Domov / Recept / Špaldové piškóty

Špaldové piškóty

Výborné a jednoduché domáce špaldové piškóty. Keď vyskúšate, kupované už chcieť nebudete 🙂

Špaldové piškóty
Špaldové piškóty
Hodnotienie: 8
Hodnotenie: 3.13
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Výborné piškóty! Dlho som ich skúšala nakoľko v kupovaných mi buď vadia éčka, alebo veľa cukru. Nechápem prečo ich tam výrobcovia dávajú, keď je to také jednoduché. Konzistencia piškótov je tuhšia, nerozteká sa, krásne drží tvar a piškóty aj narastú sú pekne nadýchané.
Množstvo Príprava
25 piškótov 15 min
Doba varenia
13 min
Množstvo Príprava
25 piškótov 15 min
Doba varenia
13 min
Špaldové piškóty
Špaldové piškóty
Hodnotienie: 8
Hodnotenie: 3.13
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Výborné piškóty! Dlho som ich skúšala nakoľko v kupovaných mi buď vadia éčka, alebo veľa cukru. Nechápem prečo ich tam výrobcovia dávajú, keď je to také jednoduché. Konzistencia piškótov je tuhšia, nerozteká sa, krásne drží tvar a piškóty aj narastú sú pekne nadýchané.
Množstvo Príprava
25 piškótov 15 min
Doba varenia
13 min
Množstvo Príprava
25 piškótov 15 min
Doba varenia
13 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: piškótov
Postup prípravy
  1. Vyšlaháme si bielka so štipkou soli. Keď metlička začne robiť stopy v snehu a sneh je už polotuhý po lyžiciach zapracujeme cukor. Nečakajte príliš dlho, aby sa vám bielka neprešlahali. Cukor necháme rozpustiť a sneh keď je už tuhý a lesklý pridáme po jednom žĺtka. Necháme prešlahať minútu dve a vypneme.
  2. Múku si do zmesi preosejeme a jemne krúživými pohybmi od krajov ku stredu ju zapracujeme do cesta. Snažíme sa jemne, aby sme si moc nerozbili sneh, no zároveň ju poriadne zapracujeme, aby sme dostali hladké lesklé až ťahavé cesto, ktoré trochu pripomína sliz. Nemalo by byť riedke ani husté.
  3. Naplníme cukrárske vrecko (prípadne hrubší sáčok) a hladkou okrúhlou špičkou robíme kolmo na pečiaci papier piškóty. Robte ich trochu z výšky akoby ste chceli robiť krtkove kopčeky (alebo osie úle) nech máme tie piškóty nadýchané. oni aj tak ešte klesnú.
  4. Keď máme piškóty nastriekané necháme ich 3 minuty zaschnúť a dáme piecť do trúby na 170 stupňov bez ventilátora na 12-13 minút.
  5. A teraz to dôležité. Je potrebné ich nechať na plechu stvrdnúť do druhého dňa. Ideálne 24 hodín. Je to ťažké, ale musíte to vydržať 🙂
    A teraz to dôležité. Je potrebné ich nechať na plechu stvrdnúť do druhého dňa. Ideálne 24 hodín. Je to ťažké, ale musíte to vydržať :)
Poznámka k receptu

TIP : ak máte na piškótkach bublinky, buchnite plechom o stôl. Pečiaci papier som si o plech prichytila pomocou masla, ktorým som zľahka vymastila plech, aby dobre držal, nevydúval sa a piškótky boli rovné.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Bezmúčna čerešňová tortička

šťavnatá bezlepková Bezmúčna čerešňová tortička Hodnotienie: 1 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Dávno …

15 komentárov

  1. Dnes som ich robila prvýkrát do mikulášskych balíčkov a chutia perfektne! Len ich musím ešte doladiť, hlavne tvar 🙂

  2. Tinka skvelý recept. Piekla som milovanej neterke na Mikuláša do čižmičky. Chuťovo sú skvelé, len ten tvar mi na 1x úplne nevyšiel 😀 Ďakujem za super recept :*

  3. Ahoj Tinuš. Dostala som chuť na piškotky. Síce si ich dám až zajtra, kôli tvrdnutiu ako píšes, ale ochutnala som a sú fantastické. Tvarovo to tiež nie je najhoršie:) superko. Ďakujem

  4. Dobry den,

    chcem sa spytat na mnozstvo klasickej, nie spaldovej, muky, potrebne na tento recept. Rada by som spravila piskotky s roznym obsahom lepku malej.. Dakujem a pekny den este!

    Julia

  5. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať od akého veku dieťaťa sú piškóty vhodné? Dcérka má pol roka prikrmujeme sa od 4.mesiaca. Zatiaľ sme na zeleninke a z ovocia mala jablko a hrušku. Ďakujem 🙂

  6. Dobry den, dlho som sa odhodlavala na ich pecenie,a v konecnom dosledku som dost sklamana. Su sice fajn
    A z akej muky chcem ale 2 PL (navazilo mi45g)cukru na 80g muky mi nepripada nejaky extra super pomer v provnani s kupovanymi piskotami. Najma ked pisete ze kupovane su prisladke…

  7. Neviem kde robim chybu ale piskoty su akoby zuvacie, po stvrdnuti zas drobive velmi suche tazko sa jedia. Skusala som spaldovu muku bielu aj celozrnnu a stale ten isty problem

  8. Dobry den, chcela by som sa opýtat ako dlho vydrzia tieto piskoty ked ich budem skladovat v sklenenej, ci plastovej doze. Ci aj napr. tri mesiace ak si ich urobim do zasoby.
    dakujem

    • To by aj mna zaujimalo, ci mozem urobit do zasoby. Sme na spaldovej nuke,Lebo name intoleranciu na klasicku psenicnu muku, takze si vacsinu mucnych potravin robime doma…

  9. Mňamka, robila soM ich s medom a polovicu múky som nahradila mandľový múkou a sú božské. ĎAKUJEM ♡♡♡

  10. Mozem pouzit namiesto trstinoveho cukru kokosovy cukor?

  11. Dobry den 🙂 Chcem ich tiez vyskusat,no chcem sa opytat,ci je tato muka vhodna do receptu. Kupila som v bille a na obale je uvedene len muka spaldova ,celozrnna,jemne mleta :/ a na druhej strane muka spaldova,celozrnna, stredna ….znacka billa bio. Dakujem

  12. Dobrý deň, mám otázku. Ak by som chcela spraviť verziu úplne bez cukru/medu, pre malé dieťa, stačí iba cukor v recepte vynechať? Alebo aj niečo v recepte pozmeniť? Ďakujem za odpoveď 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.