Vynikajúci recept na ľahký a zdravý obed z jedného pekáča 🙂 U nás sa kapor nikdy nevyprážal. Garantujem vám, že ak raz ochutnáte tú chrumkavú praskajúcu kôrku, už inak ho chcieť nebudete 🙂 Jeho vyváženú pečenú chuť s nádychom pomarančov výborne dopĺňa pečená zelenina s podtónom korenín a citróna. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Vynikajúci recept na ľahký a zdravý obed z jedného pekáča 🙂 U nás sa kapor nikdy nevyprážal. Garantujem vám, že ak raz ochutnáte tú chrumkavú praskajúcu kôrku, už inak ho chcieť nebudete 🙂 Jeho vyváženú pečenú chuť s nádychom pomarančov výborne dopĺňa pečená zelenina s podtónom korenín a citróna. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Kapra v celosti bez hlavy, vnútorností si večer namočíme do mlieka a necháme ho postáť cez noc. Ráno ho otočíme, neskôr ešte raz otočíme. Mlieko vytiahne pachuť ryby a zostane maslová. Ak nestíhate cez noc, minimálne na 2 hodiny.
Kapra si od mlieka opláchneme pod prúdom vody. Na hlboký pekáč dáme na kríž oproti sebe dve ploché varešky, aby sa nám kapor nepripiekol kožou o pekáč. Kapra z oboch strán trošku pokvapkáme olivovým olejom, posolíme zvonka aj znútra a posypeme korením na ryby. Dovnútra dáme ošúpané mesiačiky pomaranča aj citróna a dva plátky masla. Kapra položíme na varešky.
Koreňovú zeleninu si ošúpeme a nakrájame. Všetku okrem zemiakov si v miske zmiešame, posolíme, posypeme rascou, olivovým olejom a prenesieme na jednu stranu pekáča, po jednom boku ryby. Ošúpané a nakrájané zemiaky tiež posolíme, posypeme rascou, čerstvou pažítkou, olivovým olejom a prenesieme na druhý bok ryby. Na zeleninu položíme cca 4 plátky masla.
Celé to podlejeme asi 1,5dl vody a dáme do vyhriatej rúry na 250 stupňov na 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 200 stupňov a pečieme cca 40 minút. Dávajte pozor, každá rúra pečie inak, ukazovateľ je koža kapra, nesmie zhorieť. Pečieme bez ventilátora, pretože vysuší zemiaky aj kapra.
Po 40 minútach príde kľúčový moment, a to otočiť kapra na druhú stranu. Postupujte opatrne, pomocou dvoch drevených plochých varešiek alebo podberáku. Zospodu kapra si po dĺžke zasunieme varešku, druhou vareškou si podržíme vrch a rýchlo obrátime. Dávajte pozor, aby sa kapor neroztrhol. Chce to trošku šikovnosti, ale dá sa to zvládnuť. Ak nebudú navrchu koreniny, posypte znovu a aj trošku posoľte. Zeleninu tiež prehoďte, zospodu na vrch, zvrchu na spodok 🙂 Nechajte piecť do zlatista cca 1/2 hodiny. Ten čas pečenia je potrebný, aby bol kapor dobre prepečený, keďže sa pečie celý. Hotového krájame na pásiky a podávame s citrónom. Jeho maslová chuť si ho doslova vyžaduje.
Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Mojho staromodneho muza na toto na vianoce neukecam, ale v roku toto musim, ale ze fakt musim vyskusat. Slinky mi tecu uz len pri citani receptu
Mozem to skusit aj so pstruhom? Dakujem