Domov / Recept / Citrónovo-kokosové sušienky

Citrónovo-kokosové sušienky

moje keksíkové favoriťky 🙂

Citrónovo-kokosové sušienky
Citrónovo-kokosové sušienky
Hodnotienie: 29
Hodnotenie: 3.45
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sušienky, z ktorých som naozaj úplne paf ? pif paf, aby som bola konkrétnejšia ? Naozaj zatiaľ najlepšie domáce, aké som jedla, veľmi sa podarili ? Intenzívna citrónová chuť, podčiarknutá chrumkavým kokosom, samé zdravé a bežne dostupné suroviny, nuž, čo si človek viac môže priať? Už len sa do nich pustiť ? Tak nech vám chutia moji milí tak, ako nám ?
Množstvo Príprava
90 ks 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
7-8 min 60 min
Množstvo Príprava
90 ks 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
7-8 min 60 min
Citrónovo-kokosové sušienky
Citrónovo-kokosové sušienky
Hodnotienie: 29
Hodnotenie: 3.45
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sušienky, z ktorých som naozaj úplne paf ? pif paf, aby som bola konkrétnejšia ? Naozaj zatiaľ najlepšie domáce, aké som jedla, veľmi sa podarili ? Intenzívna citrónová chuť, podčiarknutá chrumkavým kokosom, samé zdravé a bežne dostupné suroviny, nuž, čo si človek viac môže priať? Už len sa do nich pustiť ? Tak nech vám chutia moji milí tak, ako nám ?
Množstvo Príprava
90 ks 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
7-8 min 60 min
Množstvo Príprava
90 ks 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
7-8 min 60 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: ks
Postup prípravy
  1. Kokos (okrem tých dvoch PL) si zamiešame s trstinovým cukrom a pomelieme na múčku. Kokos, alebo inú olejnatú ingredienciu vždy meliem spolu s cukrom, lepšie sa pomelie. Meliem na elektrickom kávovom mlynčeku. Ak nemáte, skúste v mixéri, alebo ponorným v úzkej vysokej nádobe.
  2. Pomletú zmes si navážime do misky, pridáme múky, maslo izbovej teploty, žĺtok, šťavu z citróna, silicu a vymiešame robotom - alebo ručne na kompaktné cesto. Vsypeme záverečné 2 PL strúhaného kokosa vcelku - nepomletého a krátko vmiešame. Cesto by nemalo byť ani lepivé, ani sa rozpadávať, ak sa tak deje, pridajte buď trochu masla navyše, alebo posypte múkou. Položíme ho na potravinovú fóliu, zľahka rukami stlačíme na hrubšiu placku, zabalíme a dáme do chladu na hodinku stuhnúť. Vždy tieto maslové cestá roztláčam na placku, nenechávam v bochníku, rýchlejšie sa zachladia a ľahšie vaľkajú.
  3. Rúru si vyhrejeme na 160 stupňov, hore dole bez ventilátora.
  4. Po odležaní si cesto vyberieme z chladu a ak si chcete ušetriť robotu s prekladaním, vyvaľkajte ho priamo na papieri na pečenie, cez fóliu, v ktorej sa chladilo. Povykrajujete, neprenášate a len odstránite zvyšné cesto. Je to ohromne praktické. Ak sa rozhodnete pre klasiku, tak vál pomúčiť, aby sa nelepilo a vykrajovať. Zvolíme tvar hviezdiečiek, alebo iný, a do stredu ešte jemne vtlačíme inú formičku.
  5. Pečieme 7-8 minút, v polke plech otočím, aby sa upiekli rovnomerne. Po upečení necháme úplne vychladnúť, aby schrumkaveli. Skladujeme pootvorené/otvorené, ak zavriete do dózy, úplne zmäknú až sa budú rozsýpať. Môžete aj pofŕkať čokoládou a posypať zľahka kokosom.
    Pečieme 7-8 minút, v polke plech otočím, aby sa upiekli rovnomerne. Po upečení necháme úplne vychladnúť, aby schrumkaveli. Skladujeme pootvorené/otvorené, ak zavriete do dózy, úplne zmäknú až sa budú rozsýpať. Môžete aj pofŕkať čokoládou a posypať zľahka kokosom.
Poznámka k receptu

TIP: tento recept sa hodí aj na pečiatkové 🙂 Nestratia po upečení vzor :*

Inšpirácia na vytvorenie receptu : DM bio - Dinkel kekse zitrone und kokos

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Bazový cheesecake s marhuľami

rýchly, ľahký a osviežujúci. Bazový cheesecake s marhuľami Hodnotienie: 7 Hodnotenie: 4 You: Hodnotenie receptu …

11 komentárov

  1. S cestom sa pracovalo náročnejšie.. Aj keď som pridala maslo navyše…
    .. Valkala som pre istotu hrubšie, vykrojené kolaciky pôsobili krehko a ze sa rozpadnu (podoberala som ich nožom pri prekladaní na plech) .. Ale po upečení boli kompaktné…

  2. S cestom sa mi pracovalo dobre. Po upeceni boli sice krehke, ale akekolvek maslove susienky nechavam dojst este na plechu, nech vychladnu a potom sa uz nelamu. Robila som hned z dvojitej davky, ale dokopy mi vyslo asi 50 susienok, pricom neboli vobec hrube a boli tvarovo rovnake. Tak neviem, mala som ich mat okolo 180… Kazdopadne, su fantasticke.

  3. Tinka, mne sa cesto drobilo, davala som ci muku i maslo, aj tak..do kosa bohuzial

  4. Vsetko super, priprava, cesto, chut vynimocna…instantna zavislost! Dakujem, Tinka, za dalsi top receptik!

  5. Su vynikajuce! Ak sa mi cesto drobi, dam cele vajicko. Dakujem za recept 🙂

  6. Vyborne ! Aj s cestom sa pracovalo velmi dobre.:)

  7. No peciem od svojich 12 rokov ? ale takto krehke cesto som este nemiesila. Peciem na 180, 160 bolo malo. Uvidime ked sa vytiahnu z rury. ?

  8. Tinuska milujem tvoje recepty a tieto sušienky chutia geniálne, ale nebyť mojej 4 ročnej dcéry ktorá ich zúfalo chcela robiť, hodila by som to cesto do koša. Strašne sa drobilo, nie a nie ho vyvalkat. Nakoniec sa podarilo medzi dvoma fóliami ale bol to boj ?

  9. Dobrý deň Tinka,
    Vaše recepty sú perfektné a hlavne rôzne zdravé koláčiky od vás často pečiem. Dávno som si už však všimla, a vŕta mi to hlavou, že je v recepte múka špaldová hladká a špaldová celozrnná. Pokiaľ ja viem dá sa kúpiť špaldová celozrnná hladká múka a tú si aj ja prevažne kupujem, pretože múka z celých zŕn je vždy zdravšia varianta a je rovnako dohladka rozomletá ako klasická špaldová múka. Neviem možno sa mýlim ale už dávno som sa vás na toto chcela opýtať. Alebo dávate tú celozrnnú nie hladku ale polohrubú ? Vopred ďakujem za odpoveď.

  10. Dobry den,
    dnes som vyskusala, ale v davkovani surovin urcite nieco nesedi, to cesto je priserne drobive.
    Nakoniec som to cez foliu nejako zvladla, ale neviem ci to budem este opakovat.
    Skoda ze nie je ziadna reakcia od p. Tinky aj na predchadzajuce komentare.

    • renatka, ospravedlnujem sa, ale zial nie som schopna reagovat na vsetko, socialnych sieti mam velmi vela. zarukou su moje knihy, kde najdete vzdy vsetko, co hladate. ak sa vam cesto drobilo, klasicka rada – trosku viac mokrej ingrediencie, to plati pri kazdom ceste. trosku viac muky, alebo masla ci vody. verim, ze druhy pokus vyjde beztresovo :* dakujem za podporu :*

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.