Domov / Recept / Svokričkine štrúdličky

Svokričkine štrúdličky

tradičná slovenská klasika

Svokričkine štrúdličky
Svokričkine štrúdličky
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 4.67
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Poznáte to, prídete k babke a ona pečie. Ja keď pečiem, tak máme 1 štrúdľu na 3 dni. Babka keď pečie, má ich 10 až 12 a aj to sa bojí, že čo ak bude málo. A potom ich ponúka na všetky strany 3 dni, aby sa len zjedli. Tie babky sú jednoducho všetky také úžasné. V myšlienkach si spomínam na tú svoju zlatú babku, ktorá ma mala tak rada a ku ktorej som chodila na prázdniny. Pamätám si, ako sa zvŕtala v kuchyni a vždy z ničoho vedela vyčarovať veľa. A všetko chutilo tak fantasticky, pretože ona tam jednoducho primiešala lásku. Veľa lásky a veľa obety. Verím, že aj ja raz budem taká a že moje deti a moje vnúčatká budú ku mne chodiť rady nielen za dobrým jedlom.
Množstvo Príprava
5 štrúdlí 1,5 hodiny
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 3-12 hod
Množstvo Príprava
5 štrúdlí 1,5 hodiny
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 3-12 hod
Svokričkine štrúdličky
Svokričkine štrúdličky
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 4.67
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Poznáte to, prídete k babke a ona pečie. Ja keď pečiem, tak máme 1 štrúdľu na 3 dni. Babka keď pečie, má ich 10 až 12 a aj to sa bojí, že čo ak bude málo. A potom ich ponúka na všetky strany 3 dni, aby sa len zjedli. Tie babky sú jednoducho všetky také úžasné. V myšlienkach si spomínam na tú svoju zlatú babku, ktorá ma mala tak rada a ku ktorej som chodila na prázdniny. Pamätám si, ako sa zvŕtala v kuchyni a vždy z ničoho vedela vyčarovať veľa. A všetko chutilo tak fantasticky, pretože ona tam jednoducho primiešala lásku. Veľa lásky a veľa obety. Verím, že aj ja raz budem taká a že moje deti a moje vnúčatká budú ku mne chodiť rady nielen za dobrým jedlom.
Množstvo Príprava
5 štrúdlí 1,5 hodiny
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 3-12 hod
Množstvo Príprava
5 štrúdlí 1,5 hodiny
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 3-12 hod
Čo budeme potrebovať
Množstvo: štrúdlí
Postup prípravy
  1. Do misky si odvážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame.
  2. Do hrnčeka dáme rozpustiť maslo a vodu. Miešame, aby sa tekutina spojila. Vajíčko vidličkou rozhabarkujeme a pridáme do vychladnutej maslovej zmesi. Nastrúhame najemno zemiak, pridáme ocot a zamiešame.
  3. Do robota pridáme pol suchej a pol mokrej zmesi a necháme zapracovať. Potom pridáme zostatok. Nepridávame všetko naraz, je to dobré rozdeliť na dvakrát, aby cesto nezostalo zrazené. Vypracujeme jemné, vláčne a nelepivé cesto. Ak sa lepí, prisypeme ešte múky. Vypracované cesto necháme v miske, prikryjeme fóliou, aby sa tam nedostal vzduch, a necháme postáť v chladničke minimálne 3 hodiny, ideálne do druhého dňa.
  4. Na druhý deň cesto odvážime a rozdelíme ho na päť rovnakých častí. Z každej spravíme buchtičky, ktoré dáme do chladničky a postupne po jednej vyberáme. Je dôležité, aby tie, s ktorými nepracujeme, boli v chlade, inak sa rozlejú na plechu a nebudú držať tvar.
  5. Rúru rozhorúčime na 180 stupňov.
  6. Pripravíme si plnku. Tvarohy, cukor, žĺtky, kokos, šťavu z citróna a vnútro vanilky zmiešame dokopy. Slivky nakrájame na malé kúsky a zamiešame do tvarohu.
  7. Dosku pomúčime a buchtičku na nej rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrubého len pol milimetra. Cesto musí byť naozaj tenké, také štrúdľové. Rukami ešte ponaťahujeme. Celú vnútornú časť cesta potrieme maslom a posypeme strúhankou. Rozvrstvíme tvarohovú plnku, boky zahneme dovnútra a štrúdľu stočíme.
  8. Na plech dáme papier na pečenie a tam, kde položíme štrúdľu, papier potrieme maslom. Nemusíme tak potierať celý papier. Na plech dáme maximálne 2 štrúdle, nie viac. Potrebujú priestor. Potrieme ich ešte maslom, popicháme špáradlom aspoň desaťkrát a dáme piecť na zhruba 20 minút, respektíve dozlatista.
  9. Keď sú štrúdle upečené, ešte vrelé ich potrieme vodou.
Poznámka k receptu

TIP: Plnku si môžete urobiť aj orechovú alebo makovú. Stačí zmiešať pomleté orechy s cukrom a vanilkou, posypať cesto a nastrúhať najemno jablká. Výborne chutí aj kombinácia orechov a tvarohu. Makovú plnku pripravíte podobne. Mletý mak zmiešate s cukrom a môžete pridať hrozienka, sušené slivky, čerešne či škoricu.

Za recept na tieto štrúdle ďakujem svojej svokričke, keďže ten od mojej babky sa už nedozviem. Babi moja, odpočívaj nám v pokoji a, prosím, dávaj tam zhora na nás pozor.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Kváskový jahodovo-rebarborový tvaroháč

úžasne šťavnatý tvaroháčik Kváskový jahodovo-rebarborový tvaroháč Hodnotienie: 5 Hodnotenie: 3.6 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.