Citrónovo-mandľová galettka so slivkami

Rýchla, chrumkavá, šťavnatá a osviežujúca. Taká je 🙂

Citrónovo-mandľová galettka so slivkami
Citrónovo-mandľová galettka so slivkami
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 4.17
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Tak tento koláčik je moja novodobá srdcová záležitosť. Chutí tak neskutočne FENOMENÁLNE, že dnes, keď sa zjedol, mala som chuť ho urobiť zas...a zas...a znova 😀 Chrumkavé mandľovo-špaldové cesto s lemon curdom (anglickým citrónovým krémom), šťavnatými sladkými mäsitými slivkami a chrumkavou mandľovou mrveničkou je absolútny kulinársky zážiťok. Za tento koláčik sa vám zaručujem. Nevraviac o tom, že príprava vám zaberie úplné minimum času.
Príprava
30 min.
Doba varenia
30 min.
Príprava
30 min.
Doba varenia
30 min.
Citrónovo-mandľová galettka so slivkami
Citrónovo-mandľová galettka so slivkami
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 4.17
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Tak tento koláčik je moja novodobá srdcová záležitosť. Chutí tak neskutočne FENOMENÁLNE, že dnes, keď sa zjedol, mala som chuť ho urobiť zas...a zas...a znova 😀 Chrumkavé mandľovo-špaldové cesto s lemon curdom (anglickým citrónovým krémom), šťavnatými sladkými mäsitými slivkami a chrumkavou mandľovou mrveničkou je absolútny kulinársky zážiťok. Za tento koláčik sa vám zaručujem. Nevraviac o tom, že príprava vám zaberie úplné minimum času.
Príprava
30 min.
Doba varenia
30 min.
Príprava
30 min.
Doba varenia
30 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Všetky suroviny na cesto si dáme do nádoby a ručne zapracujeme, kým sa nám ingrediencie spoja. Je hotové naozaj rýchlo, takú minútku. Cesto zabalíme do igelitovej fólie do tvaru bochníka a dáme do chladničky odpočinúť na cca 30-40 minút.
  2. Medzitým si pripravíme lemon curd. Žĺtka, citrónovú šťavu a cukor si dáme nad paru (hrniec s vodou a na to dať nádobu s hrubším dnom. Ja používam hlinenú, keramickú, pretože dobre držia teplo). Ingrediencie spojíme spolu metličkou a občas premiešame. Keď nám voda začne vrieť, stíšime oheň a ozlomkrky miešame. Pozor, toto je fáza, kedy sa nám z krému môže stať praženica, čiže miešať. O chvíľu nám začne hustnúť. Vypneme oheň a zložíme z pary! Potom primiešame roztopené maslo, zamiešame a necháme odpočinúť.
  3. Umyjeme si slivky, zbavíme kôstky a nakrájame na mesiačiky.
  4. Cesto vyberieme z chladničky a dáme ho na papier na pečenie. Papier netreba pomúčiť. Na cesto si položíme igelitovú fóliu, v ktorej bolo zabalené a cez ňu vyvaľkáme do kruhu. Nebojte sa, ak budú konce nerovnomerné, bude to aj tak pekne vyzerať 🙂
  5. Na cesto nanesieme Lemon curd. Nie úplne k okrajom, kraj necháme asi 5 cm voľný, aby sme ho potom mohli preložiť na ovocie. Ak vám medzitým stuhol, opäť ho metličkou len ručne premiešajte, aby bol krémový a liaty.
    Na cesto nanesieme Lemon curd. Nie úplne k okrajom, kraj necháme asi 5 cm voľný, aby sme ho potom mohli preložiť na ovocie. Ak vám medzitým stuhol, opäť ho metličkou len ručne premiešajte, aby bol krémový a liaty.
  6. Na krém poukladáme ovocie. Od stredu špirálovito až po kraj. Cesto preložíme, popritláčame, aby nám držalo pokope.
    Na krém poukladáme ovocie. Od stredu špirálovito až po kraj. Cesto preložíme, popritláčame, aby nám držalo pokope.
  7. Pripravíme si mrveničku. Mandle rozmixujeme, pridáme cukor, maslo a rukami spracujeme mrveničku. Roztrúsime na koláč a dáme piecť do rúry na 180 stupňov cca 30 minút. Mám odskúšané, že keď začne voňať, je hotový. Je úžasný!!!Budete ho chcieť piecť stále a znova 🙂 Bon appetit 🙂
    Pripravíme si mrveničku. Mandle rozmixujeme, pridáme cukor, maslo a rukami spracujeme mrveničku. Roztrúsime na koláč a dáme piecť do rúry na 180 stupňov cca 30 minút. Mám odskúšané, že keď začne voňať, je hotový. Je úžasný!!!Budete ho chcieť piecť stále a znova :) Bon appetit :)
Poznámka k receptu

TIP : Namiesto lemon curdu môžete použiť aj kyselkavý džem.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 7 Hodnotenie: …

8 komentárov

  1. Ahoj Tinka, ked mam doma len celozrnnu hladku, mozem pouzit len tu? Dakujem.
    Alena

  2. Ahoj Tinka, chcem sa spýtať či môžem namiesto masla (nemôžem) použiť kokosový olej alebo akú inú náhradu odporúčaš? Veľmi pekne ďakujem za radu.

  3. Naozaj najlepsi slivkovy kolacik, aky som jedla. Jednoducho luxusny. A ten lemon curd… Urcite neodporucam nahradit dzemom (aj ked sa mi dnes do pecenia nechcelo a chcela som si to zjednodusit). Ten tomu dodal uzasnu chut a stavnatost.

  4. Tinka mozem dat namiesto trstinoveho aj kokosovy cukor? Zhustne to potooom?

    Dakujeeeeeem

  5. Nejak mi ten kolacik nevysiel. Lenon curd som mala velmi riedky, aj ked som ho miesala nad parou dost dlho, dokonca som sa bala, ci som ho “nepremiesala”….neviem cim to je…Posypka mi dako nevysla tiez, ja neviem robit posypky na kolace a pri neurcitom mnozstve a nepresnej gramazi..proste sa mi lepila, bola z toho jedna velka masa. Pridala som aj mandle, mozno som mohla pridat aj trochu muky? Asi idem hladat na nete video, ako sa robi posypka 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.