Vynikajúce kysnuté cesto, s ktorým sa krásne pracuje, s plnou bryndzovou chuťou a oživené jedinečnou arómou pečeného póriku. Zvonku chrumkavé a vnútri vláčne a štavnaté. Len som ich zabudla opočítať 😀 Napíšete mi, koľko z cesta vyšlo prosím?
Vynikajúce kysnuté cesto, s ktorým sa krásne pracuje, s plnou bryndzovou chuťou a oživené jedinečnou arómou pečeného póriku. Zvonku chrumkavé a vnútri vláčne a štavnaté. Len som ich zabudla opočítať 😀 Napíšete mi, koľko z cesta vyšlo prosím?
Najprv si pod vodou umyjeme zemiaky a dáme ich v šupke v celku variť domäkka. Trvá to 30-45 minút, podľa veľkosti zemiakov. Zemiaky scedíme a dáme ich vychladnúť najrýchlejšie von, alebo do chladničky.
Pripravíme si kvások - mlieko jemne zohrejeme (musí byť teplé, nemôže byť horúce), primiešame med a rozmrvíme kvasnice. Necháme nabobtnať 10 minút.
Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručnou metličkou poriadne dokola premiešame. Metlička krásne nadýcha múku. Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k múke a spolu s olejom a bryndzou. Vlejeme vzídený kvások a robotom vymiešame nelepivé cesto. Ak sa cesto bude lepiť, trošku podsypeme. Cesto prikryjeme dvomi utierkami a necháme vykysnúť pol až hodinu, závisí od teploty, ktorú máte doma. Cesto narastie trojnásobne. Medzitým si zamiešame dokopy ingrediencie na plnku, bryndzu, vajíčko, pórik nakrájaný na malé kúsky, najemno nastrúhaný zemiak, koreniny a soľ.
Keď je cesto vykysnuté, zapneme si rúru na 180 stupňov hore a dole. Na plytký plech si rozložíme papier na pečenie. Cesto si vyvaľkáme na tenko a po celej dĺžke potrieme plnkou. Preložíme ho napoly, znova napoly a ešte raz napoly a zľahka vyvaľkáme trošku nahrubšie cca 5-7mm. Formičkou trochu prejdeme v múke a vykrajujeme nahusto stredne veľké pagáčiky. Cesto, ktoré zostalo z vykrajovania odstránime, v rukách trochu spracujeme dokopy a odložíme naspäť do misky. Pagáčiky necháme podkysnúť ešte 10-15 min. Pagáčiky potrieme rozšlahaným, osoleným vajíčkom a nastrúhame navrch tvrdý syr, alebo posypeme sézamom. a pečieme 15-20 min dozlatova.
Cesto, ktoré nám zostalo z vykrajovania trošku zapracujeme, necháme 10 min podkysnúť a opakujeme proces vykrajovania.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Ahoj Tinka, z cesta mi vyšlo 63 kusov a sú výborné 🙂
Dnes ich skúšam. Vyšlo mi 40ks takých väčších, k polievočke budú na obed ☺ Aj by som pridala foto ale neviem ako ?♀️
Já neviem čo robím zle, ale mne už 2x nevišli. Cesto je riedke, nedá sa s ním pracovat.?