Dôkaz o tom, že aj ultra mega čoko kejk od Nigelly Lawson sa dá spraviť fit a zdravo 🙂
Mám ju veľmi rada naozaj, pre mňa úúplná sympoška, ako si olizuje prsty a prevracá pritom očami od blaha 😀 Ale! my proste doma málo sladíme :/ odvykli sme si..a vždy som sa toho bála, že či sa podarí konzistencia keď jej zruším toľko cukru.. Dnes som sa k tomu odhodlala a ajhľa, ono to klaplo <3 Chutí tak neskutočne po mede ako ten najjemnejší maslový perníček, zjemnený sametovou chuťou šípkového džemu a podčiarknutý medovo čokoládovou glazúrou. Je vynikajúci, ľahunký jak páperko, no pritom zasýti a stačí kúsok dva aj napriek tomu že tam neni hora cukru. Veľmi odporúčam <3 Je super vedieť, že aj Nigella sa dá ozdraviť.. Strašne ma baví takéto mlsanie bez výčitiek :) Ozdravená verzia so špaldou a kokosom so 70 gram medu a 1 PL cukru. Zamilujete si :) Perník je nízky, ak chcete vyšší alebo budete piecť vo väčšej forme, treba dať dvojnásobnú dávku.
Dôkaz o tom, že aj ultra mega čoko kejk od Nigelly Lawson sa dá spraviť fit a zdravo 🙂
Mám ju veľmi rada naozaj, pre mňa úúplná sympoška, ako si olizuje prsty a prevracá pritom očami od blaha 😀 Ale! my proste doma málo sladíme :/ odvykli sme si..a vždy som sa toho bála, že či sa podarí konzistencia keď jej zruším toľko cukru.. Dnes som sa k tomu odhodlala a ajhľa, ono to klaplo <3 Chutí tak neskutočne po mede ako ten najjemnejší maslový perníček, zjemnený sametovou chuťou šípkového džemu a podčiarknutý medovo čokoládovou glazúrou. Je vynikajúci, ľahunký jak páperko, no pritom zasýti a stačí kúsok dva aj napriek tomu že tam neni hora cukru. Veľmi odporúčam <3 Je super vedieť, že aj Nigella sa dá ozdraviť.. Strašne ma baví takéto mlsanie bez výčitiek :) Ozdravená verzia so špaldou a kokosom so 70 gram medu a 1 PL cukru. Zamilujete si :) Perník je nízky, ak chcete vyšší alebo budete piecť vo väčšej forme, treba dať dvojnásobnú dávku.
Rúru si predhrejeme na 160-170 stupňov, podľa toho ako vám pečie. Ja mám silnú trúbu, pečiem hore dole len, ak máte slabšiu, staršiu, kľudne použite aj teplovzduch.
Nad paru do misky (používam hlinenú) si nalámeme 50 gram čokolády a pridáme 1/2 PL kokosového oleja. Koko olej pridávam nakoľko sa mi potom lepšie pracuje s čokoládou, je kompaktná a krásne lesklá. Je to taká moja osobná vychytávka. Keď sa nám čokoláda roztopí, odložíme bokom z pary a necháme chvíľu vychladnúť. 50 gram medu si dáme ohriať.
Maslo musí mať izbovú teplotu a byť mäkké, aby sa nám pekne našlahalo. Začneme šlahať maslo s 1 PL trstinového cukru a prešlaháme do peny. Trvá to cca 5-8 minút. Medzitým si zmiešame všetky suché ingrediencie, múku, kokos, prášok do pečiva a kakao a dáme si zovrieť vodu.
Znížime trochu otáčky a do našlahaného masla pridáme zohriaty med, vajíčka, suché ingrediencie, čokoládu a nakoniec vodu. Prešlaháme, aby bola hmota vláčna.
Tortovú formu si vymažeme olejom a vysypeme kokosom. Vlejeme hmotu a dáme do rúry. Pečieme cca 20-25 min. Závisí od trúby, kontrola špajlou a najmä čuchom. Keď zavoňá, je hotová 🙂 Ak budete robiť dvojnásobné množstvo, čas pečenia sa trochu predĺži.
Na vychladnutý korpus natrieme šípkový džem a pripravíme si čokoládovo-medovú glazúru. Nad parou do misky si nalámeme 80 gram čokolády, a pridáme 1 PL kokosového oleja. Čokoládu úplne rozpustíme a pridáme 1 PL medu. Nalejeme na korpus, kde tu špachtličkou necháme stiecť cez okraj. Ozdobíme dokola kokosom, alebo nalámanými mandľami, alebo bielou čokoládou.
Poznámka k receptu
TIP : ak máte radi originál ech perníky, kľudne šupsnite perníkové korenie 🙂
Ak použijete 24- 26 cm tortovú formu použite dvojnásobok, ak na plech, 4 násobok ingrediencií.
Zdroj inšpirácie : www.nigella.com
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.
Dakujem Tinka za tento super mnam kolacik, navsteva ocenila a zjedol sa rychlejsie ako trvala priprava:) chcem sa opytat ci nemate nejake osvedcene recepty na chutne kolace z raznej alebo pohankovej muky? Z raznej som robila Vase medovnicky,ktore boli najlepsie ake som doteraz jedla.
Kolacik chutovo super,tiez som robila z dvojitej davky, dva krat.Jedine,co sa mi na nom nezda,ze sa pri krajani a jedeni dost drobi.Postup a suroviny som pouzila do bodky rovnako :-\
Tinka,ja som isla presne podla postupu,davala som dvojitu davku,a piekla som kolacik uz tri krat,a zakazdym sa pri krajani strasne drobi a ani sa mi neda preniest z formy na podnos.Chutovo je velmi dobry,len pri tom servirovani nevyzera reprezentativne,lebo ked ho dam na tanier je polamany a rozdrobeny.Neviem,kde mozem robit chybu.Dakujem za radu 🙂
Tinka,tento recept je viac než úžasný! ALE! V niečom je veľký problém- zjedla by som ho celý a stále ho robila,to je katastrofa, veď sa zachvilu nezmestím do svojich vecí. ? Naozaj odporúčam, milujem takéto recepty, ktoré sa dajú „ozdraviť“ kvalitnými a zdravými surovinami a pritom výsledok chutí ako z bežnej múky,cukru a pod. – alebo lepšie povedané, ešte lepšie chutí! Ďakujem moc,aj manželovi veľmi chutí, zažiadal si ho teraz na Vianoce a na plechu. ?☺️☺️ PS: my dávame aj perníkové korenie, je to fantastická chuť. ??
Milá Tinka,
Ďakujem za super recept na perníkový koláčik, pridala som štipku škorice a nasekané sušené domáce slivky. Je výborný :).
Piekla som aj vianočné pečivo z Tvojej kuchyne :).
Prajem Ti veľa dobrých nápadov a teším sa na nové recepty.
Janka
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Dakujem Tinka za tento super mnam kolacik, navsteva ocenila a zjedol sa rychlejsie ako trvala priprava:) chcem sa opytat ci nemate nejake osvedcene recepty na chutne kolace z raznej alebo pohankovej muky? Z raznej som robila Vase medovnicky,ktore boli najlepsie ake som doteraz jedla.
Ahoj, prosím čo je pomletý kokos ?
Struhany kokos. Koupis v kazdem supermarketu?
Prosim pri akej teplote? A zapnut vrch a spodok?dakujem 🙂
Výborný koláčik, robila som z dvojitej dávky lebo mám väčšiu formu
Kolacik chutovo super,tiez som robila z dvojitej davky, dva krat.Jedine,co sa mi na nom nezda,ze sa pri krajani a jedeni dost drobi.Postup a suroviny som pouzila do bodky rovnako :-\
Dakujem za recept. Nie zly kolac, ale ten korpus je teda dost suchy. Zisiel by sa pridat nejaky jogurt, alebo smotana do cesta.
katarinka isla ste podla postupu? lebo suchy som ho nemala este nikdy.
Tinka,ja som isla presne podla postupu,davala som dvojitu davku,a piekla som kolacik uz tri krat,a zakazdym sa pri krajani strasne drobi a ani sa mi neda preniest z formy na podnos.Chutovo je velmi dobry,len pri tom servirovani nevyzera reprezentativne,lebo ked ho dam na tanier je polamany a rozdrobeny.Neviem,kde mozem robit chybu.Dakujem za radu 🙂
Super kolačik,pečiem ho z dvojitej dávky, nabudúce ho upečiem na plech,lebo sa rychlo zje
Tinka,tento recept je viac než úžasný! ALE! V niečom je veľký problém- zjedla by som ho celý a stále ho robila,to je katastrofa, veď sa zachvilu nezmestím do svojich vecí. ? Naozaj odporúčam, milujem takéto recepty, ktoré sa dajú „ozdraviť“ kvalitnými a zdravými surovinami a pritom výsledok chutí ako z bežnej múky,cukru a pod. – alebo lepšie povedané, ešte lepšie chutí! Ďakujem moc,aj manželovi veľmi chutí, zažiadal si ho teraz na Vianoce a na plechu. ?☺️☺️ PS: my dávame aj perníkové korenie, je to fantastická chuť. ??
A ešte som zabudla dodať- na korpus nalejem ešte domácu griotku a dávam domáci marhuľový džem a viac % čoko a je to mňaaaaaaaaaaam. ???
Milá Tinka,
Ďakujem za super recept na perníkový koláčik, pridala som štipku škorice a nasekané sušené domáce slivky. Je výborný :).
Piekla som aj vianočné pečivo z Tvojej kuchyne :).
Prajem Ti veľa dobrých nápadov a teším sa na nové recepty.
Janka