Domov / Recept / Pečený maslový kapor so zeleninou

Pečený maslový kapor so zeleninou

výborné, výživé, fit, z jedného pekáča.

Pečený maslový kapor so zeleninou
Print Recipe
Vynikajúci recept na ľahký a zdravý obed z jedného pekáča 🙂 u nás sa kapor nikdy nevyprážal, garantujem Vám, že ak raz ochutnáte tú chrumkavú praskajúcu kôrku, už inak ho chcieť nebudete 🙂 Jeho vyváženú pečenú chuť s nádychom pomarančov výborne dopĺňa pečená zelenina s podtónom korenín a citróna. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min
Doba varenia
90 min
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min
Doba varenia
90 min
Pečený maslový kapor so zeleninou
Print Recipe
Vynikajúci recept na ľahký a zdravý obed z jedného pekáča 🙂 u nás sa kapor nikdy nevyprážal, garantujem Vám, že ak raz ochutnáte tú chrumkavú praskajúcu kôrku, už inak ho chcieť nebudete 🙂 Jeho vyváženú pečenú chuť s nádychom pomarančov výborne dopĺňa pečená zelenina s podtónom korenín a citróna. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min
Doba varenia
90 min
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min
Doba varenia
90 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Kapra v celosti bez hlavy, vnútorností si večer namočíme do mlieka a necháme ho postáť cez noc, ráno ho otočíme, neskôr ešte raz otočíme. Mlieko vytiahne pachuť ryby a zostane maslová. Ak nestíhate cez noc, minimálne na 2 hodiny.
  2. Kapra si od mlieka opláchneme pod prúdom vody. Na hlboký pekáč dáme na kríž oproti sebe dve ploché varešky, aby sa nám kapor nepripiekol kožou o pekáč. Kapra z oboch strán trošku pokvapkáme olivovým olejom, posolíme zvonka aj znútra a posypeme korením na ryby. Dovnútra dáme ošúpané mesiačiky pomaranča aj citróna a dva plátky masla. Kapra položíme na varešky.
  3. Koreňovú zeleninu si ošúpeme a nakrájame. Všetku okrem zemiakov si v miske zmiešame, posolíme, posypeme rascou, olivovým olejom a prenesieme na jednu stranu pekáča, po jednom boku ryby. Ošúpané a nakrájané zemiaky tiež posolíme, posypeme rascou, čerstvou pažítkou, olivovým olejom a prenesieme na druhý bok ryby. Na zeleninu položíme cca 4 plátky masla.
  4. Celé to podlejeme asi 1,5dl vodou a dáme do vyhriatej rúry na 250stupňov na 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 200 stupňov a pečieme cca 40 min. Dávajte pozor, každá rúra pečie inak, ukazovateľ je koža kapra, nesmie zhorieť. Pečieme bez ventilátora, pretože vysuší zemiaky aj kapra.
  5. Po 40 minútach príde kľúčový moment a to otočiť kapra na druhú stranu. Postupujte opatrne, pomocou dvoch drevených plochých varešiek, alebo podberáku. Zospodu kapra po dĺžke si zasunieme varešku, druhou vareškou si podržíme vrch a rýchlo obrátime. Dávajte pozor, aby sa kapor neroztrhol. Chce to trošku šikovnosti, ale dá sa to zvládnuť. Ak nebudú navrchu koreniny, posypte znovu a aj trošku posoľte. Zeleninu tiež prehoďte, zospodu na vrch, zvrchu na spodok 🙂 Nechajte piecť do zlatista cca 1/2 hodiny. Ten čas pečenia je potrebný, aby bol kapor dobre prepečený, keďže sa pečie celý. Hotového krájame na pásiky, a podávame s citrónom. Jeho maslová chuť si ho doslova vyžaduje.
  6. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Zdieľaj tento recept so svojimi známymi a podpor tým moju stránku.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Maslový zubáč, batátovo-šošovicové pyré a marinovaná mrkva

rýchle, chutné, delikátne a zdravé Maslový zubáč, batátovo-šošovicové pyré a marinovaná mrkva Print Recipe Obrovsky …

2 komentáre

  1. Mojho staromodneho muza na toto na vianoce neukecam, ale v roku toto musim, ale ze fakt musim vyskusat. Slinky mi tecu uz len pri citani receptu

  2. Mozem to skusit aj so pstruhom? Dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *