Domov / Recept / Domáce grahamové žemličky

Domáce grahamové žemličky

domáce sú najlepšie 🙂

Domáce grahamové žemličky
Domáce grahamové žemličky
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 4.5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Žemličky, ktoré sa vždy podaria 🙂 V lepkovej, bezlepkovej aj vegan verzii. Chutia neskutočne a s cestom sa výborne pracuje, je vláčne, jemné a elastické. Celošpaldové, s celozrnnou múkou, ovsenými vločkami a otrubami ♡ Maximálne výživné, vhodné aj pre najmenších 😉 S cestom sa úžasne pracovalo. Proste radosť od prvého dotyku až po posledné sústo :* PS : názory na podávanie celozrnných výrobkov deťom sa odlišujú. Ja som praktikovala 30% z celkového objemu celozrnného je ok, zdravé a prospešné pre peristatiku a trávenie. Kváskovú verziu si spravíte jednoducho, použite kvások a uberte z mlieka značný objem - postupne prilievajte.
Množstvo Príprava
6 ks žemlí 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-60 min
Množstvo Príprava
6 ks žemlí 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-60 min
Domáce grahamové žemličky
Domáce grahamové žemličky
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 4.5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Žemličky, ktoré sa vždy podaria 🙂 V lepkovej, bezlepkovej aj vegan verzii. Chutia neskutočne a s cestom sa výborne pracuje, je vláčne, jemné a elastické. Celošpaldové, s celozrnnou múkou, ovsenými vločkami a otrubami ♡ Maximálne výživné, vhodné aj pre najmenších 😉 S cestom sa úžasne pracovalo. Proste radosť od prvého dotyku až po posledné sústo :* PS : názory na podávanie celozrnných výrobkov deťom sa odlišujú. Ja som praktikovala 30% z celkového objemu celozrnného je ok, zdravé a prospešné pre peristatiku a trávenie. Kváskovú verziu si spravíte jednoducho, použite kvások a uberte z mlieka značný objem - postupne prilievajte.
Množstvo Príprava
6 ks žemlí 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-60 min
Množstvo Príprava
6 ks žemlí 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-60 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: ks žemlí
Postup prípravy
  1. Pripravíme si kvások z droždia, medu, teplého mlieka a necháme vzísť cca 5 min
  2. Do robota pridáme múky, vločky, otruhy zmiešané so štipkou soli, 2 vajcia a zmäknuté maslo. Pridáme kvások a necháme vypracovať nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí prisypeme trošku múky. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30-60 min. Pokým zväčší objem dvoj-trojnásobne. Závisí od teploty, ktorú máte v byte/dome.
  3. Cesto rozdelíme na 6 kusov. Každý kúsok poprekladáme ako obálku, z krajov, do stredu, otočíme opačne, a rukami vytvarujeme žemlu (akoby ste na kurze hrnčiarstva robili rukami hrček z hliny 😀 kolom dokola posúvajte). Žemle dáme na plech s pečiacim papierom a prikryjeme dvomi utierkami. Necháme kysnúť ešte 10-15 min. Zatiaľ rozhorúčime rúru na 200 stupňov. Vajíčko čo nám zostalo poriadne rozhabarkujeme, aby sa spojil žĺtok s bielkom a potrieme vrch žemlí. Posypeme sézamom, soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 10 min. Po 10 minutách znížime na 180 stupňov a dopekáme ešte cca 3-5 min.
    Cesto rozdelíme na 6 kusov. Každý kúsok poprekladáme ako obálku, z krajov, do stredu, otočíme opačne, a rukami vytvarujeme žemlu (akoby ste na kurze hrnčiarstva robili rukami hrček z hliny :D kolom dokola posúvajte). Žemle dáme na plech s pečiacim papierom a prikryjeme dvomi utierkami. Necháme kysnúť ešte 10-15 min. Zatiaľ rozhorúčime rúru na 200 stupňov. Vajíčko čo nám zostalo poriadne rozhabarkujeme, aby sa spojil žĺtok s bielkom a potrieme vrch žemlí. Posypeme sézamom, soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 10 min. Po 10 minutách znížime na 180 stupňov a dopekáme ešte cca 3-5 min.
  4. Keď žemle vytiahneme, nachvíľu cez ne prehodíme utierku, aby sa nám kôrka krásne sparila.
  5. recept ako pripraviť burger nájdete tu : kuraci burger
    recept ako pripraviť burger nájdete tu : <a title="kuraci burger" href="https://www.tinkinerecepty.sk/kuraci-burger-domacou-majonezou/">kuraci burger</a>
Poznámka k receptu

TIP : celozrnnú múku sa vždy snažím kupovať bio, nakoľko je tam zomleté celé zrno a obilie je opakovane striekané pesticídmi.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Podpecník s nivou a medvedím cesnakom

neskutočne chrumkavý a hebký Podpecník s nivou a medvedím cesnakom Hodnotienie: 10 Hodnotenie: 3.7 You: …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.