letná ošviežujúca
Túto kapitolu polievok by som rada uzavrela opäť jedným jednoduchým no zároveň úžasne chutným receptom zo svokričkinej kuchyne. Je to typicky letná osviežujúca polievka, keď už sú v záhrade dozreté šťavnaté rajčiny a zároveň začína mladá kapusta. Raz darmo, slovenská tradičná kuchyňa je len jedna. Uvarte si ju na víkend, bude chutiť celej rodine.
Množstvo | Príprava |
4 litre | 15 minút |
Doba varenia |
80 minút |
|
|
Túto kapitolu polievok by som rada uzavrela opäť jedným jednoduchým no zároveň úžasne chutným receptom zo svokričkinej kuchyne. Je to typicky letná osviežujúca polievka, keď už sú v záhrade dozreté šťavnaté rajčiny a zároveň začína mladá kapusta. Raz darmo, slovenská tradičná kuchyňa je len jedna. Uvarte si ju na víkend, bude chutiť celej rodine.
|
Čo budeme potrebovať
- 1/2 kg bôčik s kožou (alebo slabina)
- 2 ks žltá cibuľa
- 2 strúčik cesnak
- 1 ks biela kapusta
- 2 ks zemiak
- 1 kg rajčiny Alebo 1 liter rajčinový pretlak
- 1 ks malá červená paprika
- na dochutenie : bobkový list, bravčová masť, rasca, mleté korenie, červená mletá paprika, soľ, cukor, citrónová šťava
Množstvo: litre
Postup prípravy
- Do kanvice si dáme zovrieť vodu.
- Bôčik si poriadne pod vodou umyjeme a pridáme do hrnca spolu s bobkovým listom, prekrojenými cesnakmi, jednou prekrojenou cibuľou, korením, soľou a rascou. Zalejeme vriacou vodou z kanvice tak, aby bol ponorený a necháme variť cca 1 hodinu, respektíve domäkka. Môžete si proces urýchliť v tlakovom hrnci.
- Medzitým si nakrájame nadrobno druhú cibuľku a kapustu si nastrúhame alebo nakrájame na tenko- jemno. Do hrnca dáme bravčovú masť, pridáme cibuľku a restujeme cca 3 minútky. Následne pridáme kapustu, kmín a soľ, znížime oheň, prikryjeme a 10 minút podusíme. Sem tam premiešame.
- Medzitým si rajčiny a papriky nakrájame na kúsky, rozmixujeme v mixéri a následne prepasírujeme do kapusty. Precedíme ku kapuste vodu aj mäsko z obvaru, očistíme si a nastrúhame jeden zemiak najemno a ešte 10-15 minút spolu povaríme.
- Na záver dochutíme trochou cukru, soľou a citrónovou šťavou.
Poznámka k receptu
TIP: Ak nemáte čerstvé rajčiny, môžete ich nahradiť rajčinovým pretlakom. K mäsku môžete dať variť aj hokkaido a následne ho s vodou rozmixovať, polievka dostane ešte krajšiu farbu. Ak vám je málo kyslá, môžete pridať ešte ocot. V prípade ľahšej diétnejšej verzie môžete bôčik nahradiť morčacími krkmi, alebo morčacím stehnom.
Za recept chcem veľmi pekne poďakovať mojej svokričke Marte Karmažínovej.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dobrý den Tinka, chcem sa opytat, vo vsetkych knihach je jedlo (polievka, hl. Jedlo, natierky a pod), alebo ich mate najeko rozdelene?. Uz dlhsie citam a sledujem vas profil, nieco aj uvarim ale asi to chce knihu uz konecne kupit?. Zatial mi staci len jedna, neskor dokupim. Prosim poradite mi? Dakujem
PS: natierky su TOP?, to uz ked moj manzel povie, tak to je co povedat ??