V mojom nedávnom príspevku ste sa ma pýtali, čo je to vínny kameň a prečo nepoužívam prášok do pečiva. Čiže jedno malé múdre okienko 😀
VÍNNY KAMEŇ je prírodný vedľajší produkt pri výrobe vína. Má výborné kypriace schopnosti a navyše NESKUTOČNE pracuje so špaldovou múkou. Niekedy mám pocit, že sú tí dvaja prepojení 😀 Odkedy ho používam, najmä v spojení so špaldovou múkou, sú koláče, piškóty či iné pečené nadýchané a krehké. Jeho použitie spôsobuje prirodzené nakyprenie cesta bez použitia fosfátov. V drvivej väčšine neobsahuje lepok, len sódu bikarbónu, vínny kameň a kukuričný škrob.
PRÁŠOK DO PEČIVA obsahuje fosfáty, ktoré neprospievajú nášmu tráveniu (napr. ľudom senzibilným na pálenie záhy), obsahuje ťažké kovy (hliník) a taktiež stopy po pšeničnej múke, čiže nie je vhodný pre bezlepkových.
Vínny kameň kupujem v DM drogerie markt Slovensko, alebo bioshopoch, už som videla aj Dr. Oetker bezfosfátový (Pečieme s láskou). Čiže žiadny strach a veselo 🙂 Hľadajte, nájdete, je to zdravá varianta 🙂
ZDROJE : http://www.laco.lead1.eu/index.php?include=detail&id=68
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinn%C3%BD_k%C3%A1men
Ja som videla vo viecarých anglických videách na youtube ako rôzny odborníci vinný kameň odporúčajú. Vyzerá to ako fakt skvelá vec oproti prášku do pečiva. Musím sama vyskúšať ale očakávam od toho veľkú zmenu. Vôbec som nevedela že prášok do pečiva obsahuje ťažko kovy :O :O (hliník) … dúfam že ho tam je čo najmenej aspoň
Rada by som vedela viac o vašom varenî,dnes som našla dobrù radu miesto prãšku do pečiva -vínny kameň,prepáčte samé sa mi to podčiarklo, mám histamínovú diagnózu a musîm dosť dietne jesť,som aj na facebooku