Domov / Recipe / Medový perník od Nigelly

Medový perník od Nigelly

ten pravý čokoládový zimný koláčik 🙂

Medový perník od Nigelly
Votes: 13
Rating: 3.15
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Dôkaz o tom, že aj ultra mega čoko kejk od Nigelly Lawson sa dá spraviť fit a zdravo 🙂 Mám ju veľmi rada naozaj, pre mňa úúplná sympoška, ako si olizuje prsty a prevracá pritom očami od blaha 😀 Ale! my proste doma málo sladíme :/ odvykli sme si..a vždy som sa toho bála, že či sa podarí konzistencia keď jej zruším toľko cukru.. Dnes som sa k tomu odhodlala a ajhľa, ono to klaplo <3 Chutí tak neskutočne po mede ako ten najjemnejší maslový perníček, zjemnený sametovou chuťou šípkového džemu a podčiarknutý medovo čokoládovou glazúrou. Je vynikajúci, ľahunký jak páperko, no pritom zasýti a stačí kúsok dva aj napriek tomu že tam neni hora cukru. Veľmi odporúčam <3 Je super vedieť, že aj Nigella sa dá ozdraviť.. Strašne ma baví takéto mlsanie bez výčitiek :) Ozdravená verzia so špaldou a kokosom so 70 gram medu a 1 PL cukru. Zamilujete si :) Perník je nízky, ak chcete vyšší alebo budete piecť vo väčšej forme, treba dať dvojnásobnú dávku.
Servings Prep Time
20 cm tortová forma 20 min
Cook Time
20-30 min
Servings Prep Time
20 cm tortová forma 20 min
Cook Time
20-30 min
Medový perník od Nigelly
Votes: 13
Rating: 3.15
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Dôkaz o tom, že aj ultra mega čoko kejk od Nigelly Lawson sa dá spraviť fit a zdravo 🙂 Mám ju veľmi rada naozaj, pre mňa úúplná sympoška, ako si olizuje prsty a prevracá pritom očami od blaha 😀 Ale! my proste doma málo sladíme :/ odvykli sme si..a vždy som sa toho bála, že či sa podarí konzistencia keď jej zruším toľko cukru.. Dnes som sa k tomu odhodlala a ajhľa, ono to klaplo <3 Chutí tak neskutočne po mede ako ten najjemnejší maslový perníček, zjemnený sametovou chuťou šípkového džemu a podčiarknutý medovo čokoládovou glazúrou. Je vynikajúci, ľahunký jak páperko, no pritom zasýti a stačí kúsok dva aj napriek tomu že tam neni hora cukru. Veľmi odporúčam <3 Je super vedieť, že aj Nigella sa dá ozdraviť.. Strašne ma baví takéto mlsanie bez výčitiek :) Ozdravená verzia so špaldou a kokosom so 70 gram medu a 1 PL cukru. Zamilujete si :) Perník je nízky, ak chcete vyšší alebo budete piecť vo väčšej forme, treba dať dvojnásobnú dávku.
Servings Prep Time
20 cm tortová forma 20 min
Cook Time
20-30 min
Servings Prep Time
20 cm tortová forma 20 min
Cook Time
20-30 min
Ingredients
Servings: cm tortová forma
Instructions
  1. Rúru si predhrejeme na 160-170 stupňov, podľa toho ako vám pečie. Ja mám silnú trúbu, pečiem hore dole len, ak máte slabšiu, staršiu, kľudne použite aj teplovzduch.
  2. Nad paru do misky (používam hlinenú) si nalámeme 50 gram čokolády a pridáme 1/2 PL kokosového oleja. Koko olej pridávam nakoľko sa mi potom lepšie pracuje s čokoládou, je kompaktná a krásne lesklá. Je to taká moja osobná vychytávka. Keď sa nám čokoláda roztopí, odložíme bokom z pary a necháme chvíľu vychladnúť. 50 gram medu si dáme ohriať.
  3. Maslo musí mať izbovú teplotu a byť mäkké, aby sa nám pekne našlahalo. Začneme šlahať maslo s 1 PL trstinového cukru a prešlaháme do peny. Trvá to cca 5-8 minút. Medzitým si zmiešame všetky suché ingrediencie, múku, kokos, prášok do pečiva a kakao a dáme si zovrieť vodu. Znížime trochu otáčky a do našlahaného masla pridáme zohriaty med, vajíčka, suché ingrediencie, čokoládu a nakoniec vodu. Prešlaháme, aby bola hmota vláčna.
  4. Tortovú formu si vymažeme olejom a vysypeme kokosom. Vlejeme hmotu a dáme do rúry. Pečieme cca 20-25 min. Závisí od trúby, kontrola špajlou a najmä čuchom. Keď zavoňá, je hotová 🙂 Ak budete robiť dvojnásobné množstvo, čas pečenia sa trochu predĺži.
  5. Na vychladnutý korpus natrieme šípkový džem a pripravíme si čokoládovo-medovú glazúru. Nad parou do misky si nalámeme 80 gram čokolády, a pridáme 1 PL kokosového oleja. Čokoládu úplne rozpustíme a pridáme 1 PL medu. Nalejeme na korpus, kde tu špachtličkou necháme stiecť cez okraj. Ozdobíme dokola kokosom, alebo nalámanými mandľami, alebo bielou čokoládou.
Recipe Notes

TIP : ak máte radi originál ech perníky, kľudne šupsnite perníkové korenie 🙂

Ak použijete 24- 26 cm tortovú formu použite dvojnásobok, ak na plech, 4 násobok ingrediencií.

Zdroj inšpirácie : www.nigella.com

Share this Recipe

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Orechovo-tvarohová bábovka s čoko kúskami

expresná, zdravé suroviny a vynikajúca chuť 🙂 Orechovo-tvarohová bábovka s čoko kúskami Votes: 6 Rating: …

4 komentáre

  1. Dakujem Tinka za tento super mnam kolacik, navsteva ocenila a zjedol sa rychlejsie ako trvala priprava:) chcem sa opytat ci nemate nejake osvedcene recepty na chutne kolace z raznej alebo pohankovej muky? Z raznej som robila Vase medovnicky,ktore boli najlepsie ake som doteraz jedla.

  2. Ahoj, prosím čo je pomletý kokos ?

  3. Prosim pri akej teplote? A zapnut vrch a spodok?dakujem 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *