Predstavte si chuť mäkučkých medovníčkov naplnených tou najštedrejšou plnkou štavnatého domáceho slivkového džemu a chrumkavých orieškov.. Hmmm... Úžasná vianočná cukrovinka, pretože vydrží aj mesiac, či dva a ak ho pekne zabalíte do celofánu s peknou stužkou máte úžasný vianočný darček na návštevu. Presne tak som ho dostala aj ja a preto ho posúvam ďalej a ďakujem krásne za recept mojej Miruške Raušlovej.
Predstavte si chuť mäkučkých medovníčkov naplnených tou najštedrejšou plnkou štavnatého domáceho slivkového džemu a chrumkavých orieškov.. Hmmm... Úžasná vianočná cukrovinka, pretože vydrží aj mesiac, či dva a ak ho pekne zabalíte do celofánu s peknou stužkou máte úžasný vianočný darček na návštevu. Presne tak som ho dostala aj ja a preto ho posúvam ďalej a ďakujem krásne za recept mojej Miruške Raušlovej.
Všetky ingrediencie na cesto si robotom vymiešame na kompaktné a elastické cesto (maslo a vajcia izbovej teploty). Ak sa trošku lepí, prisypeme múku. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 4-24 hodín.
Rúru si predhrejeme na 170 stupňov hore a dole.
Cesto vyberieme z chladničky a necháme chvíľočku otepliť. Medzitým si pripravíme plnku orechy, mandle, datle a figy dáme do mixéra a zmixujeme dokopy na mierne lepivú zmes.
Cesto rozdelíme na dve polovičky. Dosku na vaľkanie si poriadne pomúčime, dáme na ňu polku cesta, na cesto potravinovú fóliu a rozvaľkáme na tenučko. Počas vaľkania, sa aj dva-trikrát presvedčte, že sa cesto neprilepilo, nadvihnite ho a ešte vhoďte pod múku. Ak sa vám prilepí, nezrolujete ho :/
Na cesto poriadne rozotrieme nahrubo džem, nešetrite, aby bola roláda šťavnatá, použite aj 3/4 pohára džemu. Stranu, ktorú budete rolovať prvú potrite ešte o kúsok viac, bude to pekne vyzerať v reze. Nahusto posypte orieškovou zmesou. Opatrne zaviňte, trochu zľahka pošúlajte, aby mala pekný tvar a konce zahnite naspodok. Takto urobte aj druhú roládu. Obe rolády potrite rozšľahaným vajíčkom, špajlou alebo ihlicou zvrchu poprepichujte na 4 miestach a dajte piecť na 15-20 min, podľa toho, ako vám pečie rúra.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Výborný recept. Robila som hneď dvojnásobnú dávku. Namiesto cukru som použila tmavú melasu a namiesto slivkového lekváru som mala šťastie na zahustené slivky z Čiech bez akéhokoľvek sladidla. Výsledok je skvelý. Myslím, že máme nový rodinný vianočný koláč. Ďakujem.
Dobry vecer, tento recept som nahodou objavila az pred Vianocami 2018, je naozaj taky dobry, ako pišete. Do naplne som raz dala figy, dryhykrat datlovu pastu. Zajtra ho pečiem znova. Zdravé maškrtenie, ktore je po vychladnuti hneď mákučké a voňávé
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Ja som to vygulala na potravinarskej folii a potom pri staci nebol problem, nic sa mi nelepilo 🙂 uz sa pecie tak som zvedavá ako sa podarí
Dobry den, chcela by som sa spytat, ze preco treba cukor pomliet? Ak nemam mlyncek, tak cim by som to mohla nahradit? Dakujem
Je neskutočne dobrý. Vďaka za recept.
Podľa stačí pošlite aj špekáčikov alebo akýmkoľvek iným strojom… alebo klasika práškový cukor
Prosim treba ho uchovavat v chladnicke? Alebo ako? Aby vydrzal mesiac.
Dakujem.
pisem v recepte ze netreba
Prosím Vás, mozem niečím nahradiť cetylonsku horčicu alebo ju prípadne vynechať? Dakujem
* oprava- ceylonsku
Myslite skoricu?
Výborný recept. Robila som hneď dvojnásobnú dávku. Namiesto cukru som použila tmavú melasu a namiesto slivkového lekváru som mala šťastie na zahustené slivky z Čiech bez akéhokoľvek sladidla. Výsledok je skvelý. Myslím, že máme nový rodinný vianočný koláč. Ďakujem.
Dobry vecer, tento recept som nahodou objavila az pred Vianocami 2018, je naozaj taky dobry, ako pišete. Do naplne som raz dala figy, dryhykrat datlovu pastu. Zajtra ho pečiem znova. Zdravé maškrtenie, ktore je po vychladnuti hneď mákučké a voňávé
Vynikajúci, šťavnatý, robila som ho z bezlepkovej múky. Chutil každému kto ho ochutnal. Odporúčam.
Naozaj chutí skvele, dala som pol na pol datle aj figy. Dávam si recept medzi obľúbené. Ďakujem za super receptik 🙂
Dobrý deň poprosím , koľko slivkové lekváru, píšete že 1,5 ks . Vďaka 😉
Mne to vyšlo 400ml