Výborná chrumkavá sladkosť na hryzkanie pri vianočných rozprávkach 🙂
Chrumkavý biskupský chlebíček
Hodnotienie: 25 Hodnotenie: 3.04 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Mám veľmi rada takéto chrumkavé záležitosti. K vínu, k telke, alebo len tak 🙂 Veľa bielkovín v sebe, kopec "dobrých" tukov v podobe orechov, mandlí, dosladené hrozienkami, proste mňam. U nás tento sladký snack proste nesmie chýbať. A ešte aj spotrebujete bielka, ktoré sa vám popri lineckých nakopia 🙂 Recept si treba rozvrhnúť na dva dni, ale nie je s ním skoro žiadna robota. Nedávajte kandinzované ovocie, radšej prírodné sušené ovko, nesírené, nepricukrované.
Mám veľmi rada takéto chrumkavé záležitosti. K vínu, k telke, alebo len tak 🙂 Veľa bielkovín v sebe, kopec "dobrých" tukov v podobe orechov, mandlí, dosladené hrozienkami, proste mňam. U nás tento sladký snack proste nesmie chýbať. A ešte aj spotrebujete bielka, ktoré sa vám popri lineckých nakopia 🙂 Recept si treba rozvrhnúť na dva dni, ale nie je s ním skoro žiadna robota. Nedávajte kandinzované ovocie, radšej prírodné sušené ovko, nesírené, nepricukrované.
1veľká hrsťsušené hrozienkamôžete pridať aj iné sušené ovko, marhule, slivky, ananás
Množstvo: kusov
Postup prípravy
Rúru si rozohrejeme na 160 stupňov bez ventilátora.
Bielka si začneme šľahať so štipkou soli. Šľahám v robote a vždy začnem na trochu menších otáčkach (mám 4-stupňový rýchlostný robot, tak šľahám na 3-ke). Keď už bielka začnú robiť "stopu" a začnú sa nám vytvárať bublinky (cca 2-3 minúty), tak zvýšime obrátky na maximum a po lyžičiach pridávame cukor a med, štýlom pridáme lyžicu, počkáme 15 sekúnd, aby sa zapracoval cukor a znova, až pokým sa nám neminie. Necháme vyšľahať až do lesklej hmoty, keď sa tvoria akoby špičky. Trvá to cca 3-5 minút. Ak ste si nie istí, zastavte robot a vyskúšajte potiahnuť bielka, ak zostane pevný akoby cencúľ, ktorý nesplasne naspäť, je hotovo 🙂 Do zmesi vysypeme celú múku naraz a necháme len veľmi krátko a na najvyššom rýchlostnom stupni zapracovať. Fakt len 5-10 sekúnd, aby sa nám múka zapracovala, no zároveň nám bielka "nepadli". Samozrejme zapracovaním múky stratia objem, no nebojte sa, je to v poriadku. Robot vypneme, pridáme orechy, hrozienka a zľahka zamiešame dokopy.
Obdĺžnikovú formu si vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto. Dáme piecť na 25-30 minút. Vyskúšajte špajdlou. Vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť. Teraz je vonku zima, čiže to máte raz-dva. Vychladnutý bochník zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odstáť 10-24 hodín. Ja nechávam z večera do rána.
Na druhý deň si upečený bochník odbalíme a natenko ostrým nožom nakrájame. Nakrájané plátky položíme na plech s pečiacim papierom a sušíme v rúre na 100 stupňoch od 30 do 60 minút, podľa toho, aké tvrdé ich chcete mať. Čím dlhšie, tým tvrdšie. Odporúčam po 30 minútach 1 kus vytiahnuť, nechať 5 min. vychladnúť a okoštovať. Podľa toho sa zariadiť.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
lenka, na vsetky druhy orieskov ste alergicka? ja by som skusila napr mak..modry aj biely..biely je taky chutovo orieskovy. odporucam ho nahradzat vsade kde su orechy, plus aj spaldova muka vam spravi taku orieskovejsiu chut. urcite dajte viac suseneho ovocia, mozno kusky cokolady ma napada? kokosove chipsy..to nie je klasicky struhany kokos ale take vacsie kusky..dostat napr. v bille..ak ma este nieco napadne, napisem :*
Dobry den chcela by som vas poprosit o radu ci mozem don zamiesat chia semienka.Ci to nemate odskusane teda ako to bude mat chut.Snad sa mozno budu spravat ako mak.Ale hlavne sa chcem opytat ci sa chia semienka mozu piect a nestratia tym svoju vyzivovu hodnotu.Dakujem za info a zelam pekny den
Milá Tinka, chcem sa spýtať, sucháriky sú chuťovo úplne úžasné, podarili sa 🙂 Len ich mám také nízučké, asi o polovicu nižšie ako Ty? Nevieš poradiť, čo som mohla zle urobiť? Ďakujem pekne 🙂
Tinka, chutovo su vyborne ale strasne tvrde! Skoro som si zuby dolamala. Pouzila som normalnu muku, lebo tu nedostat spaldovu a tiez aj normalny med – tekuty. Orechy, mandle, susene hrozienka, brusnice a marhule. Prosim o radu, cim to asi je ze je taky tvrdy.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať. čím by som mohla nahradiť oriešky, keďže som na nich alergická, ale tento koláčik mám veľmi rada 🙂
lenka, na vsetky druhy orieskov ste alergicka? ja by som skusila napr mak..modry aj biely..biely je taky chutovo orieskovy. odporucam ho nahradzat vsade kde su orechy, plus aj spaldova muka vam spravi taku orieskovejsiu chut. urcite dajte viac suseneho ovocia, mozno kusky cokolady ma napada? kokosove chipsy..to nie je klasicky struhany kokos ale take vacsie kusky..dostat napr. v bille..ak ma este nieco napadne, napisem :*
no žiaľ nemôžem žiadne oriešky, ale ďakujem za super typy 🙂
Dobry den chcela by som vas poprosit o radu ci mozem don zamiesat chia semienka.Ci to nemate odskusane teda ako to bude mat chut.Snad sa mozno budu spravat ako mak.Ale hlavne sa chcem opytat ci sa chia semienka mozu piect a nestratia tym svoju vyzivovu hodnotu.Dakujem za info a zelam pekny den
Milá Tinka, chcem sa spýtať, sucháriky sú chuťovo úplne úžasné, podarili sa 🙂
Len ich mám také nízučké, asi o polovicu nižšie ako Ty? Nevieš poradiť, čo som mohla zle urobiť?
Ďakujem pekne 🙂
Tinka, chutovo su vyborne ale strasne tvrde! Skoro som si zuby dolamala. Pouzila som normalnu muku, lebo tu nedostat spaldovu a tiez aj normalny med – tekuty. Orechy, mandle, susene hrozienka, brusnice a marhule.
Prosim o radu, cim to asi je ze je taky tvrdy.
Dakujem.
marianka kludne to moze byt tou mukou 🙁 ono pomer aj presny typ je velmi dolezity..chrumkave su..zuby vylamat by si si na nich nemala..ako ti pomozem?