Domov / Recept / Medový perník od Nigelly

Medový perník od Nigelly

ten pravý čokoládový zimný koláčik 🙂

Medový perník od Nigelly
Medový perník od Nigelly
Hodnotienie: 22
Hodnotenie: 3.32
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Dôkaz o tom, že aj ultra mega čoko kejk od Nigelly Lawson sa dá spraviť fit a zdravo 🙂 Mám ju veľmi rada naozaj, pre mňa úúplná sympoška, ako si olizuje prsty a prevracá pritom očami od blaha 😀 Ale! my proste doma málo sladíme :/ odvykli sme si..a vždy som sa toho bála, že či sa podarí konzistencia keď jej zruším toľko cukru.. Dnes som sa k tomu odhodlala a ajhľa, ono to klaplo <3 Chutí tak neskutočne po mede ako ten najjemnejší maslový perníček, zjemnený sametovou chuťou šípkového džemu a podčiarknutý medovo čokoládovou glazúrou. Je vynikajúci, ľahunký jak páperko, no pritom zasýti a stačí kúsok dva aj napriek tomu že tam neni hora cukru. Veľmi odporúčam <3 Je super vedieť, že aj Nigella sa dá ozdraviť.. Strašne ma baví takéto mlsanie bez výčitiek :) Ozdravená verzia so špaldou a kokosom so 70 gram medu a 1 PL cukru. Zamilujete si :) Perník je nízky, ak chcete vyšší alebo budete piecť vo väčšej forme, treba dať dvojnásobnú dávku.
Množstvo Príprava
20 cm tortová forma 20 min
Doba varenia
20-30 min
Množstvo Príprava
20 cm tortová forma 20 min
Doba varenia
20-30 min
Medový perník od Nigelly
Medový perník od Nigelly
Hodnotienie: 22
Hodnotenie: 3.32
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Dôkaz o tom, že aj ultra mega čoko kejk od Nigelly Lawson sa dá spraviť fit a zdravo 🙂 Mám ju veľmi rada naozaj, pre mňa úúplná sympoška, ako si olizuje prsty a prevracá pritom očami od blaha 😀 Ale! my proste doma málo sladíme :/ odvykli sme si..a vždy som sa toho bála, že či sa podarí konzistencia keď jej zruším toľko cukru.. Dnes som sa k tomu odhodlala a ajhľa, ono to klaplo <3 Chutí tak neskutočne po mede ako ten najjemnejší maslový perníček, zjemnený sametovou chuťou šípkového džemu a podčiarknutý medovo čokoládovou glazúrou. Je vynikajúci, ľahunký jak páperko, no pritom zasýti a stačí kúsok dva aj napriek tomu že tam neni hora cukru. Veľmi odporúčam <3 Je super vedieť, že aj Nigella sa dá ozdraviť.. Strašne ma baví takéto mlsanie bez výčitiek :) Ozdravená verzia so špaldou a kokosom so 70 gram medu a 1 PL cukru. Zamilujete si :) Perník je nízky, ak chcete vyšší alebo budete piecť vo väčšej forme, treba dať dvojnásobnú dávku.
Množstvo Príprava
20 cm tortová forma 20 min
Doba varenia
20-30 min
Množstvo Príprava
20 cm tortová forma 20 min
Doba varenia
20-30 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: cm tortová forma
Postup prípravy
  1. Rúru si predhrejeme na 160-170 stupňov, podľa toho ako vám pečie. Ja mám silnú trúbu, pečiem hore dole len, ak máte slabšiu, staršiu, kľudne použite aj teplovzduch.
  2. Nad paru do misky (používam hlinenú) si nalámeme 50 gram čokolády a pridáme 1/2 PL kokosového oleja. Koko olej pridávam nakoľko sa mi potom lepšie pracuje s čokoládou, je kompaktná a krásne lesklá. Je to taká moja osobná vychytávka. Keď sa nám čokoláda roztopí, odložíme bokom z pary a necháme chvíľu vychladnúť. 50 gram medu si dáme ohriať.
  3. Maslo musí mať izbovú teplotu a byť mäkké, aby sa nám pekne našlahalo. Začneme šlahať maslo s 1 PL trstinového cukru a prešlaháme do peny. Trvá to cca 5-8 minút. Medzitým si zmiešame všetky suché ingrediencie, múku, kokos, prášok do pečiva a kakao a dáme si zovrieť vodu. Znížime trochu otáčky a do našlahaného masla pridáme zohriaty med, vajíčka, suché ingrediencie, čokoládu a nakoniec vodu. Prešlaháme, aby bola hmota vláčna.
  4. Tortovú formu si vymažeme olejom a vysypeme kokosom. Vlejeme hmotu a dáme do rúry. Pečieme cca 20-25 min. Závisí od trúby, kontrola špajlou a najmä čuchom. Keď zavoňá, je hotová 🙂 Ak budete robiť dvojnásobné množstvo, čas pečenia sa trochu predĺži.
  5. Na vychladnutý korpus natrieme šípkový džem a pripravíme si čokoládovo-medovú glazúru. Nad parou do misky si nalámeme 80 gram čokolády, a pridáme 1 PL kokosového oleja. Čokoládu úplne rozpustíme a pridáme 1 PL medu. Nalejeme na korpus, kde tu špachtličkou necháme stiecť cez okraj. Ozdobíme dokola kokosom, alebo nalámanými mandľami, alebo bielou čokoládou.
Poznámka k receptu

TIP : ak máte radi originál ech perníky, kľudne šupsnite perníkové korenie 🙂

Ak použijete 24- 26 cm tortovú formu použite dvojnásobok, ak na plech, 4 násobok ingrediencií.

Zdroj inšpirácie : www.nigella.com

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Bezmúčna čerešňová tortička

šťavnatá bezlepková Bezmúčna čerešňová tortička Hodnotienie: 1 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Dávno …

10 komentárov

  1. Dakujem Tinka za tento super mnam kolacik, navsteva ocenila a zjedol sa rychlejsie ako trvala priprava:) chcem sa opytat ci nemate nejake osvedcene recepty na chutne kolace z raznej alebo pohankovej muky? Z raznej som robila Vase medovnicky,ktore boli najlepsie ake som doteraz jedla.

  2. Ahoj, prosím čo je pomletý kokos ?

  3. Prosim pri akej teplote? A zapnut vrch a spodok?dakujem 🙂

  4. Výborný koláčik, robila som z dvojitej dávky lebo mám väčšiu formu

    • Kolacik chutovo super,tiez som robila z dvojitej davky, dva krat.Jedine,co sa mi na nom nezda,ze sa pri krajani a jedeni dost drobi.Postup a suroviny som pouzila do bodky rovnako :-\

  5. Dakujem za recept. Nie zly kolac, ale ten korpus je teda dost suchy. Zisiel by sa pridat nejaky jogurt, alebo smotana do cesta.

    • katarinka isla ste podla postupu? lebo suchy som ho nemala este nikdy.

      • Tinka,ja som isla presne podla postupu,davala som dvojitu davku,a piekla som kolacik uz tri krat,a zakazdym sa pri krajani strasne drobi a ani sa mi neda preniest z formy na podnos.Chutovo je velmi dobry,len pri tom servirovani nevyzera reprezentativne,lebo ked ho dam na tanier je polamany a rozdrobeny.Neviem,kde mozem robit chybu.Dakujem za radu 🙂

  6. Super kolačik,pečiem ho z dvojitej dávky, nabudúce ho upečiem na plech,lebo sa rychlo zje

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.