Spôsob, ako si delikatesne pripraviť rizotko 🙂
Je tu čas dozrievania zeleniny v záhrade a ja naozaj milujem tú chuť baby mladej tekvice. Pečená tekvica je vďaka medu nasladlá, maslová a delikátna. Skvelo ju dopĺňa krémové šampiónové rizoto, zvýraznené syrom cheddar. Zaručujem delikátnu chuť aj pre mäsožravcov 🙂
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 15 min. |
Doba varenia |
40 min. |
|
|
Je tu čas dozrievania zeleniny v záhrade a ja naozaj milujem tú chuť baby mladej tekvice. Pečená tekvica je vďaka medu nasladlá, maslová a delikátna. Skvelo ju dopĺňa krémové šampiónové rizoto, zvýraznené syrom cheddar. Zaručujem delikátnu chuť aj pre mäsožravcov 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 2 ks červená cibuľa
- 1 strúčik cesnak
- 1 ks petržlen
- 2 ks malá žltá tekvica
- 1 šálka ryža
- 250 gram biele šampióny môžete použiť aj hnedé
- syr cheddar dostať, napr. v Lidli
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Tekvice si odrežeme navrchu a vydlabeme. Vrch nevyhadzovať, bude nám slúžiť pri servírovaní ako "čapička". Ak máte vnútro bez jadierok, môžete použiť. Ak nie, jadierka nedávajte, zvyknú byť tvrdé a nebolo by to chutné.
- Vnútro vydlabanej tekvice poriadne vytrieme medom (nešetrite), osolíme a okoreníme. Dáme piecť na 180 stupňov, režim horný a dolný bez teplovzduchu na cca 40-45 minút. Proste, domäkka.
- Dáme si variť ryžu (1 šálka ryže = cca 300 ml a 1,5 šálky vody), pridáme trochu soli, korenie kurkuma a prikryjeme. Keď začne vrieť, oheň stíšime na minimum a pod pokrievkou varíme do vyparenia vody, cca 15 minút.
- Medzitým si pripravíme rizoto. Na masle si speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak dosklovita. Potom pridáme najemno nastrúhaný petržlen. Šampióny si pod vodou vždy umyjem a rukou stiahnem ich vrchnú kožku, od hlúbikov do stredu šampiónu. Môžete aj nožom. Potom šampióny prekrojím napoly a nakrájam na plátky. Pridám k restovanej zelenine, dochutím drvenou rascou, oreganom, bazalkou, znížime oheň a prikryjeme pokrievkou. Necháme dusiť cca 10 minút. Nastrúhame hodne syra cheddar (ak nemáte, môžete aj goudu, resp. iný mäkký syr). Poriadne premiešame, pridáme trochu červenej papriky, dosolíme, nakrájame petržlenovú vňať a pažítku.
- Ryžu vmiešame do restovanej zeleniny. Ochutnáme, pridáme lyžicu masla a pár kvapiek citrónovej šťavy. Upečené tekvice zvonku potrieme maslom, aby sa krásne leskli a trošku posolíme. Naplníme ich a podávame 🙂 Kľudne aj s uhorkovým alebo rajčinovo-cibuľkovým šalátom. Hodí sa aj kapustový šalát.
Poznámka k receptu
TIP : Ak máte veľkú cuketu, naplňte a podávajte prekrojenú napoly 🙂
Bon appetit 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.