Štedrovečerná pôstna

Štedrovečerná pôstna
Štedrovečerná pôstna
Hodnotienie: 8
Hodnotenie: 4.13
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Tradície a rodina spolu, to je to najkrajšie na vianočných sviatkoch. Šošovicová pôstna sa u nás v rodine traduje už roky a je pre mňa chuťovo dokonalá. Páči sa, náš rodinný recept :*
Množstvo Príprava
2 litre 20 min
Doba varenia
35 min
Množstvo Príprava
2 litre 20 min
Doba varenia
35 min
Štedrovečerná pôstna
Štedrovečerná pôstna
Hodnotienie: 8
Hodnotenie: 4.13
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Tradície a rodina spolu, to je to najkrajšie na vianočných sviatkoch. Šošovicová pôstna sa u nás v rodine traduje už roky a je pre mňa chuťovo dokonalá. Páči sa, náš rodinný recept :*
Množstvo Príprava
2 litre 20 min
Doba varenia
35 min
Množstvo Príprava
2 litre 20 min
Doba varenia
35 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: litre
Postup prípravy
  1. Večer pred štedrým dňom si namočíme do vody šošovicu a necháme cez noc. Ráno vodu zlejeme. Hneď ráno namočíme hríby do mlieka a necháme ich až dovtedy, kým sa nedajú spolu so šošovicou variť.
  2. Hríby si opláchneme od mlieka. Šošovicu aj hríby dáme variť do cca litra vody. Pridáme 2 bobkové listy a prekrojený strúčik cesnaku. Varíme pomaly 30 minút.
  3. Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu: mrkvu, petržlen, zeler, (ak máte pridajte aj maslovú tekvicu, stačí kúsok), pór, cibuľu pokrájame na kocky. Na masle si osmažíme cibuľu s rascou, soľou, koriandrom, kurkumou do sklovita, pridáme nadrobno posekaný jeden strúčik cesnaku, domácu vegetu a krátko osmahneme. Podlejeme horúcou vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka cca 20 min.
  4. Keď je už je šošovica s hríbmi mäkká, pridáme udusenú, mäkkú zeleninu. Všetko spolu premiešame. Odoberieme jednu naberačku zeleniny aj s vodou a rozmixujeme ju s 1/2 PL špaldovej hladkej múky. Pridáme naspäť do hrnca, dolejeme do 2 litrov objemu vodou, pridáme mletú červenú papriku a necháme zovrieť. Vypneme, dochutíme muškátovým orieškom, soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
    Keď je už je šošovica s hríbmi mäkká, pridáme udusenú, mäkkú zeleninu. Všetko spolu premiešame. Odoberieme jednu naberačku zeleniny aj s vodou a rozmixujeme ju s 1/2 PL špaldovej hladkej múky. Pridáme naspäť do hrnca, dolejeme do 2 litrov objemu vodou, pridáme mletú červenú papriku a necháme zovrieť. Vypneme, dochutíme muškátovým orieškom, soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Kokosová kari polievka

blesková, pikantná a úžasná Kokosová kari polievka Hodnotienie: 6 Hodnotenie: 4 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.