Moja prvotina pre Vás, ktorí trpíte intoleranciami. Na moje veľké prekvapenie chutia naozaj vynikajúco, majú krásnu žltú farbu a sú táák jemné. S cestom sa neskutočne dobre pracuje, je elastické a vláčne. Už sa len zahryznúť 🙂
Moja prvotina pre Vás, ktorí trpíte intoleranciami. Na moje veľké prekvapenie chutia naozaj vynikajúco, majú krásnu žltú farbu a sú táák jemné. S cestom sa neskutočne dobre pracuje, je elastické a vláčne. Už sa len zahryznúť 🙂
Do robota si pridáme všetky ingrediencie (vajcia len dve, tretie je na potretie) a necháme ho, aby nám vypracoval vláčne cesto. Ak sa lepí, resp. nechce spojiť, prisypeme trošku jizerky. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 60-120 min. Pokým zväčší objem dvoj-trojnásobne. Čas kysnutia závisí od teploty, ktorú máte doma. Keď sa ponáhľam, cesto dávam aj s nádobou a utierkou kysnúť do trúby na 50 stupňov. Vykysnuté je tak za 30-40 min.
Cesto rozdelíme na 6 kusov. Každý kúsok poprekladáme ako obálku, z krajov, do stredu, otočíme opačne, a rukami vytvarujeme žemlu (akoby ste na kurze hrnčiarstva robili rukami hrček z hliny :D) Žemle dáme na plech s pečiacim papierom a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť ešte 15 min. Zatiaľ rozhorúčime rúru na 200 stupňov a dolu na kraj trúby pri dvierka dáme malú misku (ja používam zapekaciu na creme brulle) alebo malý hrnček, aby sme si vytvorili "záparu". Vajíčko čo nám zostalo poriadne rozhabarkujeme, aby sa spojil žĺtok s bielkom a potrieme vrch žemlí. Posypeme sézamom, soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15-20 min. Do nádoby na spodku rúry vlejeme deci studenej vody.
Žemle vyberieme, a necháme vychladnúť na mriežke, aby aj zospodu žemle unikalo teplo a nezostali zadusené.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Prosím Vás, je možné uviesť fotopostup týchto žemlí 🙂 Netuším ako to preložiť :-D, či ako na pagáče,aby som mala pekný tvar aj na vrchu aj v strede žemle 🙁 Ďakujem veľmi pekne
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Prosím Vás, je možné uviesť fotopostup týchto žemlí 🙂 Netuším ako to preložiť :-D, či ako na pagáče,aby som mala pekný tvar aj na vrchu aj v strede žemle 🙁 Ďakujem veľmi pekne