Tradičný taliansky recept po mojom 🙂
Vždy sa snažím pripraviť si pre vás niečo rýchle a jednoduché, ale nakoľko viem, že vy ste všetci neskutočne šikovní, tak dnes si spravíme taliansku špecialitku lasagne bolognese po mojom 🙂 Výborné, šťavnaté, vychutené, odľahčené s morčacím mäskom a s plnou chuťou mozarelly. Viva la Italia, buon appetito 🙂
Množstvo | Príprava |
zapekacia miska | 30 min. |
Doba varenia |
30 min + 40 min |
|
|
Vždy sa snažím pripraviť si pre vás niečo rýchle a jednoduché, ale nakoľko viem, že vy ste všetci neskutočne šikovní, tak dnes si spravíme taliansku špecialitku lasagne bolognese po mojom 🙂 Výborné, šťavnaté, vychutené, odľahčené s morčacím mäskom a s plnou chuťou mozarelly. Viva la Italia, buon appetito 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 1 ks červená cibuľa
- kúsok pór
- 1 ks mrkva
- kúsok koreňový zeler
- 500 gram morčacie mäso mleté môže byť aj morčacie
- 700 gram rajčinový pretlak mierne hustejší
- 1 fľaša domáci kečup je tu kvôli chuti, ak nemáte kečup, pridajte pomodoro sauce
- 12 ks cestoviny na lasagne
- 3 bochníky mozzarella syr
- 60 g maslo
- 60 g špaldová hladká múka
- 600 ml mlieko
- 4 lístky čerstvá bazalka
- 1 PL med
- 1 PL sójová omáčka
- 1 strúčik cesnak
Množstvo:
Postup prípravy
- Na bravčovej masti si speníme pokrájanú cibuľu s pórom, podrvenú alebo nahrubo nastrúhanú mrkvu aj zeler, pridáme rascu, sójovú omáčku, mäso a poopekáme cca 5 min. Potom zalejeme, najlepšie, domácim kečupom (riedkym) a domácim pretlakom (hustejším). Ak chceme originál talianske lasagne, použijeme paradajkovú šťavu - passata di pomodoro. Varíme cca 30 min, v prípade potreby dolejeme trochu vody. Ragú dochutíme soľou, medom, majoránkou a červenou paprikou. Fantastické je aj korenie na mleté mäso, príp. trošku pizza korenia. Ragú nemá byť veľmi riedke a v podstate dáva lasagnam hlavnú chuť.
- Keď je ragú hotové, pripravíme si bešamel. Mlieko si ohrejeme. Roztopíme maslo a vmiešame múku, zhustne to, rozpracujeme to metličkou, aby neboli hrudky, necháme trošku poopekať, nech chytí peknú vôňu, potom opatrne zmiešame s mliekom a ešte povaríme. Ochutíme soľou a muškátovým orieškom, najlepšie je nastrúhať rovno do krému. Ak bude krém moc hustý, treba ho zriediť. Kľudne aj vodou.
- Dáme si zovrieť vodu a namočíme do nej cestoviny na lasagne, keď trochu zmäknú, tak ich osušíme a môžeme vrstviť. Do zapekacej misky dáme naspodok najprv jemnú vrstvu bešamelu, cestoviny, ragú, nakrájanú mozarellu, znova bešamel, cestoviny, ragú, mozarella, bešamel. Takto si spravíme 3 poschodia a štvrté posledné je už len cestovina a zmiešané ragú s bešamelom, čo nám zostal. Navrch nastrúhame parmezán a dáme do vopred vyhriatej rúry na 200°C, znížime na 180°C a necháme piecť 40 minút. Vyberieme a počkáme ešte cca 10 minút, je to veľmi dôležité počkať, inak sa nám roztečú. Nakrájame a môžeme papať. 🙂
Poznámka k receptu
Zdroj inšpirácie: www.lopez.sk
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dobrý den, akurat robim lasagne podla vášho receptu. Moje postrehy: nie je uvedená veľkosť misy do ktorej sa množstvo zmestí, ďalej uvedené množstvo „fľaša“ kečupu je dosť diskutabilné. 700 pretlaku domáceho – dala som cca 500 kupovaného a bolo mi to na chuť az príliš. Potom v ingredienciach mate napisane morčacie alebo morčacie. Usúdila som, ze na vyber malo byt asi morčacie alebo kuracie :).
Dopekaju sa, tak dúfam ze tento celkom pre mna celkom pracny recept, kedže je to napoprve, bude stať za to 🙂 nerada by som ich robila prvý a posledný krát.
Mate moje sympatie. Vaše recepty si výborne 🙂 vela štastia.