Poznáte to, prídete k babke a ona pečie. Ja keď pečiem, tak máme 1 štrúdľu na 3 dni. Babka keď pečie, má ich 10 až 12 a aj to sa bojí, že čo ak bude málo. A potom ich ponúka na všetky strany 3 dni, aby sa len zjedli. Tie babky sú jednoducho všetky také úžasné. V myšlienkach si spomínam na tú svoju zlatú babku, ktorá ma mala tak rada a ku ktorej som chodila na prázdniny. Pamätám si, ako sa zvŕtala v kuchyni a vždy z ničoho vedela vyčarovať veľa. A všetko chutilo tak fantasticky, pretože ona tam jednoducho primiešala lásku. Veľa lásky a veľa obety. Verím, že aj ja raz budem taká a že moje deti a moje vnúčatká budú ku mne chodiť rady nielen za dobrým jedlom.
Poznáte to, prídete k babke a ona pečie. Ja keď pečiem, tak máme 1 štrúdľu na 3 dni. Babka keď pečie, má ich 10 až 12 a aj to sa bojí, že čo ak bude málo. A potom ich ponúka na všetky strany 3 dni, aby sa len zjedli. Tie babky sú jednoducho všetky také úžasné. V myšlienkach si spomínam na tú svoju zlatú babku, ktorá ma mala tak rada a ku ktorej som chodila na prázdniny. Pamätám si, ako sa zvŕtala v kuchyni a vždy z ničoho vedela vyčarovať veľa. A všetko chutilo tak fantasticky, pretože ona tam jednoducho primiešala lásku. Veľa lásky a veľa obety. Verím, že aj ja raz budem taká a že moje deti a moje vnúčatká budú ku mne chodiť rady nielen za dobrým jedlom.
Do misky si odvážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame.
Do hrnčeka dáme rozpustiť maslo a vodu. Miešame, aby sa tekutina spojila. Vajíčko vidličkou rozhabarkujeme a pridáme do vychladnutej maslovej zmesi. Nastrúhame najemno zemiak, pridáme ocot a zamiešame.
Do robota pridáme pol suchej a pol mokrej zmesi a necháme zapracovať. Potom pridáme zostatok. Nepridávame všetko naraz, je to dobré rozdeliť na dvakrát, aby cesto nezostalo zrazené. Vypracujeme jemné, vláčne a nelepivé cesto. Ak sa lepí, prisypeme ešte múky. Vypracované cesto necháme v miske, prikryjeme fóliou, aby sa tam nedostal vzduch, a necháme postáť v chladničke minimálne 3 hodiny, ideálne do druhého dňa.
Na druhý deň cesto odvážime a rozdelíme ho na päť rovnakých častí. Z každej spravíme buchtičky, ktoré dáme do chladničky a postupne po jednej vyberáme. Je dôležité, aby tie, s ktorými nepracujeme, boli v chlade, inak sa rozlejú na plechu a nebudú držať tvar.
Rúru rozhorúčime na 180 stupňov.
Pripravíme si plnku. Tvarohy, cukor, žĺtky, kokos, šťavu z citróna a vnútro vanilky zmiešame dokopy. Slivky nakrájame na malé kúsky a zamiešame do tvarohu.
Dosku pomúčime a buchtičku na nej rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrubého len pol milimetra. Cesto musí byť naozaj tenké, také štrúdľové. Rukami ešte ponaťahujeme. Celú vnútornú časť cesta potrieme maslom a posypeme strúhankou. Rozvrstvíme tvarohovú plnku, boky zahneme dovnútra a štrúdľu stočíme.
Na plech dáme papier na pečenie a tam, kde položíme štrúdľu, papier potrieme maslom. Nemusíme tak potierať celý papier. Na plech dáme maximálne 2 štrúdle, nie viac. Potrebujú priestor. Potrieme ich ešte maslom, popicháme špáradlom aspoň desaťkrát a dáme piecť na zhruba 20 minút, respektíve dozlatista.
Keď sú štrúdle upečené, ešte vrelé ich potrieme vodou.
Poznámka k receptu
TIP: Plnku si môžete urobiť aj orechovú alebo makovú. Stačí zmiešať pomleté orechy s cukrom a vanilkou, posypať cesto a nastrúhať najemno jablká. Výborne chutí aj kombinácia orechov a tvarohu. Makovú plnku pripravíte podobne. Mletý mak zmiešate s cukrom a môžete pridať hrozienka, sušené slivky, čerešne či škoricu.
Za recept na tieto štrúdle ďakujem svojej svokričke, keďže ten od mojej babky sa už nedozviem. Babi moja, odpočívaj nám v pokoji a, prosím, dávaj tam zhora na nás pozor.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Dobrý deň, dnes som dostala vašu prírodnú lekáreň. Ďakujem za rýchle vybavenie. Je prenádherná. Aj som váhala, zdala sa mi drahá, ale je nádherne urobená. nebanujem. Chcela by som ešte recepty 3, kedy ich budete mať? Prajem veľa zdravia a pekný deň. Müllerová
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
mam rada vase recepty
Dobrý deň, dnes som dostala vašu prírodnú lekáreň. Ďakujem za rýchle vybavenie. Je prenádherná. Aj som váhala, zdala sa mi drahá, ale je nádherne urobená. nebanujem. Chcela by som ešte recepty 3, kedy ich budete mať? Prajem veľa zdravia a pekný deň. Müllerová