Chlebíkov som sa už veru napiekla. Ražných, špaldových, semienkových. Tento je ich kombináciou, najlepšie z najlepšieho 🙂 Kôrka je tak neskutočne chrumkavá, že vám doslova praská pod nožom, keď ho krájate 🙂 Doplnený o semienka a orechy, ktoré mu dodajú výsledný šmrnc. Je to úžasný základný hrnčekový recept, s ktorým sa dá krásne pracovať. A je kváskový. Neviete čo je kvások? Kuk nižšie na TIP pod receptom.
Chlebíkov som sa už veru napiekla. Ražných, špaldových, semienkových. Tento je ich kombináciou, najlepšie z najlepšieho 🙂 Kôrka je tak neskutočne chrumkavá, že vám doslova praská pod nožom, keď ho krájate 🙂 Doplnený o semienka a orechy, ktoré mu dodajú výsledný šmrnc. Je to úžasný základný hrnčekový recept, s ktorým sa dá krásne pracovať. A je kváskový. Neviete čo je kvások? Kuk nižšie na TIP pod receptom.
Najprv si z večera do rána pripravíme kvások. Do zaváraninového pohára pridáme vodu, ražnú múku, starý kvások a spolu premiešame umelohmotnou (drevenou) vareškou. Prikryjeme utierkou a necháme na kuchynskej linke 8-12 hodín. Závisí od toho, akú máte teplotu v byte. Musí zdvojnásobiť objem.
Ráno si pridáme do robota všetky ostatné ingrediencie, aj s vykysnutým kváskom (nezabudnite si z neho odložiť) a necháme cca 2-3 minútky vymiešať cesto. Cesto je lepivé a mokré. Tak to má byť. Pomúčime a necháme kysnúť 2 hodiny. Po 1 hodine ho vareškou poprekladáme z bokov do stredu. Nádobu okolo cesta môžeme trochu naolejovať, aby sa nám cesto tak nelepilo. Znova vrch aj boky pomúčime a necháme dokysnúť.
Po dvoch hodinách cesto vyškrabeme vareškou na poriadne pomúčenú pracovnú dosku. Viacmenej sa vám bude liať a bude mokré. Tak to má byť, je vysoko hydratované. Cesto vareškou trochu poprekladáme a zvrchu po celom obvode vyváľame v múke, aby sa nám nelepilo, no vnútri bude stále liate a nebude držať tvar. Obalené v múke preložíme do poriadne vysypanej misky krajšou a rovnejšou stranou nadol, prikryjeme a necháme finálne dokysnúť ešte 2 hodiny.
Rúru si predhrejeme aj s jenskou miskou na 250 stupňov cca 20-30 min. Keď je vyhriata, opatrne vyberieme jenské sklo, dáme dole poklop a z nádoby do nej vareškou zosunieme chlebík. Prikryjeme, dáme naspäť do rúry, znížime teplotu na 230 stupňov a pečieme cca 30 minút. Po tomto čase rúru otvoríme, trochu vyvetráme a poklop z misky dáme dole. Znížime teplotu na 200 stupňov a dopekáme ešte 15 minút. Po upečení chlebík vyberieme, necháme na mriežke vychladnúť (aby para a teplo unikalo aj z dola) a pofrkáme vodou. Krájame až po vychladnutí! Ideálne hodina, dve, inak sa vám zadusí a potrhá. Treba to vydržať 🙂
Poznámka k receptu
TIP : Čo je kvások? Kvások je cesto na prípravu pečiva, ktoré je zvyčajne trvalo fermentované kyslo-mliečnymi baktériami a kvasinkami. Na rozdiel od bežného droždia a sušených kvasníc, ktoré vznikajú alkoholovým kvasením, je to zdravší variant. Baktérie v kvásku produkujú látky posilňujúce našu črevnú mikroflóru, je ľahšie stráviteľný, počas kysnutia ďalej dochádza k rozkladu bielkovín na aminokyseliny. Množstvo minerálnych látok sa tým stáva pre človeka využiteľných.
Zdroj informácií : http://www.fuudy.sk/magazin/obilie-a-pekarstvo/kvasok-je-srdce-zdraveho-chleba
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Dobrý deň Tinka,chcem sa Vás opýtať na mierku 1 hrnček?. Ide o 250 ml alebo je to iná mierka…idem piecť Váš kváskový chlebík a nechcem to pokaziť…?ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. Martina
Tinka ?? Najskor som sa bsla toho tekutaka cesta, no PECKA JE ? My dnad uz ani ine chlebiky nechceme jest, len doma upecene. Tento som robila zo psenicneho kvasku. Zajtra opat idem upiect z lievito madre chrumkac balonik ✌?
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Dobrý deň Tinka,chcem sa Vás opýtať na mierku 1 hrnček?. Ide o 250 ml alebo je to iná mierka…idem piecť Váš kváskový chlebík a nechcem to pokaziť…?ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. Martina
Lepsi chlebik ako tento som nejedla
hmm, moj zostal mokry
Rozkrojili ste chlebik este ked bol horuci? Kvaskovy by sa mal nechať vychladnúť, raz sa to stalo aj mne keď som ho rozkrojila ešte horúci 😉
moj tiez ostal mokry a to som ho krajala po styroch hodinach
doposiaľ najlepší kváskový chlebík aký som kedy robila a jedla! 🙂 🙂 ďakujem Tinka!
Zdravím, dá sa tento chlebík upiecť aj s lievito madre? Aj tu môžeme časť vody nahradiť pivom?
Nemam vyskusane ale asi ano, skuste pridat 300g lievito madre kvasku. Ano da sa cast nahradit pivom.
Strašne mokré cesto. Veľmi zle sa s ním pracuje ☹️už ho viac nebudem piecť.
Lubka ma byt mokre ?
Dobrý deň, chcem sa spýtať či sa dajú použiť chia semiačka do chlebíka.
Ďakujem
Majka samozrejme ano.
Tinka ??
Najskor som sa bsla toho tekutaka cesta, no PECKA JE ?
My dnad uz ani ine chlebiky nechceme jest, len doma upecene. Tento som robila zo psenicneho kvasku. Zajtra opat idem upiect z lievito madre chrumkac balonik ✌?
dobrý deň, aká veľkosť pohára – objem?? vdaka Maja
dobrý deň, aká veľkosť pohára – objem?? vdaka Maja