Výborné, chutné a detoxikačné.

|
|
![]() |
Sezóna medvedieho cesnaku zahájená. Na náš organizmus pôsobí blahodárne, čistí ho a má výborné antibakteriálne a antibiotické vlastnosti. Je výborný, neskutočne chutný, vhodný ako základ do polievok, omáčok, na stejky či len tak na chlebík s reďkovkou 🙂 Príprava pesta z medveďka je jednoduchá a v tomto zložení vám vydrží v chladničke aj rok bez zavaránia.
|
- 2 hrsť medvedí cesnak
- 3 PL olivový olej
- 1 PL mandľové maslo alebo mandle pomleté najemno
- 2 PL parmezán najemno nastrúhaný
- 1 čl zarovnaná himalájska soľ
- 1 čl citrónová šťava
- muškátový oriešok
- Medvedí cesnak si umyjeme a osušíme na kuchynskej utierke.
- Dáme ho do sekáčika s nožmi v tvare S, alebo mixéra spolu s ostatnými surovinami a pomelieme nadrobno.
- Všetko závisí od chuti. Mixnúť, ochutnať a ešte dosoliť, docitrónoviť, atď. ako to máte radi.
Pozor : Tehotné a dojčiace opatrne, pretože má silné detoxikačné účinky.
Ak robím pesto na dlhšie skladovanie, používam len medvedí cesnak, olej a soľ. Ostatné si potom dochutím pred použitím, aby sa pre istotu nepokazil.
Prosim Vás, je možné pesto aj skladovať? Myslím dlhdodibo alebo je určené len na priamu konzumáciu? Ďakujem ?
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či môžem dať menej soli, pretože keď som ho robila podľa Vášho receptu, tak tak bolo strašne slané. Neviem si predstaviť, že by som si ho natrela na chlieb. Otázne je však, či vydrží taktiež dlho v chladničke, pretože soľ konzervuje a keď jej tam dám málo, môže sa mi to asi pokaziť. Však?
A davali ste himalajsku sol ako je v recepte?Lebo ta je ovela menej slana ako obycajna sol.
Ahoj tinka tiez ma zaujima trvanlivost pesta 🙂 myslis ze by sa dalo zavarit? Dakujem
Dobry den, moj syn je alergik na orechy aj mandle zial, mozem to niecim inym nahradit ? alebo vobec nenahradzat?
dakujem zuzana
Dobrý deň, nie je náhodou chyba v recepte pri množstve soli? Postupovala som podľa receptu a pesto sa nedá jesť …je strašne presolené.