Niet nad vôňu a chuť domáceho chlebíka.
Zatiaľ najdokonalejší chlebík, aký sa mi podarilo upiecť. Dokonalé cesto, fantastická nadýchana textúra a chutí vynikajúco. Nazvala som ho živý, pretože je fermentovaný, obsahuje aktivované zrná, probiotiká a kultúry, ktoré sú veľmi dôležité pri kysnutí a pri procese jeho fermentácie. Týmto dajú chlebíku jedinečnú pečať v zložení, výžive a taktiež tráviteľnosti. Podieľajú sa na tom, že výsledný efekt chlebíka je zásadotvorný, výborne tráviteľný chlieb, ktorý podporuje tráviteľnosť a peristaltiku. Chlebík je vhodný aj ako prvý chlebík, ktorý môžete pridať do príkrmov. A vyzerá ako z obchodu 🙂 Tak nech vám chutí :*
Množstvo | Príprava |
950 gram | 30 min. |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
25 min. | 17 hodiny |
|
|
Zatiaľ najdokonalejší chlebík, aký sa mi podarilo upiecť. Dokonalé cesto, fantastická nadýchana textúra a chutí vynikajúco. Nazvala som ho živý, pretože je fermentovaný, obsahuje aktivované zrná, probiotiká a kultúry, ktoré sú veľmi dôležité pri kysnutí a pri procese jeho fermentácie. Týmto dajú chlebíku jedinečnú pečať v zložení, výžive a taktiež tráviteľnosti. Podieľajú sa na tom, že výsledný efekt chlebíka je zásadotvorný, výborne tráviteľný chlieb, ktorý podporuje tráviteľnosť a peristaltiku. Chlebík je vhodný aj ako prvý chlebík, ktorý môžete pridať do príkrmov. A vyzerá ako z obchodu 🙂 Tak nech vám chutí :*
|
Čo budeme potrebovať
- na rozkvas
- 1 PL existujúceho kvásku
- 100 gram ražná hladká chlebová múka
- 110 ml voda
- na aktivované zrná
- 2 PL celé zrná špaldy alebo ovsa, kamutu, či iné
- 2 PL ovsené vločky
- 1 ks probiotiká klasické pre dospelých v ampulke
- na chlebík
- 240 gram špaldová hladká múka chlebová T1050 prípadne iné číslo od 850 do 1200
- 60 gram špaldová celozrnná múka
- 2 čl himalájska soľ
- 1 čl rasca
- trošku pomletého trstinového cukru alebo sladenky
- 1 PL kyslá smotana 16% 50 gramov
- 205 ml voda
Množstvo: gram
Postup prípravy
- Najprv si pripravíme kvások a aktivované zrná. Robím to z večera do rána, potom cez deň pripravujem chlieb a večer ho pečiem. Môžete si ho pripraviť aj cez deň, na noc dať kysnúť do chladničky alebo chladnejšej špajze a piecť ráno.
- Do 7-decového zaváraninového pohára pridáme vodu, ražnú múku, existujúci kvások a spolu premiešame umelohmotnou (drevenou) vareškou. Prikryjeme utierkou a necháme na kuchynskej linke alebo dáme do špajze vykysnúť na 8-12 hodín. Závisí od toho, akú máte teplotu v byte. Musí zdvoj skoro strojnásobniť objem.
- Zarovno s kváskom si pripravíme aktivované zrná. Celé zrná buď špaldy, alebo kamutu, ovsa, alebo iné si dáme spolu s ovsenými vločkami do misky a zalejeme vodou tak, aby boli celé ponorené. Probiotickú želé tabletku si otvoríme, obsah do nich vysypeme a zamiešame. Necháme ponorené po celú dobe, ako bude aj kvások rásť. Aktivované zrná sú veľmi dôležité, zabezpečia aj nadýchanosť cesta - bude pukať pod rukami ako obálka.
- Keď máme kvások pripravený, odoberieme z neho 1 PL na ďalšie pečenie, dáme do čistého 7-decového pohára, zavrieme viečkom a uložíme do chladničky. Vylejeme vodu zo zŕn.
- Do misky si navážime múky, soľ, trošku cukru, rascu a poriadne ručne metličkou zamiešame - zabezpečí to nadýchanosť cesta a prevzdušní ho. Pridáme aktivované zrná, vzniknutý kvások, smotanu, vodu a robotom vymiesime lepivé cesto. Necháme miesiť dlhšie, 10-15 min. Ak sa moc lepí, pomôžeme mu a z okrajov stierkou cesto viackrát odlepíme.
- Pripravíme si podložku, poriadne ju pomúčime a vylejeme naň cesto. Cesto stierkou alebo ručne viackrát poprekladáme ako obálku zvonku do stredu, tak, aby sa nelepilo, zvrchu po celom obvode vyváľame v múke, aby sa tiež nelepilo. Cesto je riedke a dosť sa rozlieva, nezľaknite sa, má to tak byť. Misku, v ktorej sa miesilo cesto si poriadne posypeme múkou, pridáme cesto, znova posypeme, prikryjeme dvomi utierkami, dáme do igelitovej tašky alebo väčšieho sáčka, ktorý uzatvoríme tak, aby sa doň nedostal vzduch a necháme hodinu odpočívať. Kysnúť ho môžeme nechať na kuchynskej linke.
- Po 1 hodine tašku otvoríme, cesto odokryjeme, stierkou ho trochu poprekladáme z bokov do stredu, posypeme, zakryjeme, dáme znova do sáčku, uzavrieme a necháme kysnúť 4-6 hodín. Čas kysnutia sa líši od teploty, ktorú máte doma a od ročného obdobia. Malo by narásť štvor až päťnásobne. Nemalo by prekysnúť, ak začne cesto klesať, ihneď s ním pracujte ďalej.
- Po vykysnutí cesto povyškrabujeme z nádoby opäť na dobre pomúčenú dosku - podložku. Poprekladáme a zapracujeme postupne 6-7 hrstí špaldovej chlebovej múky (táto gramáž je navyše tej, ktorá je v ingredienciách). Cesto sa nesmie liať, ani padať, no zároveň nesmie byť ani tuhé. Keď ho vytvarujeme do bochníka, má len jemne klesnúť, ale tvar si musí udržať. Čiže treba tak zapracovať múky, ak je treba viac alebo menej. Zapracujeme opäť ako keď z papiera skladáme obálku, z kraja do stredu. Potom rukami jemne roztiahneme cesto do kruhu, akoby sme chceli rukami vytvarovať hrubšiu placku a zavinieme cesto ako roládu. A opäť zapracujeme z bokov do stredu. Rukami vypracujeme ovál alebo kruh, podľa toho, akú tvar ošatky máte. Lepšia je oválna a polkilová. Ošatku poriadne vysypeme zemiakovým škrobom, aby sa cesto neprilepilo a krajšou, hladšou stranou smerom dole presunieme bochník. Zhora môže byť tá nerovná zapracovaná časť. Rukami zľahka popritláčame a jemne roztiahneme do strán, aby sme nemali kopček, ale cesto rovné, roztiahnuté po celej dĺžke ošatky. Prikryjeme dvomi utierkami, opäť dáme do sáčku, zavrieme a necháme dve hodiny kysnúť (opäť závisí od ročného obdobia). Ak nemáte ošatku, je dobré aj veľké sitko, do ktorého si dáte utierku vysypanú škrobom, aby sa neprilepilo. Takto budete mať oválny chlebík.
- Po dvoch hodinách si zapneme rúru na 220 stupňov bez ventilátora. Do stredu alebo tesne pod stred si dáme plytký plech, alebo kameň na pečenie, na spodok rúry, na dno dáme malý starý plech - taký určený na zničenie. Počkáme 20 minút, pokým sa rúra rozhorúči.
- Pripravíme si väčšiu drevenú dosku, takú na krájanie a položíme na ňu papier na pečenie. Papier si po obvode trochu odstrihneme na cca obvod chlebíka plus 5 centimetrov naviac. Lepšie sa nám s ním bude pracovať, bude obratnejší. Na papier opatrne a pomaly (nežne :D) vyklopíme chlebík. Ostrým nožíkom alebo žiletkou zľahka zvrchu narežeme chlebík tromi ťahmi. Ak ste skúsenejší, tak sa vo vzoroch môžete vyšantiť viac.
- Zoberieme do ruky dosku s chlebíkom, otvoríme rúru a opatrne zosunieme chlebík z dosky s papierom na rozhorúčený plech v strede rúry. Do plechu na spodu rúry rýchlo vylejeme dva deci vody a zavrieme - aby sa nám spravila zápara. Necháme piecť 10 minút.
- Po 10 minútach otvoríme rúru, 10 sekúnd necháme vyvetrať, stiahneme na teplotu 200, zavrieme a necháme dopiecť ešte 15-17 minút.
- Upečený chlebík vyberieme a preložíme na mriežku alebo niečo, čo je vyššie a odkiaľ môže zospodu unikať teplo z chlebíka. Ak nemáte malú mriežku, vyberte tú z rúry a nechajte vychladnúť na nej. Určite nedávajte na nejakú plnú drevenú podložku a iné, chlebík by sa zdusil. Chlebík pofŕkajte trochou studenej vody a prikryte na 5 minút utierkou, aby sa zaparil a kôrka zostala chuťovo fantastická. Nechajte ho úplne vychladnúť aspoň hodinu, inak sa v strede zadusí a zostane mokrý. Ideálne ho nechať zvečera do rána, resp. 5 hodín, vtedy je fantastický.
Poznámka k receptu
TIP: Kvások si viete pripraviť aj doma, stačí vyhľadať na internete ako si založiť kvások, alebo na kvaskovamapa.sk ci na zdravepecenie.sk poprosiť, aby vám poslali už existujúci.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Ahoj Tinka, prosím ťa dá sa kváskový chlebík piecť aj v pekárničke? Dakujem krásne vopred 🙂