Tradície a rodina spolu, to je to najkrajšie na vianočných sviatkoch. Šošovicová pôstna sa u nás v rodine traduje už roky a je pre mňa chuťovo dokonalá. Páči sa, náš rodinný recept :*
Tradície a rodina spolu, to je to najkrajšie na vianočných sviatkoch. Šošovicová pôstna sa u nás v rodine traduje už roky a je pre mňa chuťovo dokonalá. Páči sa, náš rodinný recept :*
Večer pred štedrým dňom si namočíme do vody šošovicu a necháme cez noc. Ráno vodu zlejeme. Hneď ráno namočíme hríby do mlieka a necháme ich až dovtedy, kým sa nedajú spolu so šošovicou variť.
Hríby si opláchneme od mlieka. Šošovicu aj hríby dáme variť do cca litra vody. Pridáme 2 bobkové listy a prekrojený strúčik cesnaku. Varíme pomaly 30 minút.
Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu: mrkvu, petržlen, zeler, (ak máte pridajte aj maslovú tekvicu, stačí kúsok), pór, cibuľu pokrájame na kocky. Na masle si osmažíme cibuľu s rascou, soľou, koriandrom, kurkumou do sklovita, pridáme nadrobno posekaný jeden strúčik cesnaku, domácu vegetu a krátko osmahneme. Podlejeme horúcou vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka cca 20 min.
Keď je už je šošovica s hríbmi mäkká, pridáme udusenú, mäkkú zeleninu. Všetko spolu premiešame. Odoberieme jednu naberačku zeleniny aj s vodou a rozmixujeme ju s 1/2 PL špaldovej hladkej múky. Pridáme naspäť do hrnca, dolejeme do 2 litrov objemu vodou, pridáme mletú červenú papriku a necháme zovrieť. Vypneme, dochutíme muškátovým orieškom, soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii