Christmas cookies with vanilla on floured table

Vanilkové rožky (špaldové)

zdravé, krehké, jemné, rozplývajúce sa na jazyku 🙂

Vanilkové rožky (špaldové)
Vanilkové rožky (špaldové)
Hodnotienie: 70
Hodnotenie: 3.77
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Aby aj špaldové vanilkové rožky boli jemné, neskutočne krehké až sa rozsýpajúce na jazyku  Ako Vás celý rok učím so špaldou piecť, a ukázať vám, že to ide aj zdravo, inak tomu nebude ani teraz na Vianoce. Je to náš rodinný recept, rožky sú bez vajíčka a môžete si urobiť aj vegan verziu, alebo bezlaktózovú verziu. Výborné sú aj s pridaním celozrnnej múky. Obaľujeme v domácom vanilkovom cukre, ktorý si vyrobíte úplne jednoducho a ešte aj zdravo.
Množstvo Príprava
90 rohlíkov 10 + 30 min
Doba varenia
10-12 min
Množstvo Príprava
90 rohlíkov 10 + 30 min
Doba varenia
10-12 min
Vanilkové rožky (špaldové)
Vanilkové rožky (špaldové)
Hodnotienie: 70
Hodnotenie: 3.77
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Aby aj špaldové vanilkové rožky boli jemné, neskutočne krehké až sa rozsýpajúce na jazyku  Ako Vás celý rok učím so špaldou piecť, a ukázať vám, že to ide aj zdravo, inak tomu nebude ani teraz na Vianoce. Je to náš rodinný recept, rožky sú bez vajíčka a môžete si urobiť aj vegan verziu, alebo bezlaktózovú verziu. Výborné sú aj s pridaním celozrnnej múky. Obaľujeme v domácom vanilkovom cukre, ktorý si vyrobíte úplne jednoducho a ešte aj zdravo.
Množstvo Príprava
90 rohlíkov 10 + 30 min
Doba varenia
10-12 min
Množstvo Príprava
90 rohlíkov 10 + 30 min
Doba varenia
10-12 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: rohlíkov
Postup prípravy
  1. Príprava vanilkáčov je úplne jednoduchá. Suroviny na cesto si zmiešame dokopy a dáme aspoň na hodinu do chladničky odležať. Ak máte formu, je to o to jednoduchšie. Ak nemáte, tak si ušúľajte valček, odkrajujte a tvarujte rožky.
  2. Rúru si rozhorúčime na 170 stupňov. Vložíme rožky a v momente stiahneme na 150 stupňov. Pečieme 10-12 min, keď začnú hnednúť okraje a prevoňajú nám kuchyňu, sú hotové. Necháme vychladnúť a posypeme/obalíme v domácom vanilkovom pomletom trstinovom cukre.
    Rúru si rozhorúčime na 170 stupňov. Vložíme rožky a v momente stiahneme na 150 stupňov. Pečieme 10-12 min, keď začnú hnednúť okraje a prevoňajú nám kuchyňu, sú hotové. Necháme vychladnúť a posypeme/obalíme v domácom vanilkovom pomletom trstinovom cukre.
  3. Ak sa vám cesto "drolí" stačí pridať trochu viac citrónovej šťavy, alebo masla, ak je lepivé naopak prisypať múku. Každá múka saje tekutiny inak.
Poznámka k receptu

TIP na domáci vanilkový cukor : Trstinový cukor si pomelieme a vložíme doň pozdĺžne prerezanú vanilku, taktiež môžete rozmrviť aj vnútro vanilky. Zavrieme nádobu/pohár a necháme týždeň macerovať. Lusky tam môžete nechať nastálo a len dosypávať cukor. Keď vám po čase vanilka v cukre úplne stvrdne, 1/3 lusku s 50 gram trstinové cukru si zomeľte v kávovom mlynčeku na prach. Do pečeného to je super, lepšie ako vnútro, chuť a vôňa sa zdvojnásobí.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 5 Hodnotenie: …

29 komentárov

  1. Ahojky. Dnes sme skusali s kamaratkou tvoj receptik, no musis mi napisat kde sme spravili chybu. Su tak krehke ze sa vobec za tepla nedali obalovat.Proste sa rozpadli. Pouzili sme tatra maslo, hladku spaldovu a celozrnu special stredna bio z billy. (Pre predstavenie) a vsetko podla receptu. Este jedna vec, ze kamoska ma plynovu ruru. Ale to by asi byt problem nebol. Prva varka sa piekla 10minut druha 7 minut. Neviem kde je chyba. Nechat uplne vychladnut?

    • Este jedna vec namiesto mandli sme dali klasicke pomlete vlasske orechy. Dakujem za odpoved. Som hrozne zvedava kde sme urobili chybu. A este das nam radu kde pouzit tieto nepodarky? Su uplne krehke takze nestihnes dat ani do ust a uz mas z toho prasok:)

      • No ja som piekla 20min a stalr ich mam nedopecene a drolia sa tiez

      • Ahoj Nikola. Vianoce sa pomaly blížia a ja hladam zdravé recepty na sladké vianočné pečivo. Pises, ze druhý pokus pečeni a vanilkovych rozkov sa vám vydaril. Kde bol teda problém? Nikde som sa totiž nedocitala príčinu ze sa rožky rozpadali. Ďakujem❤

        • ahoj,
          dovolim si odpisat, lebo moja skusenost z min. roka bola tak „spolovice mrvivva a krehka“..nadavala som pri ich plneni ako drevorubac :-). mrvilo sa to velmi (oproti klasickej muke)
          – podla mna je to mukou. Kazda znacka ma svoju specifickost..
          Ja som pouzila znacku J.Vince..ale Biomila by bola ina a ine znacky by zase vysli inak…asi.
          Tento rok budem robit pernikove medovnicky, co tu Tinka uviedla. Tieto spaldove vynecham (robim klasicke tlapky)..
          Drzim palce

      • Robim iba s celozrnnou spaldou, pridavam jedno zltko, a je to vynikajuce, davam aj stipku soli, a ten tip s citronom je top 😍 vdaka.
        Rada pre velmi droliace sa rozky, nechajte vychladnut, obalia sa dobre aj tak, a zlahunka.. Oni ked este viac postoja uz sa tolko nedrolia. Ja peciem ale o kusok viac ako sa ma, lebo tak nam to chuti.

    • ja mám ten istý problém. Vôbec sa s nimi nedá robiť, ani ich chytiť lebo hned sú na prach len na ne pozriem.

      • Ja mam tiez tento problem,super sa tvarovali ale po peceni sa rozpadavali a musela som ich dlhsie piect, nie som spokojna s tymto receptom,este aj mala dcera bola z toho nestastna,lebo mi pomahala.

  2. Tak Tinuš dnes pokus č.2. super super.

  3. Su vynikajuce. Pouzila som sice aj raznu hladku, lebo som nemala spaldovu hladku. Su troska krehke, ale aspon bola ochutnavka ??

  4. skusam prvy krat tento zdravsi variant. Cesto sa mi vsak drobi pod rukami. Neviem co mam robit…Postup aj vsetky ingrediencie su dodrzane….robim to naraz s lineckymi a obavam sa, ze cesto ani nerozvalkam, lebo sa rozdrobi…ale vajickovy liker vysiel uzasne

  5. Aj ja som dala vlašáky a rožteky vyšli dobre, zopár sa ich pomrvilo, ale ked som piekla dlhšie (15-18min), tak pekne držia pokope.

  6. Vanilkové rožky som robila prvýkrát v živote (mám 14 rokov), a vyšli úžasne! Nie sú až také jemné, pretože som ich celé robila zo špaldovej celozrnnej polohrubej (hladkú som doma nenašla, a do obchodu sa mi nechcelo :D), ale chuť je skvelá. ♥ Asi spravím aj druhú várku.

  7. Dnes sme vyskúšali tento recept…
    Výsledok nie je teda ktovieco. Rozpadáva sa to pri jemnom dotyku… A piekli sme to cca 25 minút pri 150 stupňoch… Po avizovaných 12 tich minútach bolo cesto surové. Niečo v tom recepte chýba, alebo mám len smolu a pekačka zo mňa nikdy nebude? 🙂

  8. skúšať teda nebudem

  9. Chuťovo vynikajúce. Mne sa nerozpadavali. Kedže som nemala doma mandle, použila som vlašské orechy, zomlete na jemno a vsetko pekne pokope držalo. Odporúčam

  10. Ani mne nevyšli. Podobné problémy, ako opísali dievčatá vyššie – kršivé, piekli sa snáď aj 25 min. Chuťovo tiež nič moc (použila som kvalitné mandle, múku Kuchenmaister a pravú vanilku v prášku) a to nie som v pečeni zdravých koláčikov nováčik. Škoda, že som si tieto komentáre neprecitala skôr, určite by som ich nerobila ?

  11. Prave som ich dopiekla a chutovo su vyborne.Pouzila som spaldovu muku celozrnnnu hladku,nekombinovala som.Cesto sa mi mrvilo,tak som dolozila viac masla,orechy som dala vlasske.Rozky sa mi dobre tvarovali,piekla som ich ale dlhsie ako 10min. a pri 170 stupnoch(podla mna koli muke,pretoze spaldova muka je dost tazka)

  12. Ja som ich robila zo spaldovej muky hladkej,ale po precitani vasich komentarov som usudilla, ze tomu chyba vajce a tak som k uvedenemu receptu pridala jedno cele vajce a este lyzicu hladkej muky.cesto som nechala odlezat do druheho dna.Piekla som ich na 150stupnoch cca 12 minut. Vysledok bol vynikajuci. Akurat som hned nepochopila, ze do cesta treba dat 50 gr.cukru.

  13. Práve dopečené, ingrediencie použité podľa receptu, akurát som kúpila už zomleté mandle a výsledok super. Tvarovala som ich ručne a na moje prekvapenie to šlo dobre, ani sa to nedrolilo ako som čakala po prečítaní vyššie uvedených komentárov. Piekla som na 160st. asi 13 min. Chuťovo sú výborné, ešte vyskúšam i s vlašskými orechami.

  14. su perfektne! dakujem za skvely recept! ? jedine, co som zmenila kvoli dcere a alergii – nahradila som vajcia zmesou prasku do peciva, vody a oleja, a aj tak vysli mnamkozne. uz sa tesim na medovniky a medove perniky, ktore mam odskusane este z minuleho roka a po ktorych sa len tak zaprasilo

    • a ano, piekla som ich pri danej teplote raz tak dlho, cca 25 minut v samostatnych plechovych formickach a bez mandli, len som pridala trochu viac muky na ich nahradenie.

  15. Už sme ich robili dva krat podľa receptu a vyšli prefektne?Žiadne vajíčko netreba,použili sme špaldovú hladkú múku,zmes pomletych orechov a človek ich nevie prestať jesť ?Piekli sa cca 20 min,trošku sa nechali vychladnúť a az potom sme ich vybrali z formy.Neobalovali sme ich v cukre ,iba poprasili práškovým cukrom.Jednoduche a veľmi chutné .Ďakujeme za super recept ???

  16. Sú úžasné Tinka! Lepšie som nejedla.. Už robím len tieto od teba. S cestom sa úplne skvele pracuje a ani po upečení sa nerozpadávajú, ako tu čítam v komentároch. Za mňa úplne TOP recept a chuť s bonusom v zdravšej variante. Ďakujem 🙂

  17. Tak mne vyšli úplne perfektne. A chuť je úžasná. Bála som sa po týchto komentároch, ale ako sa hovorí risk je zisk :).
    Nebojte sa skúsiť tento recept. Išla som presne podľa inštrukcii. Keď rožky necháte dobre vychladnúť a potom ich obalíte v cukre, tak sa mi ich polámalo len pár.

  18. S cestom sa mi pracovalo velmi zle, napriek tomu, ze som dala viac aj masla aj citrona, tak sa mi cesto drolilo a dalo mi zabrat aby som z toho usulala roztek, trvalo mi to celkom dlho, kym sa dostali do rury, ale nastastie po upeceni chutia skvelo a ani sa nerozpadavaju, coho som sa obavala.

  19. Podarilo sa, s jemnou mandľovou múkou a jedným žĺtkom pre istotu, sú fajnové 😊

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.