Chrumkavý biskupský chlebíček

Výborná chrumkavá sladkosť na hryzkanie pri vianočných rozprávkach 🙂

Chrumkavý biskupský chlebíček
Chrumkavý biskupský chlebíček
Hodnotienie: 25
Hodnotenie: 3.04
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Mám veľmi rada takéto chrumkavé záležitosti. K vínu, k telke, alebo len tak 🙂 Veľa bielkovín v sebe, kopec "dobrých" tukov v podobe orechov, mandlí, dosladené hrozienkami, proste mňam. U nás tento sladký snack proste nesmie chýbať. A ešte aj spotrebujete bielka, ktoré sa vám popri lineckých nakopia 🙂 Recept si treba rozvrhnúť na dva dni, ale nie je s ním skoro žiadna robota. Nedávajte kandinzované ovocie, radšej prírodné sušené ovko, nesírené, nepricukrované.
Množstvo Príprava
50 kusov 15 min.
Doba varenia
30+60 min.
Množstvo Príprava
50 kusov 15 min.
Doba varenia
30+60 min.
Chrumkavý biskupský chlebíček
Chrumkavý biskupský chlebíček
Hodnotienie: 25
Hodnotenie: 3.04
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Mám veľmi rada takéto chrumkavé záležitosti. K vínu, k telke, alebo len tak 🙂 Veľa bielkovín v sebe, kopec "dobrých" tukov v podobe orechov, mandlí, dosladené hrozienkami, proste mňam. U nás tento sladký snack proste nesmie chýbať. A ešte aj spotrebujete bielka, ktoré sa vám popri lineckých nakopia 🙂 Recept si treba rozvrhnúť na dva dni, ale nie je s ním skoro žiadna robota. Nedávajte kandinzované ovocie, radšej prírodné sušené ovko, nesírené, nepricukrované.
Množstvo Príprava
50 kusov 15 min.
Doba varenia
30+60 min.
Množstvo Príprava
50 kusov 15 min.
Doba varenia
30+60 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: kusov
Postup prípravy
  1. Rúru si rozohrejeme na 160 stupňov bez ventilátora.
  2. Bielka si začneme šľahať so štipkou soli. Šľahám v robote a vždy začnem na trochu menších otáčkach (mám 4-stupňový rýchlostný robot, tak šľahám na 3-ke). Keď už bielka začnú robiť "stopu" a začnú sa nám vytvárať bublinky (cca 2-3 minúty), tak zvýšime obrátky na maximum a po lyžičiach pridávame cukor a med, štýlom pridáme lyžicu, počkáme 15 sekúnd, aby sa zapracoval cukor a znova, až pokým sa nám neminie. Necháme vyšľahať až do lesklej hmoty, keď sa tvoria akoby špičky. Trvá to cca 3-5 minút. Ak ste si nie istí, zastavte robot a vyskúšajte potiahnuť bielka, ak zostane pevný akoby cencúľ, ktorý nesplasne naspäť, je hotovo 🙂 Do zmesi vysypeme celú múku naraz a necháme len veľmi krátko a na najvyššom rýchlostnom stupni zapracovať. Fakt len 5-10 sekúnd, aby sa nám múka zapracovala, no zároveň nám bielka "nepadli". Samozrejme zapracovaním múky stratia objem, no nebojte sa, je to v poriadku. Robot vypneme, pridáme orechy, hrozienka a zľahka zamiešame dokopy.
  3. Obdĺžnikovú formu si vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto. Dáme piecť na 25-30 minút. Vyskúšajte špajdlou. Vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť. Teraz je vonku zima, čiže to máte raz-dva. Vychladnutý bochník zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odstáť 10-24 hodín. Ja nechávam z večera do rána.
  4. Na druhý deň si upečený bochník odbalíme a natenko ostrým nožom nakrájame. Nakrájané plátky položíme na plech s pečiacim papierom a sušíme v rúre na 100 stupňoch od 30 do 60 minút, podľa toho, aké tvrdé ich chcete mať. Čím dlhšie, tým tvrdšie. Odporúčam po 30 minútach 1 kus vytiahnuť, nechať 5 min. vychladnúť a okoštovať. Podľa toho sa zariadiť.
    Na druhý deň si upečený bochník odbalíme a natenko ostrým nožom nakrájame. Nakrájané plátky položíme na plech s pečiacim papierom a sušíme v rúre na 100 stupňoch od 30 do 60 minút, podľa toho, aké tvrdé ich chcete mať. Čím dlhšie, tým tvrdšie. Odporúčam po 30 minútach 1 kus vytiahnuť, nechať 5 min. vychladnúť a okoštovať. Podľa toho sa zariadiť.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 7 Hodnotenie: …

7 komentárov

  1. Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať. čím by som mohla nahradiť oriešky, keďže som na nich alergická, ale tento koláčik mám veľmi rada 🙂

    • lenka, na vsetky druhy orieskov ste alergicka? ja by som skusila napr mak..modry aj biely..biely je taky chutovo orieskovy. odporucam ho nahradzat vsade kde su orechy, plus aj spaldova muka vam spravi taku orieskovejsiu chut. urcite dajte viac suseneho ovocia, mozno kusky cokolady ma napada? kokosove chipsy..to nie je klasicky struhany kokos ale take vacsie kusky..dostat napr. v bille..ak ma este nieco napadne, napisem :*

  2. no žiaľ nemôžem žiadne oriešky, ale ďakujem za super typy 🙂

  3. Dobry den chcela by som vas poprosit o radu ci mozem don zamiesat chia semienka.Ci to nemate odskusane teda ako to bude mat chut.Snad sa mozno budu spravat ako mak.Ale hlavne sa chcem opytat ci sa chia semienka mozu piect a nestratia tym svoju vyzivovu hodnotu.Dakujem za info a zelam pekny den

  4. Milá Tinka, chcem sa spýtať, sucháriky sú chuťovo úplne úžasné, podarili sa 🙂
    Len ich mám také nízučké, asi o polovicu nižšie ako Ty? Nevieš poradiť, čo som mohla zle urobiť?
    Ďakujem pekne 🙂

  5. Tinka, chutovo su vyborne ale strasne tvrde! Skoro som si zuby dolamala. Pouzila som normalnu muku, lebo tu nedostat spaldovu a tiez aj normalny med – tekuty. Orechy, mandle, susene hrozienka, brusnice a marhule.
    Prosim o radu, cim to asi je ze je taky tvrdy.

    Dakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.