nadýchané, poctivé zemiakové a zdravšie 🙂

Zemiakové pagáčiky - pampúšiky ste si okamžite obľúbili a mizli z vášho plechu rýchlosťou blesku. Mám z toho takú radosť. Z toho istého cesta som pripravila aj langoše, jemnučké s plnou chuťou zemiakov v ceste spraví dokonalú chuť. Ešte sú aj zdravšie, pretože sa nevyprážajú, len na minime oleja opekajú aj napriek tomu sú ako pampúšiky. Len som zabudla orátať, koľko ich z cesta vyjde. Dáte mi vedieť? Tak nech vám chutia.
| Príprava |
| 20 min |
| Čas na oddych počas varenia |
| 30-60 min |
|
|
![]() | Zemiakové pagáčiky - pampúšiky ste si okamžite obľúbili a mizli z vášho plechu rýchlosťou blesku. Mám z toho takú radosť. Z toho istého cesta som pripravila aj langoše, jemnučké s plnou chuťou zemiakov v ceste spraví dokonalú chuť. Ešte sú aj zdravšie, pretože sa nevyprážajú, len na minime oleja opekajú aj napriek tomu sú ako pampúšiky. Len som zabudla orátať, koľko ich z cesta vyjde. Dáte mi vedieť? Tak nech vám chutia.
|
Čo budeme potrebovať
- 135 ml mlieko 3,5%
- 1/2 ks čerstvé drožie 22 gram/alebo 9 gram sušené
- 1 čl med
- 200 gram špaldová hladká múka T600 až 700
- 30 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 1 čl himalájska soľ
- 140 gram zemiaky váha v uvarenom stave! cca 2 zemiaky
- 4 PL olivový olej plus na potieranie
Množstvo:
Postup prípravy
- Najprv si pod vodou umyjeme zemiaky a dáme ich v šupke v celku variť domäkka. Trvá to 30-45 minút, podľa veľkosti zemiakov. Zemiaky scedíme a dáme ich vychladnúť najrýchlejšie von, alebo do chladničky.
- Pripravíme si kvások - mlieko jemne zohrejeme (musí byť teplé, nemôže byť horúce), primiešame med a rozmrvíme kvasnice. Necháme nabobtnať 10 minút.
- Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručnou metličkou poriadne dokola premiešame. Metlička krásne nadýcha múku. Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k múke a spolu s olejom. Vlejeme vzídený kvások a zamiešame vareškou. Necháme postáť 10 minút, aby sa nám suroviny prepojili a ručne cesto zapracujeme do bochníka. Cesto sa bude lepiť, nepodsypaváme, naolejujeme si ruky. Celú dobu, čo budeme pracovať s múkou, budeme používať olej. Cesto prikryjeme dvomi utierkami a necháme vykysnúť pol až hodinu, závisí od teploty, ktorú máte doma. Cesto narastie trojnásobne.
- Ruky si trochu naolejujeme, odtŕhame z cesta a rukami porozťahujeme na tenko tak, že okraje zostanú trochu hrubšie a stred je tenký. Do panvice nalejeme trochu olivového oleja a opečieme z oboch strán dozlatova. Krásne sa napuchnú. Nepoužité cesto dajte do sáčku a takto vydrží v chladničke aj dva dni. Kedykoľvek vytiahnete a opečiete čerstvé.
Poznámka k receptu
TIP: Z tohto istého cesta si môžete pripraviť aj zemiakové pagáčiky, recept nájdete tu na stránke.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tinkine recepty Všetci, ktorí chcete zdravo variť, piecť, skúšať nové, ale aj osvedčené z tradičnej kuchyne a ochutnávať zážitkovú gastronómiu.
Mňam lepsie som nejedla, su skvele 🙂
Na vrch som si urobila s kvapkou olivového oleja+pretlačený cesnak s bazalkou…. Jedna skvelá vec 😉
Uzasne langose, uz budem robit len tieto! Uplne lahodne a nevieme sa ich dojest. Perfektne, že sa to tolko nesmazi, staci len kusok olivovehon oleja. Od vas Tinka varim casto a rada a dakujem za vase uzasne recepty.
Dobrý deň, môžem vedieť, koľko ich bude z tejto dávky, ďakujem.
mnam výborné vyšlo mi 5 kúskov takže nabuduce s dvojitej davky
výborne langoše vždy robím z dvojitej davky – ale miesto uvareného zemiaku som už dala zemiakovo mrkvovu kašu, alebo aj upečenu maslovú tekvicu a boli vyborne – s cesnakom a olivovým olejom