moje keksíkové favoriťky 🙂
Sušienky, z ktorých som naozaj úplne paf ? pif paf, aby som bola konkrétnejšia ? Naozaj zatiaľ najlepšie domáce, aké som jedla, veľmi sa podarili ? Intenzívna citrónová chuť, podčiarknutá chrumkavým kokosom, samé zdravé a bežne dostupné suroviny, nuž, čo si človek viac môže priať? Už len sa do nich pustiť ? Tak nech vám chutia moji milí tak, ako nám ?
Množstvo | Príprava |
90 ks | 30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
7-8 min | 60 min |
|
|
Sušienky, z ktorých som naozaj úplne paf ? pif paf, aby som bola konkrétnejšia ? Naozaj zatiaľ najlepšie domáce, aké som jedla, veľmi sa podarili ? Intenzívna citrónová chuť, podčiarknutá chrumkavým kokosom, samé zdravé a bežne dostupné suroviny, nuž, čo si človek viac môže priať? Už len sa do nich pustiť ? Tak nech vám chutia moji milí tak, ako nám ?
|
Čo budeme potrebovať
- 80 gram strúhaný kokos
- 70 gram trstinový cukor
- 100 gram špaldová hladká múka
- 30 gram špaldová hladká celozrnná
- 100 gram maslo 82% tné
- 1 ks žĺtok
- 3 čl citrón šťava
- 2 kvapky citrónová alebo limetová silica ak nemáte vynechajte, ale dodá úžasnú chuť.
- až na záver
- 2 PL strúhaný kokos
Množstvo: ks
Postup prípravy
- Kokos (okrem tých dvoch PL) si zamiešame s trstinovým cukrom a pomelieme na múčku. Kokos, alebo inú olejnatú ingredienciu vždy meliem spolu s cukrom, lepšie sa pomelie. Meliem na elektrickom kávovom mlynčeku. Ak nemáte, skúste v mixéri, alebo ponorným v úzkej vysokej nádobe.
- Pomletú zmes si navážime do misky, pridáme múky, maslo izbovej teploty, žĺtok, šťavu z citróna, silicu a vymiešame robotom - alebo ručne na kompaktné cesto. Vsypeme záverečné 2 PL strúhaného kokosa vcelku - nepomletého a krátko vmiešame. Cesto by nemalo byť ani lepivé, ani sa rozpadávať, ak sa tak deje, pridajte buď trochu masla navyše, alebo posypte múkou. Položíme ho na potravinovú fóliu, zľahka rukami stlačíme na hrubšiu placku, zabalíme a dáme do chladu na hodinku stuhnúť. Vždy tieto maslové cestá roztláčam na placku, nenechávam v bochníku, rýchlejšie sa zachladia a ľahšie vaľkajú.
- Rúru si vyhrejeme na 160 stupňov, hore dole bez ventilátora.
- Po odležaní si cesto vyberieme z chladu a ak si chcete ušetriť robotu s prekladaním, vyvaľkajte ho priamo na papieri na pečenie, cez fóliu, v ktorej sa chladilo. Povykrajujete, neprenášate a len odstránite zvyšné cesto. Je to ohromne praktické. Ak sa rozhodnete pre klasiku, tak vál pomúčiť, aby sa nelepilo a vykrajovať. Zvolíme tvar hviezdiečiek, alebo iný, a do stredu ešte jemne vtlačíme inú formičku.
- Pečieme 7-8 minút, v polke plech otočím, aby sa upiekli rovnomerne. Po upečení necháme úplne vychladnúť, aby schrumkaveli. Skladujeme pootvorené/otvorené, ak zavriete do dózy, úplne zmäknú až sa budú rozsýpať. Môžete aj pofŕkať čokoládou a posypať zľahka kokosom.
Poznámka k receptu
TIP: tento recept sa hodí aj na pečiatkové 🙂 Nestratia po upečení vzor :*
Inšpirácia na vytvorenie receptu : DM bio - Dinkel kekse zitrone und kokos
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
S cestom sa pracovalo náročnejšie.. Aj keď som pridala maslo navyše…
.. Valkala som pre istotu hrubšie, vykrojené kolaciky pôsobili krehko a ze sa rozpadnu (podoberala som ich nožom pri prekladaní na plech) .. Ale po upečení boli kompaktné…
S cestom sa mi pracovalo dobre. Po upeceni boli sice krehke, ale akekolvek maslove susienky nechavam dojst este na plechu, nech vychladnu a potom sa uz nelamu. Robila som hned z dvojitej davky, ale dokopy mi vyslo asi 50 susienok, pricom neboli vobec hrube a boli tvarovo rovnake. Tak neviem, mala som ich mat okolo 180… Kazdopadne, su fantasticke.
Tinka, mne sa cesto drobilo, davala som ci muku i maslo, aj tak..do kosa bohuzial
Vsetko super, priprava, cesto, chut vynimocna…instantna zavislost! Dakujem, Tinka, za dalsi top receptik!
Su vynikajuce! Ak sa mi cesto drobi, dam cele vajicko. Dakujem za recept 🙂
Vyborne ! Aj s cestom sa pracovalo velmi dobre.:)
No peciem od svojich 12 rokov ? ale takto krehke cesto som este nemiesila. Peciem na 180, 160 bolo malo. Uvidime ked sa vytiahnu z rury. ?
Tinuska milujem tvoje recepty a tieto sušienky chutia geniálne, ale nebyť mojej 4 ročnej dcéry ktorá ich zúfalo chcela robiť, hodila by som to cesto do koša. Strašne sa drobilo, nie a nie ho vyvalkat. Nakoniec sa podarilo medzi dvoma fóliami ale bol to boj ?
Dobrý deň Tinka,
Vaše recepty sú perfektné a hlavne rôzne zdravé koláčiky od vás často pečiem. Dávno som si už však všimla, a vŕta mi to hlavou, že je v recepte múka špaldová hladká a špaldová celozrnná. Pokiaľ ja viem dá sa kúpiť špaldová celozrnná hladká múka a tú si aj ja prevažne kupujem, pretože múka z celých zŕn je vždy zdravšia varianta a je rovnako dohladka rozomletá ako klasická špaldová múka. Neviem možno sa mýlim ale už dávno som sa vás na toto chcela opýtať. Alebo dávate tú celozrnnú nie hladku ale polohrubú ? Vopred ďakujem za odpoveď.
Dobry den,
dnes som vyskusala, ale v davkovani surovin urcite nieco nesedi, to cesto je priserne drobive.
Nakoniec som to cez foliu nejako zvladla, ale neviem ci to budem este opakovat.
Skoda ze nie je ziadna reakcia od p. Tinky aj na predchadzajuce komentare.
renatka, ospravedlnujem sa, ale zial nie som schopna reagovat na vsetko, socialnych sieti mam velmi vela. zarukou su moje knihy, kde najdete vzdy vsetko, co hladate. ak sa vam cesto drobilo, klasicka rada – trosku viac mokrej ingrediencie, to plati pri kazdom ceste. trosku viac muky, alebo masla ci vody. verim, ze druhy pokus vyjde beztresovo :* dakujem za podporu :*
zdravim, na ako tento ste rozvalkali cesto ze vam vyslo 90 susienok? alebo nieco v prepoctoch nesedi… mne vyslo velmi malo 🙁 dakujem
na ako tenko som myslela 🙂 preklep
Pre tie, ktoré si nechcú ničiť drahocenné materské nervy, týmto cestom. Ja som robila z cesta menšie guličky, ktoré som stlačila na plechu vidličkou. Ale treba to piecť potom asi o minútku dlhšie. lebo takto sú tie sušienky hrubšie, ako keby boli vyvaľkané.
Ďakujem za recept sú fantastické…..s cestom sa mi pracovala bez problémov ….odporúčam…Ďakujem Tinka
Práve som tieto sušienky dopiekla a musím povedať, že sú božské. Mohli by byť ešte viac citrónové a to som tam dala aj kôru… S cestom sa pracovalo dobre, váľála som pod fóliou a nebol žiaden problém. Akurát nemám mlynček na kávu, tak som kokos a cukor mixovala a tým som si odpálila mixér . Tak keď má niekto radu, ako inak spracovať kokos s cukrom, sem s ňou..