Rýchly, jednoduchý a chutný chlebík, nielen pre začiatočníkov.
Chlebík
Hodnotienie: 20 Hodnotenie: 3.95 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chlebíkov som sa už veru napiekla, Ražných, špaldových, semienkových, kváskových. Žiaľ, kvások kvôli časovej zaneprázdnenosti išiel momentálne trošku bokom. Toto je však môj obľúbený recept, patrí medzi moje alfa a omega. Je to úžasný základný hrnčekový recept, s ktorým sa dá krásne pracovať. Môžete použiť aj sušené neaktívne kvasnice. Doba kvasenia sa však predĺži o cca 5 hodín.
Chlebíkov som sa už veru napiekla, Ražných, špaldových, semienkových, kváskových. Žiaľ, kvások kvôli časovej zaneprázdnenosti išiel momentálne trošku bokom. Toto je však môj obľúbený recept, patrí medzi moje alfa a omega. Je to úžasný základný hrnčekový recept, s ktorým sa dá krásne pracovať. Môžete použiť aj sušené neaktívne kvasnice. Doba kvasenia sa však predĺži o cca 5 hodín.
Všetky ingrediencie spolu vymiešame na cesto, aby sa nám to spojilo, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca hodinu. Cesto má trojnásobne zväčšiť objem.
Cesto vyberieme, dáme na pomúčenú dosku a trošku poprekladáme tak, ako keď pracujete s kysnutým cestom, teda z bokov potiahnuť do stredu. Nádobu, v ktorej sme ho mali si vymastíme olejom a opäť tam dáme cesto späť kysnúť na hodinu, prípadne pokým nezväčší trojnásobne svoj objem.
Rúru si rozhorúčime aj s jenskou misou (príp. inou misou, hrncom. Dôležité je, aby mal poklop) cca 20 min. Chlebík opatrne preložíme do misy, aby sme sa nepopálili. Cesto je mľandravé a redšie, netreba sa toho báť. Vrch chlebíka posypeme ovsenými vločkami. Zavrieme poklopom a dáme piecť na 230 stupňov, 30 minút. Následne poklop odstránime a dopekáme ešte 15 minút na 200 stupňoch.
Keď je chlebík upečený, vyberieme si ho, dáme na mriežku, aby chlebík dýchal, postriekame vodou a prikryjeme utierkou na 10 minút. Aby bola kôrka mäkká. Potom utierku odstránime a chlebík necháme vychladnúť aspoň hodinu. Ak sa bude krájať skôr, zadusí sa, treba vydržať 🙂 Je úžasný 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.