Domov / Recept / Vanilkové rožky (špaldové)
Christmas cookies with vanilla on floured table

Vanilkové rožky (špaldové)

zdravé, krehké, jemné, rozplývajúce sa na jazyku 🙂

Vanilkové rožky (špaldové)
Print Recipe
Aby aj špaldové vanilkové rožky boli jemné, neskutočne krehké až sa rozsýpajúce na jazyku  Ako Vás celý rok učím so špaldou piecť, a ukázať vám, že to ide aj zdravo, inak tomu nebude ani teraz na Vianoce. Je to náš rodinný recept, rožky sú bez vajíčka a môžete si urobiť aj vegan verziu, alebo bezlaktózovú verziu. Výborné sú aj s pridaním celozrnnej múky. Obaľujeme v domácom vanilkovom cukre, ktorý si vyrobíte úplne jednoducho a ešte aj zdravo.
Množstvo Príprava
90 rohlíkov 10 + 30 min
Doba varenia
10-12 min
Množstvo Príprava
90 rohlíkov 10 + 30 min
Doba varenia
10-12 min
Vanilkové rožky (špaldové)
Print Recipe
Aby aj špaldové vanilkové rožky boli jemné, neskutočne krehké až sa rozsýpajúce na jazyku  Ako Vás celý rok učím so špaldou piecť, a ukázať vám, že to ide aj zdravo, inak tomu nebude ani teraz na Vianoce. Je to náš rodinný recept, rožky sú bez vajíčka a môžete si urobiť aj vegan verziu, alebo bezlaktózovú verziu. Výborné sú aj s pridaním celozrnnej múky. Obaľujeme v domácom vanilkovom cukre, ktorý si vyrobíte úplne jednoducho a ešte aj zdravo.
Množstvo Príprava
90 rohlíkov 10 + 30 min
Doba varenia
10-12 min
Množstvo Príprava
90 rohlíkov 10 + 30 min
Doba varenia
10-12 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: rohlíkov
Postup prípravy
  1. Príprava vanilkáčov je úplne jednoduchá. Suroviny na cesto si zmiešame dokopy a dáme aspoň na hodinu do chladničky odležať. Ak máte formu, je to o to jednoduchšie. Ak nemáte, tak si ušúľajte valček, odkrajujte a tvarujte rožky.
  2. Rúru si rozhorúčime na 170 stupňov. Vložíme rožky a v momente stiahneme na 150 stupňov. Pečieme 10-12 min, keď začnú hnednúť okraje a prevoňajú nám kuchyňu, sú hotové. Necháme vychladnúť a posypeme/obalíme v domácom vanilkovom pomletom trstinovom cukre.
  3. Ak sa vám cesto "drolí" stačí pridať trochu viac citrónovej šťavy, alebo masla, ak je lepivé naopak prisypať múku. Každá múka saje tekutiny inak.
Poznámka k receptu

TIP na domáci vanilkový cukor : Trstinový cukor si pomelieme a vložíme doň pozdĺžne prerezanú vanilku, taktiež môžete rozmrviť aj vnútro vanilky. Zavrieme nádobu/pohár a necháme týždeň macerovať. Lusky tam môžete nechať nastálo a len dosypávať cukor. Keď vám po čase vanilka v cukre úplne stvrdne, 1/3 lusku s 50 gram trstinové cukru si zomeľte v kávovom mlynčeku na prach. Do pečeného to je super, lepšie ako vnútro, chuť a vôňa sa zdvojnásobí.

Zdieľaj tento recept so svojimi známymi a podpor tým moju stránku.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Parížske rožteky

Uzatváram vianočný pečiaci maratón - je dobojované :D Fantastické orechové parížske rožky - spodné cesto je neskutočne chrumkavé <3 Recept na krém mám od mojej maminky, je jednoduchý a vynikajúci. Plná chuť kvalitnej čokolády a poctivé maslo. Upečte si , vychutnajte :*

11 komentárov

  1. Ahojky. Dnes sme skusali s kamaratkou tvoj receptik, no musis mi napisat kde sme spravili chybu. Su tak krehke ze sa vobec za tepla nedali obalovat.Proste sa rozpadli. Pouzili sme tatra maslo, hladku spaldovu a celozrnu special stredna bio z billy. (Pre predstavenie) a vsetko podla receptu. Este jedna vec, ze kamoska ma plynovu ruru. Ale to by asi byt problem nebol. Prva varka sa piekla 10minut druha 7 minut. Neviem kde je chyba. Nechat uplne vychladnut?

    • Este jedna vec namiesto mandli sme dali klasicke pomlete vlasske orechy. Dakujem za odpoved. Som hrozne zvedava kde sme urobili chybu. A este das nam radu kde pouzit tieto nepodarky? Su uplne krehke takze nestihnes dat ani do ust a uz mas z toho prasok:)

    • ja mám ten istý problém. Vôbec sa s nimi nedá robiť, ani ich chytiť lebo hned sú na prach len na ne pozriem.

      • Ja mam tiez tento problem,super sa tvarovali ale po peceni sa rozpadavali a musela som ich dlhsie piect, nie som spokojna s tymto receptom,este aj mala dcera bola z toho nestastna,lebo mi pomahala.

  2. Tak Tinuš dnes pokus č.2. super super.

  3. Su vynikajuce. Pouzila som sice aj raznu hladku, lebo som nemala spaldovu hladku. Su troska krehke, ale aspon bola ochutnavka ??

  4. skusam prvy krat tento zdravsi variant. Cesto sa mi vsak drobi pod rukami. Neviem co mam robit…Postup aj vsetky ingrediencie su dodrzane….robim to naraz s lineckymi a obavam sa, ze cesto ani nerozvalkam, lebo sa rozdrobi…ale vajickovy liker vysiel uzasne

  5. Aj ja som dala vlašáky a rožteky vyšli dobre, zopár sa ich pomrvilo, ale ked som piekla dlhšie (15-18min), tak pekne držia pokope.

  6. Vanilkové rožky som robila prvýkrát v živote (mám 14 rokov), a vyšli úžasne! Nie sú až také jemné, pretože som ich celé robila zo špaldovej celozrnnej polohrubej (hladkú som doma nenašla, a do obchodu sa mi nechcelo :D), ale chuť je skvelá. ♥ Asi spravím aj druhú várku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *