najchrumkavejšie palacinky na svete <3
Detstvo bez palaciniek si ani neviem predstaviť. Dodnes si pamätám, ako babka stála pri sporáku aj hodinu a pol, pokým pripravila horu palaciniek pre všetky vnúčence. Mám ich rada dodnes. Robievam špaldové, majú jemne orieškovú chuť. S kyselkavým džemom a domácim orieškovým krémom sú neodolateľné. Tento recept vznikol tak, že som zabudla pridať do cesta vajce. A palacinky boli neskutočne chrumkavé, na okrajoch až praskali pri zahryznutí.
Množstvo | Príprava |
9 palaciniek | 10 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
30 min | 15 min |
|
|
Detstvo bez palaciniek si ani neviem predstaviť. Dodnes si pamätám, ako babka stála pri sporáku aj hodinu a pol, pokým pripravila horu palaciniek pre všetky vnúčence. Mám ich rada dodnes. Robievam špaldové, majú jemne orieškovú chuť. S kyselkavým džemom a domácim orieškovým krémom sú neodolateľné. Tento recept vznikol tak, že som zabudla pridať do cesta vajce. A palacinky boli neskutočne chrumkavé, na okrajoch až praskali pri zahryznutí.
|
Čo budeme potrebovať
- 300 ml mlieko 3,5%
- 200 ml voda
- 100 ml kokosový olej
- 100 gram špaldová hladká múka T 630 +/- 15 gram
- 100 gram špaldová celozrnná hladká múka
- štipka himalájska soľ
- na orieškový krém
- 100 gram horká čokoláda
- 4 čl kokosový olej
- 4 čl mandľové maslo
- 1 čl med
- na servis
- 1 pohár domáci šípkový džem
- 250 ml 33% šľahačková smotana alebo jogurt
Množstvo: palaciniek
Postup prípravy
- Mlieko, vodu, olej, múky a soľ ručne vymiešame metličkou, aby sme mali hladké cesto. Necháme vsiaknuť 15 minút. Každá múka saje inak, ak by ste mali cesto moc riedke, pridajte ešte trochu múky. Rozhorúčime si panvicu, stiahneme na polovičný oheň (radšej ešte slabší) a potrieme kokosovým olejom. Vylejeme jednu naberačku cesta do stredu panvice. Pootáčame panvicu dokola krúživým pohybom, aby sa cesto krásne rozlialo a bolo rovnomerne hrubé. Smažíme pomalšie, z každej strany dve a pol minúty, tak chytí chrumkavosť. Ak si trúfate, môžete to skúsiť aj na silnejšom ohni a rýchlejšie.
- Čokoládu, kokosový olej, mandľové maslo a med rozpustíme nad parou. Túto plnku môžete nahradiť aj zdravou nutellou slowtellou, chutí naozaj úžasne. Kúpite ju tu : slowlandia
- Palacinku naplníme džemom, zložíme na polovicu a znova na polovicu, a polejeme striedavo vyšľahanou šľahačkou a domácim orieškovým krémom. Vynikajúco chutí aj biely jogurt namiesto smotany, skvele celé palacinky osvieži.
Poznámka k receptu
TIP: Ak chceme mať čokoládové palacinky, do cesta, ktoré nám zostalo, primiešame kakao.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Určite vyskúšam len nie je tam toho oleja veľmi veľa :-o?
Akurat ich pečiem, ale tiež sa mi zdá príliš veľa oleja v ceste. Chuťovo sú veľmi dobré.
Vajickaň tam vobec nejdú?
Robil som tieto palacinky absolútne nikomu nechutili, pripomínali mi chuť loksov. Tento recept sa vám nepodaril vôbec, podľa môjho názoru. Ostatné recepty sú fakt výborné, pečiem a varím veľmi veľa podľa vašich receptov.