výživná a neskutočne chutná
Výborná a chutná varianta tradičnej cviklovej polievky, keď nemáte po ruke mäsko, alebo jednoducho len potrebujete zeleninový detox. Chuť plná a fantastická 🙂 Výborne chutí s kopčekom kyslej alebo sladkej smotany a ražným kváskovým chlebíkom.
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 10 min |
Doba varenia |
25 min |
|
|
Výborná a chutná varianta tradičnej cviklovej polievky, keď nemáte po ruke mäsko, alebo jednoducho len potrebujete zeleninový detox. Chuť plná a fantastická 🙂 Výborne chutí s kopčekom kyslej alebo sladkej smotany a ražným kváskovým chlebíkom.
|
Čo budeme potrebovať
- 1 PL olivový olej
- 1 ks šalotka resp. červená cibuľa
- 1 ks mrkva
- 2 ks cvikla
- 1/2 ks pór
- 1 ks zemiak
- 2 strúčiky cesnak
- 2 hrste zelené lístky viď TIP k receptu nižšie
- 1 liter vývar alebo voda
- 100 ml smotana kyslá alebo sladká
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Na panvici si rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pór, najemno nakrájaný 1 strúčik cesnaku,drvenú rascu, na malé kocky mrkvu a cviklu. Smahneme cca 10 min, kým nám zelenina začne meniť povrch. Prilejeme 1 hrnček vody, prikryjeme a dusíme cca 15-20 min.
- Zemiak si ošúpeme, nakrájame na malé kocky, dáme do druhého hrnca, prilejeme vývar (alebo vodu s domácou vegetou naloženou v soli) a od zovretia varíme cca 10 min. Následne pridáme k zemiakom cviklovú zmes, prelisujeme druhý strúčik cesnaku a nadrobno nasekané zelené lístky. Povaríme 5 minút, vypneme a necháme pod pokrievkou ešte 10 minút.
- Časť polievky (cca 2 naberačky) si odoberieme a rozmixujeme dohladka. Pridáme naspäť do polievky. Ak sa Vám zdá príliš hustá, kľudne dolejte ešte trochu vody.
- Ochutíme soľou, korením, kvapneme citrónovú šťavu a na tanieri ozdobíme buď kyslou alebo sladkou smotanou, podľa chuti.
Poznámka k receptu
TIP : zelené lístky môžete dať akékoľvek, zo šalátu, špenátu, zeleru, petrželky, bazalky, ligurčeku, oregana, mangoldu, pak choi, čínskej kapusty, kelu či cvikly.
AK si ju chcete ešte zvýživniť a a prispôsobiť na zimné obdobie, 8 minút pred koncom vhoďte za hrsť červenej šošovice.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tak táto je polievka je absolútna topka! Obrovská mňamka, ďakujem za recept. ??
Môžem sa prosím spýtať, prečo sa zemiaky varia samostatne a až neskôr sa obe časti spoja? Možno hlúpa otázka, ale aj tak vďaka za odpoveď:)
Tinka, nie som veľký fanúšik polievok, ale táto je skvelá! Ďakujem za recept 🙂
….a na koniec do taniera „stipka“ plnotucnej horcice. ? Dobrú chuť!
Výbornáaaa.Ďakujem za recept
Vyborna!!!Ani som necakala, ze bude az taka chutna. Hned isla dupla 🙂
Vyborna ?
Super polievocky, rozmanite a vzdy som mala problém polievky dochutit ….tu su vzdy skvelé dochutene 😉
Len tak dalej skvelé inšpirácie na varenie
Boršč je ukrajinska tradičná polievka, v Rusku majú šči.
Boršč bez kapusty nie je boršč. Túto polievku by som pomenovala cviklova.
Úžasná polievka. Ako som ju objavila, odvtedy som ju uvarila 5 x. Podotykam v priebehu dvoch mesiacov 😁 Všetkej zeleniny dávam raz toľko, nech jej je veľa a nech je riadne hustá. Je to láska! Vďaka Tinka ❤️
Dalsi super recept od vas vyskusany.
Ďakujem