jemnučké s okatou striedkou 🙂
Čo tak si toto počasie vylepšiť pečením a zaplniť domácnosti krásnou škoricovou vôňou ?? Zajtrajšie raňajky vám budú chutiť ako nikdy predtým ? Škoricové osie hniezda, ktoré som povýšila na lupačkové osie hniezda ? Predstavte si tie najjemnejšie lupačky s príchuťou masla a škorice.. hmmm.. už len rozkrojiť, natrieť maslom a džemom a chutná desiata vybavená ?
Množstvo | Príprava |
8 ks | 30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
10 min | 2 hodiny |
|
|
Čo tak si toto počasie vylepšiť pečením a zaplniť domácnosti krásnou škoricovou vôňou ?? Zajtrajšie raňajky vám budú chutiť ako nikdy predtým ? Škoricové osie hniezda, ktoré som povýšila na lupačkové osie hniezda ? Predstavte si tie najjemnejšie lupačky s príchuťou masla a škorice.. hmmm.. už len rozkrojiť, natrieť maslom a džemom a chutná desiata vybavená ?
|
Čo budeme potrebovať
- na Kvások
- 280 ml mlieko 3,5%
- 70 gram trstinový cukor
- 1/2 ks čerstvé droždie
- *na lupačky*
- 300 gram špaldová hladká múka T 630
- 100 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 50 gram pomleté ovsené vločky
- 1/2 čl himalájska soľ
- 30 gram maslo
- 1 ks vajce
- *na škoricovú plnku*
- 100 gram maslo
- 2 PL med alebo pomletý trstinový cukor
- 4 čl ceylónska škorica
- na potretie
- žĺtko, cukor, voda
Množstvo: ks
Postup prípravy
- Najprv si pripravíme kvások. Mlieko si dáme do hrnca aj s cukrom a jemne zohrejeme, aby sa nám rozpustil cukor. Pozor mlieko musí byť teplé, ak bude moc horúce, zabijeme kvasnice. Do teplého mlieka rozmrvíme kvasnice, zamiešame a necháme ich vzísť cca 10 min.
- Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky (meliem na elektrickom kávovom mlynčeku), pridáme soľ a zamiešame. Pridáme vajce a vzídený kvások. Maslo dáme do hrnca kde bol kvások a na malom plyne ho rozpustíme. Pridáme k ostatným surovinám a necháme robotom vypracovať vláčne, mierne lepivé cesto. Trvá to cca 5 minút. Ak sa cesto moc lepí, že sa nevypracoval bochník, pridajte ešte trochu múky.
- Pripravíme si dosku, alebo podložku, ktorú pomúčime. Pomúčime si aj ruky a vyberieme cesto z misky na podložku. Trochu rukami zapracujeme - poprekladáme akoby chcete z papiera urobiť obálku. Cesto z krajov prekladáme dostredu. Rukou upravíme do bochníka. Misku si pomúčime, vložíme do nej cesto, prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo hodinu vykysnúť. Nešvindľujte a nechajte naozaj hodinu, musí strojnásobiť objem.
- Po vykysnutí si cesto rukou oddelíme od misky po celom obvode a prenesieme ho na pomúčenú podložku. Vyvaľkáme ho do obdĺžnika. Zmäknuté maslo si rozmiešame s medom, škoricou a rovnomerne potrieme celý povrch cesta. Odhora dole ho nakrájame na 8 pásikov. Pásiky zrolujeme a umiestnime na plech. Na plechu nechávame rozostupy, oni ešte poriadne podrastú. Opäť ich prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo 3/4 hodinu až hodinu vykysnúť.
- Po 30 tich minútach kysnutia zapneme rúru na 180 stupňov hore dole bez ventilátora. Pripravíme si zmes na potieranie. Žĺtko, 1 čl trstinového cukru a 1 čl vody si ručne vymiešame metličkou.
- Nakysnuté lupačky potrieme poriadne vajíčkom a posypeme modrým aj bielym makom. Dáme piecť na 10-12 min podľa toho, ako vám pečie rúra, musia byť dozlatava. Upečené lupačky vyberieme, dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Poznámka k receptu
Inšpiráciu som čerpala z pôvodného receptu tu : http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/2016/05/briosky.html
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.