pridajte na gramáži celozrnnú múku. Vločky sú dôležité! Sú na odľahčenie špaldy, aby koláče neboli hutné. Kto neľúbi posýpku, spraví bez, aj tak sú chutné 😉
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Najozaj super cesto!Chutne a dobre,len odporucam.
Tinka, ak nemám spaldovu hrubú múku tak môžem ju nahradiť celozrnnou. Dobre som to pochopila? Ďakujem