Začiatok leta bez smotanovej tekvicovej omáčky, ktorá zaváňa a chrumká kôprom, si neviem ani predstaviť. 🙂
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 5 min |
Doba varenia |
10 min |
|
|
Kôpor poznáme najmä ako výrazný dochucovač - nakladač zeleniny. 😀 Využívame ho najmä pri jedlách z jedného hrnca, omáčok, polievok, rôznych slaných koláčov quiche (kišov), chlebov špeciálne ražných, ale aj do dipov, či smotanových dressingov a šalátov. Výborne podčiarkne chuť napríklad aj takému údenému lososovi. Ale dosť bolo slov, poďme si ho uvariť. 🙂
|
- 500 gram tekvica alebo cuketa
- 2 ks jarná cibuľka aj s cíbikmi
- 1 strúčik cesnak prelisovaný
- 1,5-2 hrste kôpor podľa chuti
- 250-300 ml 10 % smotana
- voda na zriedenie
- 4 ks nové zemiaky
- 2 ks vajce
- 0,5 dl ocot
- Najprv si nakrájame omyté zemiaky aj so šupkou na tretinky a posypeme rozmarínom, tymiánom a soľou. Pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a dáme v pekáči piecť do trúby na 180 stupňov cca 20-30 minút do zlatista.
- Na masle si speníme nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak dosklovita. Ak máte korenie tymián, pridajte, výborne podčiarkne chuť. Pridáme najemno nastrúhanú tekvicu, posekaný kôpor a zamiešame. 4 minútky podusíme.
- Prilejeme smotanu a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Zostane tak krásne hladká a jemná. Týmto krokom sa omáčka zahustí. Ak podľa vás nie je dostatočne hustá, v troche smotany si rozhabarkujeme asi 1 - 2 PL špaldovej múky, alebo lyžičku zemiakového škrobu. Vylejeme do omáčky a miešame pokým nezhustne. Ak je moc hustá, rozriedime vodou. Dochutíme soľou, octom, troškou cukru.
- Pripraviť pošírované vajce nie je žiadna veda. Najprv som sa toho bála, ale je to jednoduchšie, ako to vyzerá. Vajíčko si rozbijeme do misky. Dáme variť vodu. Keď už začnú ísť bublinky, ale ešte nevrie, pridáme poldeci octu. Opäť si počkáme na bublinky. Ak sa objavia, dáme hrniec bokom, spravíme polievkovou lyžicou v strede vír a rýchlo tam prelejeme vajíčko z misky. Začne sa nám obaľovať bielkom. Ak vír ustal, veľmi veľmi jemne po okrajoch ešte vodu trošku rozvírime. Hrniec dáme naspäť na sporák a varíme na malom ohni 3 minúty. Vajíčko vyberieme a servírujeme. Každé vajíčko varíme zvlášť.
TIP: Namiesto kôpru pridajte nakrájaný medvedí cesnak, alebo mladú žihľavu. So žihľavou minútku povarte. Namiesto pečených zemiakov si môžete zemiaky alebo batáty uvariť a pošírované vajíčko nahradiť volským okom.
Tinka, mohla by sa pouxit namiest tekvice cuketa? Alebo je cuketa prilis vodova a „nezahustí“ dostatocne?
Dobry den Evka,ja som dnes robila s cuketou s mladym spenatom a privarok je super.Tinka,vyrobny recept!
Vyborne. Dnes k obedu..
Vyborna je aj obmena miesto tymianu dat jednu kavovu lyzicku celeho kminu ??